Připravte skvělé brusinky na svíčkovou. Zkuste i brusinkový sirup, likér nebo bábovku
Brusinky, drobné červené kuličky, si nejspíš vybavíme ve spojení s tradiční českou svíčkovou na smetaně. Ale to zdaleka není všechno, co s nimi můžeme dělat v kuchyni. Z brusinek totiž připravíme spoustu dobrot, jsou univerzální surovina, která se dá použít jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Máme pro vás čtyři recepty, jak z drobných červených plodů vykouzlit brusinkový sirup, domácí likér, brusinky na svíčkovou a úžasnou růžovou bábovku.
Drobné červené brusinky mají nakyslou a nahořklou chuť, a tak se nejvíce zpracovávají s cukrem na džemy, šťávy, sirupy, omáčky, kompoty nebo likéry, skvělé jsou v moučnících a dezertech. Čerstvé, sušené, mražené i zavařené brusinky se dobře kombinují se sladkými i slaným pokrmy, hodí se do mixu s ořechy a ceráliemi, podtrhnou chuť zvěřiny, drůbeže, mletých mas, paštik i plísňových sýrů.
Brusinky 2 Zdroj: iStock
Brusinky nejen ke svíčkové
Ingredience
- 1 kg zralých červených brusinek
- 800g cukru krupice
- 400ml vody
- kousekcelé skořice celjonské
Postup
Do širokého kastrolu dáme brusinky. Svaříme cukr s cukrem a skořicí, nalijeme k brusinkám a vaříme za stálého míchání asi 10 minut.Skořici vyjmeme. Hotovou směs rozdělíme do vyvařených malých skleniček a pevně uzavřeme. Zavařené brusinky se nekazí, ale pro jistotu je můžeme po vychladnutí 5 minut při 100 °C sterilovat.
Brusinky 3 Zdroj: iStock
Brusinkový sirup do čaje a domácí limonády
Ingredience
- 5 hrnků čerstvých nebo mražených brusinek
- 2 hrnky vody
- 2 hrnkycukru
Postup
Všechny suroviny dáme do hrnce, promícháme a přivedeme k varu. Při mírné teplotě vaříme za stálého míchání 20 až 30 minut. Necháme vychladnout. Pak propasírujeme přes sítko nebo pláténko a nalijeme do lahviček. Skladujeme v lednici.
Brusinky 4 Zdroj: iStock
Brusinková bábovka
Ingredience
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 2 až 3 lžíce nasekaných sušených brusinek nebo zavařených ve vlastní šťávě
- barva gelová potravinářská růžová Dr.Oetker
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 1 balíček Polevy v prášku s citronovou příchutí
- 3 lžíce studeného mléka
Postup
Na těsto v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme smetanu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Druhou polovinu obarvíme gelovou barvou (ale nemusíme) a přimícháme brusinky. Nalijeme do formy a pomocí vidličky zapracujeme do světlého těsta tak, abychom vytvořili mramorování. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C trouby a pečeme asi 50 minut. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnout. Na ozdobení na suché pánvi opražíme mandle a necháme je vychladnout. Polevu připravíme s mlékem podle návodu na obale, obarvíme gelovou barvou a nalijeme ji na bábovku. Ihned posypeme mandlemi a necháme zatuhnout.
Brusinky 5 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Domácí brusinkový likér
Ingredience
- 2 pomeranče
- 500 g rozinek
- 400 g cukru
- 400 g čerstvých nebo 300 g sušených nasekaných brusinek
- 700 ml vodky nebo slivovice
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku
Postup
Do uzavíratelné sklenice vložíme kůru a šťávu z pomeranče, rozinky , cukr, koření, brusinky a alkohol, promícháme, aby se cukr rozpustil. Pak dobře uzavřeme a ještě důkladně protřepeme. Necháme až dva týdny v chladu macerovat, pak scedíme přes kávový filtr do menších lahviček. Dáme do lednice, kde vydrží asi šest týdnů. Likér se podává vychlazený.