Zahrada

26. července 2025 11:00

Lenka Valjentová

Jak brusinky prospívají zdraví? Zkuste brusinky ke svíčkové, sirup i bábovku!

Brusinky, kyselé a nahořklé červené kuličky, se nekonzumují čerstvé! Poradíme, jak z drobných plodů vykouzlit brusinkový sirup, domácí likér, brusinky na svíčkovou i bábovku. A proč brusinky vůbec jíst?

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, červená borůvka, je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm. Odolná brusnice brusinka roste v kyselých, chudých půdách, na svazích jehličnatých lesů, na vřesovištích a rašeliništích. Brusnice brusinka se dá také pěstovat, dobře prospívá jak na záhoně, tak v květináčích.

Inspirujte se: Zahradní borůvky: Vše, co potřebujete vědět o jejich pěstování.

Jak jíst brusinky?

Kulaté plody jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené, velké zhruba 6 mm, dozrávají postupně od srpna až října. Kyselé a nahořklé brusinky se nekonzumují čerstvé!

Z brusinek ale připravíme spoustu dobrot, jsou univerzální surovina, která se dá použít jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Brusinky se nejčastěji zpracovávají s cukrem na džemy, šťávy, sirupy, omáčky, kompoty nebo likéry, skvělé jsou v moučnících a dezertech. Podtrhnou chuť zvěřiny, drůbeže, mletých mas, paštik i plísňových sýrů.

Proč jíst brusinky

Brusinky posilují imunitu a jsou i osvědčenou prevencí předčasného stárnutí. Jako podpůrný prostředek je možné brusinky využít při léčbě cukrovky, přispívají ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi. Také pomáhají při prevenci tvorby zubního kazu.

Mohlo by vás zajímat: Rybíz à la brusinky je skvělá pochoutka k masu. Poslouží i jako originální dárek

Jak zdravé jsou brusinky?

„Především ale brusinka proslula svými močopudnými a dezinfekčními účinky při zánětech močových cest a močového měchýře. Přispívá totiž k vylučování kyseliny močové a močoviny. Brusinky doporučuji užívat především jako prevenci při opakovaných zánětech, samovolném úniku moči nebo problémech s prostatou. Své uplatnění mají při střevních, ledvinových a žlučníkových problémech,“ radí bylinkář Martin Kolár.

Brusinky (nejen) ke svíčkové

Ingredience

Příprava

Do širokého kastrolu dáme brusinky. Svaříme vodu s cukrem a skořicí, nalijeme k brusinkám a vaříme za stálého míchání asi 10 minut. Skořici vyjmeme. Hotovou směs rozdělíme do vyvařených malých skleniček a pevně uzavřeme. Zavařené brusinky se nekazí, ale pro jistotu je můžeme po vychladnutí 5 minut při 100 °C sterilovat.

Nenechte si ujít: Natrhejte si borůvky! Modročerné bobule skvěle chutnají a mají jedinečné léčivé účinky

Brusinkový sirup

Ingredience

Příprava

Všechny suroviny dáme do hrnce, promícháme a přivedeme k varu. Při mírné teplotě vaříme za stálého míchání 20 až 30 minut. Necháme vychladnout. Pak propasírujeme přes sítko nebo pláténko a nalijeme do lahviček. Skladujeme v lednici.

Brusinková bábovka

Ingredience

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 2 až 3 lžíce nasekaných sušených brusinek nebo zavařených ve vlastní šťávě
  • růžová gelová potravinářská barva (nemusí být)
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 1 balíček polevy v prášku s citronovou příchutí
  • 3 lžíce studeného mléka

Příprava

  1. Na těsto v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanikovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme smetanu a mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  2. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Druhou polovinu obarvíme gelovou barvou (ale nemusíme) a přimícháme brusinky. Nalijeme do formy a pomocí vidličky zapracujeme do světlého těsta tak, abychom vytvořili mramorování.
  3. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C trouby a pečeme asi 50 minut. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
  4. Na ozdobení na suché pánvi opražíme mandle a necháme je vychladnout. Polevu připravíme s mlékem podle návodu na obale, obarvíme gelovou barvou a nalijeme ji na bábovku. Ihned posypeme mandlemi a necháme zatuhnout.

Vyplatí se vědět: Pikantní černý rybíz je nadupaný céčkem. Plody i listy pomáhají s kašlem i hubnutím

Domácí brusinkový likér

Ingredience

  • 2 pomeranče
  • 500 g rozinek
  • 400 g cukru
  • 400 g čerstvých nebo 300 g sušených nasekaných brusinek
  • 700 ml vodky nebo slivovice
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup

Do uzavíratelné sklenice vložíme kůru a šťávu z pomeranče, rozinky, cukr, koření, brusinky a alkohol, promícháme, aby se cukr rozpustil. Pak dobře uzavřeme a ještě důkladně protřepeme. Necháme až dva týdny v chladu macerovat, pak scedíme přes kávový filtr do menších lahviček. Dáme do lednice, kde vydrží asi šest týdnů. Likér se podává vychlazený.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz; cs.wikipedia.orgfresh.iprima.cz


Přečtěte si také