Jak brusinky prospívají zdraví? Zkuste brusinky ke svíčkové, sirup i bábovku!
Brusinky, kyselé a nahořklé červené kuličky, se nekonzumují čerstvé! Poradíme, jak z drobných plodů vykouzlit brusinkový sirup, domácí likér, brusinky na svíčkovou i bábovku. A proč brusinky vůbec jíst?
Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, červená borůvka, je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm. Odolná brusnice brusinka roste v kyselých, chudých půdách, na svazích jehličnatých lesů, na vřesovištích a rašeliništích. Brusnice brusinka se dá také pěstovat, dobře prospívá jak na záhoně, tak v květináčích.
Inspirujte se: Zahradní borůvky: Vše, co potřebujete vědět o jejich pěstování.
Jak jíst brusinky?
Kulaté plody jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené, velké zhruba 6 mm, dozrávají postupně od srpna až října. Kyselé a nahořklé brusinky se nekonzumují čerstvé!
Z brusinek ale připravíme spoustu dobrot, jsou univerzální surovina, která se dá použít jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Brusinky se nejčastěji zpracovávají s cukrem na džemy, šťávy, sirupy, omáčky, kompoty nebo likéry, skvělé jsou v moučnících a dezertech. Podtrhnou chuť zvěřiny, drůbeže, mletých mas, paštik i plísňových sýrů.

Proč jíst brusinky
Brusinky posilují imunitu a jsou i osvědčenou prevencí předčasného stárnutí. Jako podpůrný prostředek je možné brusinky využít při léčbě cukrovky, přispívají ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi. Také pomáhají při prevenci tvorby zubního kazu.
- Patří mezi nejvýraznější rostlinné antioxidanty, jejich účinky jsou srovnatelné s borůvkami, ostružinami nebo česnekem a cibulí.
Mohlo by vás zajímat: Rybíz à la brusinky je skvělá pochoutka k masu. Poslouží i jako originální dárek
Jak zdravé jsou brusinky?
„Především ale brusinka proslula svými močopudnými a dezinfekčními účinky při zánětech močových cest a močového měchýře. Přispívá totiž k vylučování kyseliny močové a močoviny. Brusinky doporučuji užívat především jako prevenci při opakovaných zánětech, samovolném úniku moči nebo problémech s prostatou. Své uplatnění mají při střevních, ledvinových a žlučníkových problémech,“ radí bylinkář Martin Kolár.

Brusinky: Kulaté plody jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené, velké zhruba 6 mm, dozrávají postupně od srpna až října. Zdroj: iStock
Brusinky (nejen) ke svíčkové
Ingredience
- 1 kg zralých červených brusinek
- 800 g cukru krupice
- 400 ml vody
- kousek celé skořice celjonské
Příprava
Do širokého kastrolu dáme brusinky. Svaříme vodu s cukrem a skořicí, nalijeme k brusinkám a vaříme za stálého míchání asi 10 minut. Skořici vyjmeme. Hotovou směs rozdělíme do vyvařených malých skleniček a pevně uzavřeme. Zavařené brusinky se nekazí, ale pro jistotu je můžeme po vychladnutí 5 minut při 100 °C sterilovat.
Nenechte si ujít: Natrhejte si borůvky! Modročerné bobule skvěle chutnají a mají jedinečné léčivé účinky
Brusinkový sirup
Ingredience
- 5 hrnků čerstvých nebo mražených brusinek
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky cukru
Příprava
Všechny suroviny dáme do hrnce, promícháme a přivedeme k varu. Při mírné teplotě vaříme za stálého míchání 20 až 30 minut. Necháme vychladnout. Pak propasírujeme přes sítko nebo pláténko a nalijeme do lahviček. Skladujeme v lednici.

Brusinková bábovka
Ingredience
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 2 až 3 lžíce nasekaných sušených brusinek nebo zavařených ve vlastní šťávě
- růžová gelová potravinářská barva (nemusí být)
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 1 balíček polevy v prášku s citronovou příchutí
- 3 lžíce studeného mléka
Příprava
- Na těsto v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanikovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme smetanu a mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Druhou polovinu obarvíme gelovou barvou (ale nemusíme) a přimícháme brusinky. Nalijeme do formy a pomocí vidličky zapracujeme do světlého těsta tak, abychom vytvořili mramorování.
- Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C trouby a pečeme asi 50 minut. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
- Na ozdobení na suché pánvi opražíme mandle a necháme je vychladnout. Polevu připravíme s mlékem podle návodu na obale, obarvíme gelovou barvou a nalijeme ji na bábovku. Ihned posypeme mandlemi a necháme zatuhnout.
Vyplatí se vědět: Pikantní černý rybíz je nadupaný céčkem. Plody i listy pomáhají s kašlem i hubnutím
Domácí brusinkový likér
Ingredience
- 2 pomeranče
- 500 g rozinek
- 400 g cukru
- 400 g čerstvých nebo 300 g sušených nasekaných brusinek
- 700 ml vodky nebo slivovice
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku
Postup
Do uzavíratelné sklenice vložíme kůru a šťávu z pomeranče, rozinky, cukr, koření, brusinky a alkohol, promícháme, aby se cukr rozpustil. Pak dobře uzavřeme a ještě důkladně protřepeme. Necháme až dva týdny v chladu macerovat, pak scedíme přes kávový filtr do menších lahviček. Dáme do lednice, kde vydrží asi šest týdnů. Likér se podává vychlazený.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz; cs.wikipedia.org; fresh.iprima.cz