návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem i jedovatým satanem

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 25.07.2021
Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem
Autor: iStock Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem
Najdeme-li v jehličnatém lese pěknou, i když tak trochu podezřele vybarvenou hřibovitou houbu, s největší pravděpodobností to bude hřib kříšť. Světlý klobouk, citronově žluté rourky a pod kloboukem žlutý a směrem dolů načervenalý třeň s plastickou síťkou stejné barvy se nedá jen tak přehlédnout. Ale podobně jako známější hřib žlučník je kříšť až odporně hořký, takže nejedlý a do houbařského košíku nepatří. Nepoživatelné jídlo nebo dokonce drsné chvíle strávené na toaletě za to rozhodně nestojí, i když nám smrtelná otrava nehrozí. Hořký hřib kříšť si můžeme pro splést s po tepelně úpravě chuťově výtečnými hřiby kovářem a kolodějem, ale taky s jedovatým hřibem satanem. Prozradíme vám, jak tyhle čtyři hřiby od sebe v lese spolehlivě rozeznat, aby nedošlo k záměně.

reklama

Hřib kříšť (Caloboletus calopus) je na pohled velmi atraktivní houba, leč velice hořká. Roste od července do října v jehličnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji ho můžeme najít pod smrky v horských a podhorských oblastech, v nížinách se většinou nevyskytuje.

Hořký hřib kříšť (Caloboletus calopus) je na pohled velmi atraktivní houba, roste od července do října v jehličnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji ho můžeme najít pod smrky v horských a podhorských oblastech
Autor: iStock Hořký hřib kříšť (Caloboletus calopus) je na pohled velmi atraktivní houba, roste od července do října v jehličnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji ho můžeme najít pod smrky v horských a podhorských oblastech

Jak hřib kříšť poznat

  • Hřib kříšť má světlý, bělavě šedý až šedohnědý klobouk 50–150 mm široký, zprvu polokulovitý, později klenutý až poduškovitý, v mládí jemně plstnatý, za vlhka poněkud lepkavý, na otlačených místech tmavě hnědnoucí.
  • Rourky jsou zpočátku světle žluté, později citronově žluté, v dospělosti s olivovým nádechem. Při otlaku modrají.
  • Třeň je u mladých plodnic soudkovitý, později válcovitý nebo kyjovitý. Pod kloboukem je žlutý, směrem dolů přechází do červené až červenohnědé barvy. Má plasticky vystupující síťku stejné barvy jako podklad, tedy žlutou, ve spodní části načervenalou.
Krásný hřib žlučník neboli hořčák není jedlý, ale je léčivý

Krásný hřib žlučník neboli hořčák se nedá jíst, ale může léčit

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Je hřib kříšť jedlý?

Dužinu má hřib kříšť nažloutlou až krémově žlutou, na řezu rychle mění barvu do modra nebo modrozelena. Voní jemně nakysle a až odporně hořce chutná, takže stejně jako rozšířenější a známější hřib žlučník (Tylopilus felleus), lidově nazývaný hořčák není jedlý.

I malý kousek svou hořkostí znehodnotí celé jídlo!

Hořký hřib kříšť má dužninu nažloutlou až krémově žlutou, na řezu rychle mění barvu do modra nebo modrozelena
Autor: iStock Hořký hřib kříšť má dužninu nažloutlou až krémově žlutou, na řezu rychle mění barvu do modra nebo modrozelena

Hřib kříšť a otrava

Po ochutnání hřiba kříště, kdo k tomu vzhledem k jeho odporné hořkosti sebere odvahu, otrava nehrozí, ale průjem a zvracení se po syrové houbě mohou dostavit. Takže i když bychom někde objevili recept s hřibem kříštěm, nebudeme ho zkoušet. Zvracení a průjem za to nestojí.

Muchomůrka růžovka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Václavky můžeme sbírat od září do prosince

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme. Jak václavky připravit, aby vám neublížily?

Hřib kříšť můžeme zaměnit i s modráky kovářem a kolodějem

Od hřibů kováře a koloděje, nejznámějších dvou zástupců jedlých modráků, hřib kříšť v lese rozlišíme poměrně snadno, stačí se podívat pod klobouk: zatímco kovář a koloděj mají na spodní straně klobouku rourky červené, oranžově červené až žlutočervené, hřib kříšť v odstínech žluté.

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem: hřib kovář (Boletus erythropus)
Autor: iStock Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem: hřib kovář (Boletus erythropus)

„Je třeba zdůraznit, že oba tyto hřiby mohou zasyrova nebo nedovařené vyvolat nepříjemné žaludeční potíže, jedlé a výtečné jsou až po dostatečné tepelné úpravě,“ říká zkušený mykolog Jaroslav Vanča a pokračuje: „Dobré jsou v jakékoli tepelné úpravě, vhodné jsou i pro sušení. Vzhledem k tomu, že oba zabarvují pokrm do černa, naši předkové je využívali v sušené podobě k přípravě černého kuby, typického vánočního jídla.“

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Muchomůrka červená je nejkrásnější a nejznámější jedovatá houba

Muchomůrka červená: Co jste možná o nejznámější jedovaté houbě nevěděli...

Hřib kovář (Boletus erythropus) se vyskytuje nejčastěji v podhorských a horských oblastech. Jeho klobouk je kaštanově až tmavě hnědý, rourky nachově až krvavě červené, pomačkáním se zbarvující do zelenomodra. Poznáte jej a odlišíte i tím, že červenohnědý povrch třeně nemá tzv. síťku, zato v horní části drobné červené šupinky (vločky).

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem: hřib koloděj (Boletus luridus), ve starší české mykologické literatuře zvaný také kolář
Autor: iStock Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem: hřib koloděj (Boletus luridus), ve starší české mykologické literatuře zvaný také kolář

Hřib koloděj (Boletus luridus), ve starší české mykologické literatuře zvaný také kolář. Jeho klobouk je kožově šedý, zatímco ústí rourek jsou rovněž nápadná červenou barvou, po doteku tmavě modrající. Dužina je bledě žlutá, na řezu se okamžitě zbarvuje zelenomodře. Na žlutohnědém podkladě třeně pak najdeme typickou červenou síťku.

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem: jedovatý hřib satan (Rubroboletus satanas)
Autor: iStock Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem: jedovatý hřib satan (Rubroboletus satanas)

Hřib kříšť a záměna se satanem

Hřib satan (Rubroboletus satanas) roste hlavně v teplejších oblastech s listnatými lesy a ve vápenitých půdách, zatímco hřib kříšť v jehličnatých lesích, kyselejší půdě a vyšších polohách. Satan je krásná houba s bílým až šedobílým kloboukem, červenými rourkami a karmínově červeným třeněm. Při otlaku a na řezu modrá. Satan se řadí mezi jedovaté houby, otrava však není životu nebezpečná, v syrovém stavu vyvolává úporné zvracení.

Více o houbách najdete v našem speciálu:

Mohlo by vás ještě zajímat:

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Houby podle znamení zvěrokruhu.

Jaká houba se k vám hodí podle hvězd? Bedla je ideální pro Ryby, Panna miluje hlívu

Krásné křemenáče jsou houby takřka dokonalé: Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Křemenáče jsou takřka dokonalé houby. Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci jsou houbová elita. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás

Hřib žlutomasý neboli babka je nejoblíbenější jedlá houba

reklama

Článek je zařazen v: hřib kříšť , Hřib kříšť (Caloboletus calopus) , hřib kříšť otrava , hřib kříšť záměna , hřib kříšt je hořký , hřib satan , hřib koloděj , hřib kovář

reklama

Přečtěte si také