První vitamíny ze zahrádky. Co můžete už v březnu sklízet?

zidkovm
2. března 2015
Pokud jste na podzim zaseli či zasadili přezimující druhy zeleniny, už v březnu můžete ze záhonů sklízet cenné čerstvé vitaminy.
reklama

I když ještě může na zahrádce ležet sníh, přicházející jaro nezastavíte. Zelená nať už zkrátka vykukuje zpod tající sněhové peřiny.

Špenát

Jestliže jste koncem září vyseli špenát a on dobře přezimoval, můžete teď sklízet zelené lístky plné cenných látek a vitaminů. Nezapomeňte, že na jednom stanovišti necháte špenát maximálně tři roky.

Petržel

Tato dvouletá kořenová zelenina může na záhonu přezimovat bez zvláštní péče. Brzy zjara vytváří nové listy, které můžete využít v kuchyni.

Zimní salát

Až do poloviny října jste na volné záhony mohli sázet zimní salát. Do příchodu zimy sazenice zakořenily a narostly. I když se růst v zimě zastavil, nyní se už pomalu vytvářejí hlávky. Ty nám dodají po zimě potřebné vitaminy a minerální látky.

Pažitka

Na každé zahrádce byste měli mít trs pažitky. Koncem srpna až začátkem září pažitku dělte a rozsazujte, aby vám na jaře vyhnala novou nať, kterou v kuchyni určitě všestranně využijete.

Pór

Tato zelenina je odolná vůči nízkým teplotám. Vysévá se v květnu, sazenice vysazujte na záhony v červenci. Před příchodem zimy rostlinky zahrňte. Pór dobře přezimuje, proto ho máte k dispozici už časně zjara.

Cibule

Cibule se seje nebo sází v srpnu až září. Do zimy vyklíčí, a když úspěšně přezimuje, na jaře pokračuje v růstu. První mladé cibulky můžete sklízet už koncem března.

Další inspiraci najdete v naší Encyklopedii.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku