Citronová tráva je voňavé koření i bylina proti chřipce či stresu. Snadno ji vypěstujete doma
Citronová tráva je koření i exotická léčivka. Snadno ji vypěstujete na okenním parapetu Zdroj: istock.com
Voňatka citronová, u nás známá jako citronová tráva či citronela, je neobyčejně zajímavá rostlina. Svým vzhledem připomíná obyčejnou trávu, chutí a vůní citron. Je příjemně aromatickým kořením, uplatní se i jako léčivá bylina, protože pomáhá při chřipce a nachlazení, upravuje trávení, poradí si se stresem i únavou.
Voňatka citronová (Cymbopogon citratus), u nás se jí říká spíše citronová tráva nebo taky citronela či vousatka, pochází z jihovýchodní Asie, ale pěstuje se také v Africe, Americe a v Austrálii. Její úzké šedozelené listy mají příjemné citronové aroma, dorůstají do výšky až 150 cm. Svým vzhledem připomíná obyčejnou trávu, chutí a vůní citron nebo limetku.
Citronová tráva účinky
Citronová tráva prokazuje výrazné antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Obsahuje zejména vonné silice (například citral, limonen, geraniol) a flavonoidy.
„Obecně citronová tráva povzbuzuje, čistí a osvěžuje organismus. V lidové medicíně se využívá, většinou ve formě nálevu nebo odvaru, jako podpora při nervovém vyčerpání, stresu a psychické únavě. Voňatka pomáhá při problémech s trávením (bolesti břicha, zvracení, nadýmání, průjmy, překyselení žaludku), neutralizuje žaludeční kyseliny, dále zamezuje množení plísní, virů a bakterií v těle. Zevně se osvědčila při revmatických bolestech. Čaj doporučuji při léčbě chřipky a chorob z nachlazení, ulevuje při kašli, bolesti v krku a horečce,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár a dodává: „Ovšem v době těhotenství a kojení je pití čaje s příměsí citronové trávy nebo pouze z citronové trávy nevhodné.“
Citronová tráva: léčivý čaj se používá při léčbě chřipky a nachlazení, ulevuje při kašli, bolesti v krku a horečce. Zdroj: istock.com
Citronová tráva: léčivý čaj se používá při léčbě chřipky a nachlazení, ulevuje při kašli, bolesti v krku a horečce. Zdroj: istock.com
Léčivý čaj z citronové trávy
Ingredience
- 1 lžička sušené citronové trávy
- 200–250 ml vody
Příprava
Sušenou citronovou trávu zalijeme horkou vodou (zhruba 90 ºC). Zakryjeme a necháme 4–6 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
Vlažný nálev pijeme třikrát denně.
Elixír proti stresu z voňatky
Ingredience
- 1 zarovnaná lžíce citronové trávy (stonky)
- 1 l vody
- med podle chuti
Příprava
Do vroucí vody nasypeme citronovou trávu a necháme přejít varem (max. 2 minuty), sejmeme. Necedíme, když tráva sedne ke dnu, nápoj je připravený, Po dopití této dávky si připravíme druhou – trávu zalijeme 500 ml vroucí vody, už nevaříme.
Užívání
Nápoj pijeme během dne teplý i studený, podle chuti přidáme med, ale vůbec nemusíme sladit. Elixír si dopřejeme jednou za týden.
Citronelová koupel
Výborná je také vonná lázeň. Přibližně 30 g drcených stonků citronové trávy vložíme do plátěného pytlíku, zavážeme a dáme do připravené horké lázně. Po chvilce se citronela příjemně rozvoní, což přináší úlevu nejen duši, ale i tělu.
Citronová tráva: Pěstujeme ji v květináči nebo větší nádobě. Jedna dospělá rostlina potřebuje k růstu nádobu o průměru nejméně 25 cm a dobře propustnou, hlinitopísčitou zeminu. Zdroj: Jan Prášil
Citronová tráva: Pěstujeme ji v květináči nebo větší nádobě. Jedna dospělá rostlina potřebuje k růstu nádobu o průměru nejméně 25 cm a dobře propustnou, hlinitopísčitou zeminu. Zdroj: Jan Prášil
Jak vypěstovat citronovou trávu
- „Semena potřebují k vyklíčení 10 až 20 dní při teplotě 20 až 22 °C. I v optimálních podmínkách dosahuje klíčivost semen okolo 30 %. Obsah sáčku ale i při nižší klíčivosti stačí na několik desítek rostlin. Předpěstování sazenic trvá 8 až 10 týdnů,“ uvádí šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.
- Pěstujeme ji v květináči nebo větší nádobě. Jedna dospělá rostlina potřebuje k růstu nádobu o průměru asi 25 cm a dobře propustnou hlinitopísčitou zeminu.
- Citronová tráva není mrazuvzdorná, miluje teplo a slunce. „Nejvhodnější je pěstování na plném slunci, to zaručí vysoký obsah silic. Dobře roste v bytě na okenním parapetu orientovaném na jih. V létě se vyplatí citornovou trávu letnit na zahradě nebo balkoně na slunném a chráněném místě,“ doporučuje Jan Prášil.
- Zálivku má citronová tráva ráda vydatnou, ale nesnáší přemokření. Proto ji zaléváme, až když půda vyschne. Dlouhodobé přemokření způsobuje špatný růst a úhyn.
- Citronová tráva přezimuje na světlém a chladném místě (teplota minimálně 10 °C) při omezené zálivce.
Citronová tráva: pro přípravu pokrmů oloupeme stonky a vybereme nejměkčí části, které jsou nejlépe stravitelné Zdroj: istock.com
Citronová tráva: pro přípravu pokrmů oloupeme stonky a vybereme nejměkčí části, které jsou nejlépe stravitelné Zdroj: istock.com
Na co se používá citronová tráva
Pro přípravu pokrmů oloupeme stonky a vybereme co nejměkčí části, které jsou nejlépe stravitelné. Nakrájíme je nebo roztlučeme a přidáme do studených či teplých jídel. Čerstvé se do jídel přidávají nakrájené jako pórek, sušené stonky (jsou po chuťové i aromatické stránce méně výrazné) se užívají méně. Využívají se i cibulovité konce trávy nakrájené na plátky a tužší stonky.
Čerstvá tráva vydrží nejlépe v mikrotenovém sáčku v ledničce nebo je možné ji zamrazit. Sušená potom v plátěném nebo papírovém sáčku na suchém místě.
V jihovýchodní Asii je velmi důležitým kořením, které vyrovnává chuť ostrých chilli papriček, zdůrazňuje chuť máty a dodává říz polévkám z kokosového mléka. Citronová tráva se výborně hodí k dochucení jídel z rýže, plodů moře, ryb a drůbeže. Dobře se kombinuje s česnekem, paprikou a koriandrem. Čerstvá citronová tráva je vhodná do zeleninových salátů.
Sušená se často přidává do čajových směsí, lahodná je kombinace se zeleným čajem.
Citronová tráva: v jihovýchodní Asii je velmi důležitým kořením, které vyrovnává chuť ostrých chilli papriček, zdůrazňuje chuť máty a dodává říz polévkám z kokosového mléka Zdroj: istock.com
Citronová tráva: v jihovýchodní Asii je velmi důležitým kořením, které vyrovnává chuť ostrých chilli papriček, zdůrazňuje chuť máty a dodává říz polévkám z kokosového mléka Zdroj: istock.com
Citronová tráva do polévky
Pokud chceme jídlu dodat originální chuť, použijeme 5 cm dlouhý tužší stvol citronové trávy a rozmáčkneme jej plochou nože, tím se uvolní aroma. Přidáme do polévky a po uvaření ji vyjmeme. Pro intenzivnější chuť můžeme vložit do polévky celý svazek.
Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, bylinkář Martin Kolár, bylinkopedie.cz, cs.wikipedia.org