Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Hřib žlutomasý neboli babka je nejoblíbenější jedlá houba u nás

Hřib žlutomasý, ve starých atlasech hub ho najdeme jako suchohřib žlutomasý, patří u nás bezesporu k nejoblíbenějším a tudíž nejsbíranějším jedlým houbám. Je to velice chutný a hojně rostoucí hřib, která má nespornou výhodu v tom, že ho vždy poznáme a s žádnou životu nebezpečnou houbu si ho asi nespleteme. Lidově se mu říká nejčastěji babka, protože klobouk, popraskaný do malých políček, na první pohled tak trochu připomíná vrásčitý obličej. Většinou roste v houfu, a i proto se mnohdy označuje jako houbařský plevel nebo houbový proletář. V kuchyni se nejvíc hodí do polévek a omáček, ale i babková smaženice podle našeho receptu je boží!
Vydáno: 02.09.2019
Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás
Autor: istock.com Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) roste praktiky celou houbařskou sezonu, tedy od konce května až do konce října na celém území Česka. K jeho popularitě přispívá skutečnost, že se dá najít takřka všude – v lesích listnatých, jehličnatých i smíšených, ale i ve vlhkých parcích, sadech a zahradách. Zpravidla roste v početných skupinách. Právě proto se mnohdy označuje jako houbařský plevel nebo houbový proletář. Kromě nejznámějšího lidového označení babka má mnoho dalších krajových názvů, například máslový hřib, podmáslík, podlipník, židák, honzík, kačenka, plyšák, sameťák atd.

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron): pokožka klobouku hřibu žlutomasého bývá matná a suchá, nápadně rozpraskaná do malých políček, připomínajících vrásky
Autor: istock.com Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron): pokožka klobouku hřibu žlutomasého bývá matná a suchá, nápadně rozpraskaná do malých políček, připomínajících vrásky

Jak babky poznáme

Hřib žlutomasý se u nás vyskytuje se v mnoha podobách, má dost variabilní vzhled. Klobouk mladých plodnic je polokulovitý se sametovým povrchem, později se zplošťuje. Pokožka klobouku hřibu žlutomasého bývá matná a suchá, nápadně rozpraskaná do malých políček, připomínajících vrásky. Tyto pukliny bývají načervenalé, neboť jimi prosvítá hlouběji uložený pigment. Klobouk bývá hnědý, šedý, okrový nebo olivově zelený. Žlutý třeň je úzce válcovitý, dužina babky je měkká, žlutá, ve spodní části třeně je zpravidla načervenalá. Poškozená místa a otlaky se zbarvují do zelenomodra.

Jaké babky sbírat

Hřib žlutomasý neboli babka se považuje za houbu průměrné jakosti, tedy co se týká způsobu uchování a použití. Dužina totiž obsahuje vysoký podíl vody, a proto hůře snáší transport a rychleji podléhá zkáze. Nevýhodou babky je její velká červivost za suchého počasí a naopak sklon k plesnivění za počasí vlhkého. Babka bývá napadána plísněmi, především nedohubem zlatovýtrusým, jenž vytváří mykotoxiny, které mohou způsobit nepravou otravu nepocházející z houby, ale právě z jejího parazita). Koncentrace toxinů je však zcela zanedbatelná a její požití nepředstavuje prakticky žádné riziko. Napadenou babku okem poznáme podle bílého povlaku na klobouku, který postupně mění barvu na žlutou až hnědožlutou. Pro sběr babek platí, že si máme vybírat spíše mladé a viditelně nenapadené plodnice a zpracovat je co možná nejrychleji – už proto, že se špatně suší.

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) má kromě nejznámějšího lidového označení babka ještě mnoho dalších krajových názvů, například  máslový hřib, podmáslík, podlipník, židák, honzík, kačenka,  plyšák, sameťák atd.
Autor: istock.com Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) má kromě nejznámějšího lidového označení babka ještě mnoho dalších krajových názvů, například máslový hřib, podmáslík, podlipník, židák, honzík, kačenka, plyšák, sameťák atd.

Babky v kuchyni

Hřib žlutomasý neboli babka má příjemně mírně nakyslou houbovou chuť Na řezu lehce modrá. Kvůli měkké dužině se hřib žlutomasý příliš nehodí ke smažení jako řízek, ale je ideální do houbových smaženic a praženic, omelet, omáček a především skvělých polévek, včetně oblíbené jihočeské kulajdy. A máme-li štěstí a najdeme hodně mladých a zdravých plodnic, můžeme je naložit do octa.

Prima recept: babková smaženice

Asi 700 g babek očistíme a nakrájíme na menší kousky. 1 velkou oloupanou cibuli najemno nasekáme a 2–3 stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na 1 lžíci rozpuštěného sádla. Přidáme babky, okořeníme drceným kmínem a po krátkém osmažení zaprášíme 1 lžičkou jemné krupice a 8–10 minut podusíme pod pokličkou. Když jsou houby měkké, zalijeme asi 6 rozkvedlanými vejci. Osolíme, opepříme a za stálého míchání dosmažíme, vejce musí zůstat vláčná. Na talíři posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou.

Další užitečné články o houbách:

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Muchomůrka růžovka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Článek je zařazen v: Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) , babka , hřibovité houby , hřiby
Reklama