Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu
Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a přispívá k dobré náladě Zdroj: iStock
Nezralé zelené vlašské ořechy po staletí patřily k nejoblíbenějším magickým plodům. Podle lidových tradic se mají trhat na sv. Jana (24. června). Připravuje se z nich zejména svatojánský likér, kterému se říká různě, nejvíc ořechovka a ořechovice. Kromě toho, že skvěle chutná, má také léčivé účinky, především podporuje trávení a přispívá k dobré náladě.
Čas na trhání nezralých zelených vlašských ořechů je poměrně krátký, tradičně by se měly sbírat na sv. Jana (24. června) plus minus několik dnů podle počasí, ideálně o svatojánské noci.
„Zelený ořech by měl vážit okolo 30 g, nesmí v něm být zformovaná skořápka, což zjistíme velmi snadno, když do něj zapíchneme jehlu nebo špendlík. Pokud jde snadno propíchnout, je to v pořádku, pokud už narazíme na něco tvrdého, tak jsme přišli pozdě a musíme si rok počkat. Hmota uvnitř musí být měkká až mazlavá,“ doporučuje bylinkář Martin Kolár.
- Trháme pouze čisté, zelené ořechy bez jakýchkoliv vad a poškození, nikdy nesbíráme plody spadané na zem.
Nezralý zelený ořech by měl vážit okolo 30 g, nesmí v něm být zformovaná skořápka, což zjistíme velmi snadno, když do něj zapíchneme jehlu nebo špendlík. Zdroj: iStock
Nezralý zelený ořech by měl vážit okolo 30 g, nesmí v něm být zformovaná skořápka, což zjistíme velmi snadno, když do něj zapíchneme jehlu nebo špendlík. Zdroj: iStock
Sběr zelených ořechů
Nezralé vlašské ořechy sbíráme nejlépe v gumových rukavicích, protože barvivo, které se vyskytuje v listech a zelených slupkách plodů, na vzduchu oxiduje a barví kůži hnědě. Jde hodně špatně smýt, takže bez rukavic pak budeme mít docela dlouho prsty špinavé. Rukavice používáme pak i při mytí a zpracovávání ořechů.
Nezralé vlašské ořechy sbíráme nejlépe v gumových rukavicích, protože barvivo, které se vyskytuje v listech a zelených slupkách plodů, na vzduchu oxiduje a barví kůži hnědě. Zdroj: iStock
Nezralé vlašské ořechy sbíráme nejlépe v gumových rukavicích, protože barvivo, které se vyskytuje v listech a zelených slupkách plodů, na vzduchu oxiduje a barví kůži hnědě. Zdroj: iStock
Nezralé vlašské ořechy účinky
„Mladé zelené vlašské ořechy mají fungicidní, antibiotické, protizánětlivé a antibakteriální účinky, posilují imunitu, podporují vylučování těžkých kovů z těla, fungují proti únavě, stresu a depresi a v neposlední řadě pomáhají dobrému trávení. Oblíbená je domácí ořechovka, v lidové medicíně se nejvíce používá tinktura z nezralých ořechů, která navíc mírní bolesti kloubů,“ uvádí bylinkář.
NENECHTE SI UJÍT: Svatojánská noc: Nechte se očarovat vůní léta, magií bylin a kouzlem lásky
Svatojánská ořechovka na dobré trávení
Ingredience
- 30 zelených vlašských ořechů
- 1 litr čirého, minimálně 40% alkoholu
- 2 citrony
- kousek celé skořice
- 8 hřebíčků
- 1 lžíce sušeného kořene puškvorce nebo 4 cm oloupaného zázvoru
- 10 kuliček nového koření
- 750 g cukru
Postup
Důkladně omyté zelené vlašské ořechy rozpůlíme a zalijeme je alkoholem. Přidáme oloupanou kůru z citronů, celou skořici, hřebíček, nové koření a zázvor nebo puškvorec. Zavařovací sklenici se směsí přikryjeme a postavíme na slunečné místo na nejméně čtyři týdny. Každý den protřepeme. Po této době svaříme cukr s 250 ml vody, vzniklý sirup ještě za tepla smícháme s ořechovou směsí, scedíme přes jemné síto nebo plátno a rozlijeme do lahví.
Užívání
Svatojánská ořechovka podporuje hlavně trávení a chuť k jídlu, a proto se velice často doporučuje vypít štamprličku po jídle jako digestiv.
Náš tip: s ořechy do medu
Scezené ořechy ještě pokrájíme, smícháme s medem podle chuti a sníme. Hodí se třeba do jablečného závinu, bábovky, nákypů i jako ozdoba dezertů a nápojů.
Svatojánská ořechovka podporuje hlavně trávení a chuť k jídlu, a proto se velice často doporučuje vypít štamprličku po jídle jako digestiv. Zdroj: iStock
Svatojánská ořechovka podporuje hlavně trávení a chuť k jídlu, a proto se velice často doporučuje vypít štamprličku po jídle jako digestiv. Zdroj: iStock
Ořechový likér pro dobrou náladu
Ingredience
- 35 až 40 nezralých zelených vlašských ořechů
- 2 l slivovice nebo jiné ovocné pálenky
- 10 kuliček jalovce
- 2 badyány
- 1 celá skořice
- špetka muškátového oříšku
- kůra ze 2 až 3 citronů
- 1 kg cukru
Postup
Zelené ořechy rozpůlíme a namočíme na dva dny do studené vody. Potom vodu slijeme, ořechy dáme do poloviny slivovice a necháme 6 až 8 týdnů macerovat. Pak smícháme zbylou slivovici s 500 ml vody, skořicí, badyánem, muškátovým oříškem, jalovcem a citronovou kůrou, přivedeme k varu, sejmeme a necháme vychladnout. Nalijeme na macerát, promícháme necháme ještě zhruba týden rozležet. Pak scedíme a nalijeme do menších lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu. Pak už můžeme ochutnávat, ale nejlepší je nechat likér až do Vánoc.
Užívání
Ořechový likér užívaný po lžičkách je dobrý na trávení, ale zejména pomáhá proti špatné náladě, splínu a melancholii.
Ořechový likér užívaný po lžičkách je dobrý na trávení, ale zejména pomáhá proti špatné náladě, splínu a melancholii. Zdroj: iStock
Ořechový likér užívaný po lžičkách je dobrý na trávení, ale zejména pomáhá proti špatné náladě, splínu a melancholii. Zdroj: iStock
Kapky z nezralých ořechů
Ingredience
- 30 až 35 zelených vlašských ořechů
- asi 700 ml vodky
Postup
Nezralé zelené ořechy rozčtvrtíme nebo nakrájíme na kolečka a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalijeme alkoholem tak, aby byl nad ořechy zhruba 4 cm. Dobře uzavřenou láhev necháme stát na teplém místě minimálně tři týdny, nejméně jednou denně protřepeme. Čím déle stojí, tím je silnější. Scedíme.
Užívání
„Ořechovou tinkturu užíváme po lžičkách nebo po kapkách buď pod jazyk, či ve sklenici vody. Bolavé klouby potíráme tinkturou dvakrát denně, je vhodné kombinovat s obklady: gázu namočenou v tinktuře položíme na postižené místo, na ni položíme fólii a obalíme ručníkem, necháme působit několik hodin," doporučuje bylinkář.
Ořechový kompot
Ingredience
- 1 kg nezralých zelených ořechů
- 800 g cukru
- hřebíček
- celá skořice
Postup
Nezralé zelené ořechy hustě propícháme jehlicí a dáme do studené vody na asi deset dní. Vodu každý den měníme. Pak ořechy scedíme, necháme okapat a uvaříme v čisté vodě doměkka (až lehce sklouznou z nabodnuté jehlice). Scedíme a zalijeme připraveným horkým cukerným roztokem (svaříme 1 l vody s 800 g cukru), zakryjeme a necháme do druhého dne. Opět scedíme, tekutinu zachytíme do hrnce a povaříme do zhoustnutí. Okapané ořechy narovnáme do sklenic, zalijeme horkým cukerným nálevem, do každé sklenice přidáme hřebíček a skořici a uzavřeme. Sterilujeme 20 až 40 minut při teplotě 90 °C.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkypro vsechy.cz, cs.wikipedie.org