reklama

Zahrádka za oknem: Pohanka, pšenice, ředkvička aneb Co vše můžete klíčit na parapetu

zidkovm
14. února 2017
Vypěstujte si čerstvé jídlo klidně i v lednu. Budete překvapeni, ale za oknem v bytě vyklíčí i česnek, brokolice nebo červené zelí.
reklama

V zimě nám nejvíc chybějí čerstvé potraviny. Jasně, supermarkety jsou plné ovoce a zeleniny, najdete v nich dokonce i jahody a další letní plody. Všechno je však pěstované ve skleníku, takže obsah vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek se blíží nule. Skvělým řešením je si pěstovat vlastní jídlo, což se dobře daří na jaře a v létě. Lze ale pěstovat něco i v zimě? Řešením jsou klíčky.

Zimní období je ideální dobou pro klíčení potravin a pěstování zelených výhonků. Nenaklíčená semena jsou skvělou zásobárnou vysoce hodnotných tuků, bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a enzymů. Při klíčení se všechny tyto látky aktivují a zvyšuje se jejich obsah až o několik desítek procent.

Klíčení i pěstování výhonků je levným způsobem, jak do těla dostat zdravou energii, jsou chutné, a dokonce pomáhají s léčbou některých onemocnění. Jak to funguje? V malém semínku se ukrývají všechny látky, které potřebuje budoucí rostlina k tomu, aby mohla vyrůst. Abyste semínka probudili, nechte je nejprve namočené 8 až 12 hodin ve vodě. Zbylou vodu slijte a semínka pořádně propláchněte.

Nyní je čas na klíčení, způsobů je samozřejmě několik. Můžete si v obchodě koupit nakličovací misku. Nebo semena nasypte do sklenice, kterou zakryjte plátýnkem. Nebo si vyrobte vlastní nakličovací nádobu. Semena dvakrát či třikrát denně proplachujte, ale vždy vodu dokonale slijte, jinak by začala plesnivět. Klíčení nejlépe probíhá na tmavém místě, nakonec ale dejte sklenici na světlo, aby klíčky zezelenaly. Třetí způsob je také velmi jednoduchý, hodí se ale pro menší množství semen. Namočená semena dejte na utěrku, druhou je pak přikryjte. Dvakrát až třikrát denně kropte horní utěrku vodou.

Jak dlouho klíčí semínka:

1 den mandle 1–2 dny pohanka, dýně 1–3 dny slunečnice 2–3 dny pšenice, proso, cizrna, hrách 3–5 dnů čočka, sója 4–5 dnů mungo, adzuki, řeřicha, vojtěška (alfa-alfa) 7 dní ředkvička

(kor)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama