Znáte převislé africké fialky, zvané trailery? Mívají dlouhé výhony a spoustu květů

V nabídce běžných květinářství se objevují jen velmi zřídka, ale pokud takovou africkou fialku přece jen zahlédnete, zaručeně vás upoutá množstvím květů, které vyrůstají z několika růstových vrcholů. Na pěstování nejsou o nic víc náročné než běžné africké fialky a sehnat je můžete i od zkušených pěstitelů přes internet.

Počátky šlechtění trailerů sahají až do 40. let 20. století, kdy Frank Tinari z americké Pensylvánie uskutečnil první pokus s křížením botanického plazivého druhu africké fialky a kultivarem Sailor Girl. Nový kultivar již vytvářel boční výhony, ale k současné rozmanitosti trailerů byla v té době ještě dlouhá cesta.

Dnes je nabídka afrických fialek s několika růstovými vrcholy bohatá a dělí se podle délky listové čepele:

  • mikrominiatura (6-13 mm)
  • miniatura (13-25 mm)
  • polominiatura (25-38 mm)
  • standard (38-50 mm)

Africké fialky, tzv. trailery, se dále dělí na dva typy:

  • Převislé trailery: rostliny produkují větší množství dlouhých výhonů s koncovými rozetkami, které rostou kaskádovitě přes okraje květináčů. Nejčastěji se proto pěstují v závěsných nádobách.
  • Keříčkovité trailery: rostliny mají několik kratších výhonů a vytvářejí bohaté keříky. V angličtině se označují jako semi-trailer.

Jak pěstovat africké fialky trailery

Pěstování afrických fialek trailerů je podle jejich pěstitelů nenáročné a pěstovat je zvládne i úplný začátečník. Není to o nic složitější než pěstování běžných afrických fialek, které má doma téměř každý.

Trailery se pěstují v běžném substrátu pro africké fialky a zalévají se také stejně, tedy nejlépe do misky pod květináčem. Vyzkoušet můžete i zálivku přes knoty, tedy nasákavé šňůry. Trailery velmi rychle rostou, proto vyžadují i více hnojiva než běžné africké fialky. Můžete používat granulované hnojivo nebo sušený hnůj.

Jak tvarovat a množit africké fialky trailery

Pokud vám nijak nevadí nepravidelný růst rostliny, do růstu trailerů nijak zasahovat nemusíte. Krásně bohaté, kompaktní fialky však vypěstujete jenom s pomocí pravidelného prořezávání a zaštipování výhonů. Pravidelně odstraňujte především poškozené listy, ale také listy, které zakrývají středy, tedy srdíčka sousedních výhonů.

Některé trailery se větví jen málo a takové potřebují podpořit větvení zaštipováním, jinak vám vytvoří jen dlouhý a nevzhledný výhon. Růstový vrchol zaštípněte už u mladé rostliny.

Pokud jste prořezávání a zaštipování trailerů zanedbali, můžete je jednoduše zmladit neboli seříznout. Odříznuté vrcholy vysaďte do půdy a vypěstujte si novou rostlinu. Trailery reagují na seříznutí velmi dobře a rychle začínají znovu obrůstat.

Dlouhé výhony můžete také kouskem drátku ohnutým do tvaru podkovy přichytit k substrátu ve vedlejším květináči. Výhony většinou rychle zakoření. Pak je jednoduše odřízněte.

Zdroj: https://fabviolets.cz/pestovani-traileru/; https://africanviolets.cz/velikosti-a-rustove-formy-fialek/?fbclid=IwAR12YJ56indJXLl6EK4HkIWQvN_ecKL1ZFFde8JDdbJQpEPfQLnG0MiQ2Oc


Přečtěte si také