reklama

Byt pro seniorku je skvěle vymyšlený. Místnosti spojuje obří skříň s integrovaným zábradlím

Skříň s integrovaným zábradlím může být obyvatelce oporou Foto: Skříň s integrovaným zábradlím může být obyvatelce oporouFoto: Acorn Photo / Robert Frith

Oválný skříňový celek ušetřil místo v malém bytě a dodal mu novou podobu.

Renovace malého bytu byla pro starší ženu jednou z možností, jak si zajistit bydlení ve městě. Zvolené prostranství Causeway Gardens u řeky v australském Perthu je vyhledávaná oblast, ale přesídlení z rodinného domu se 4 ložnicemi, 2 koupelnami a bazénem do bytu s plochou pouhých 45 m² si žádalo značné uskromnění.

Ladný přechod do kuchyně  Foto: Ladný přechod do kuchyně Foto: Acorn Photo / Robert Frith

Projekt renovace sešlého bytu vypracovalo studio Vittino Ashe, které také kladlo velký důraz na co nejúčelnější využití prostoru. To se zjevně podařilo a renovovaný byt se stal ukázkou toho, že i na malé ploše lze s pomocí příhodných řešení zajistit dostatek prostoru pro komfortní život.

Doprostřed bytu instalovaný oválný skříňový celek je spojujícím prvkem všech místností. Namíru vyrobená skříň je nejdražší položkou projektu a pojme veškeré potřebné věci, které majitelka potřebuje k životu.

Za obývací zónou skříň plní funkci šatníku Foto: Za obývací zónou skříň plní funkci šatníkuFoto: Acorn Photo / Robert Frith

Autoři návrhu poukazují na to, že instalovaná skříň díky svým oblým tvarům nestojí v nejkratších cestách mezi jednotlivými zónami a díky integrovanému prosvětlenému zábradlí může být uživatelce i oporou. Zvolený materiál – světlé dřevo – pak odlehčuje robustní povahu domu a současně i ladí s korkovou podlahou.

Měkká podlahová krytina tlumí nárazy při chůzi a tím šetří pohybový aparát. Další zařízení včetně sedátka ve sprše či široce otevíratelná dvířka nábytku majitelce umožní tento byt užívat ještě po mnoho let.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Byt ve 3. patře v Praze na Letné je po rekonstrukci velmi světlý Foto:

Holešovický byt rozčlenil pouze kruhový závěs

Dvoupokojový byt s arkýřem proměnili v jeden velký obytný prostor.

Článek

Vertikální ocelová nika na dřevo navazuje na „bronzovou“ stěrku za TV Foto:

Moderní krb přinesl oheň do rodinné vily v pražských Kunraticích

Jak umístit v obývacím pokoji krb i televizi, aby si rodina užila obého? Pokud řešíte podobnou otázku, možná vás inspiruje vilka z Kunratic.

Článek

reklama