O víkendu se má oteplit až na letních 25 °C. Jak se po nočních mrazech postarat o zahradu

Když se podíváme na venkovní teploměr, ani se nechce věřit, že o víkendu přijde slunečné počasí a oteplení. Noční mrazy už nebudou hrozit a denní teploty se v sobotu dostanou k 20 °C, v neděli ojediněle mohou dosáhnout i letních 25 °C. Střídání teplot k dubnovému počasí bezpochyby patří, ale letos není netypická situace v tom, že teď udeřily mrazy, ale že příroda je moc dopředu. A právě to dělá vrásky zahrádkářům. Poradíme, jak se po mrazech postarat o zahradu.

Střídání teplot k dubnovému počasí bezpochyby patří, však se mluví o aprílovém počasí, takže je normální, že se střídají teplé a studené vlny. V dubnu k nám obvykle začne proudit studený vzduch od severu, který přináší ochlazení a v noci často i mrazy. Není to výjimkou ani v květnu, kdy přichází známí ledoví muži. Netypická letošní situace není v tom, že v těchto dnech udeřily mrazy, ale že vegetace je moc dopředu, je zrychlená zhruba tak o tři až čtyři týdny.

Ohrožená úroda

Sadaři i zelináři škody způsobené mrazivým počasím zatím stále sčítají. Škody na rostlinách, které mrazy způsobily, se budou lišit regionálně. První vlna mrazů zasáhla více Moravu a méně Čechy, pak se to obrátilo. Aktuálně se má oteplit. Uvidí se, co bude dál, ale určitě to vliv na letošní úrodu mít bude, hovoří se dokonce o katastrofě.

Jaké  bude počasí o víkendu

Podle předpovědi meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu bude v sobotu  27. dubna polojasno až skoro jasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, v jihozápadní polovině území Čech kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. V neděli má být skoro jasno nebo polojasno, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, na západě při slabším větru kolem 5 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 25 °C.

Vzestup teplot v dalších dnech  k letním hodnotám oznamují meteorologové:

Praktické rady a tipy do zahrady na víkend

Ovocné stromy

Ovocné stromy letos dostaly chladem pořádně zabrat, protože všechny druhy jsou v květu nebo odkvetlé a mrazy zasahují květy i malé plody. „Nejvíce utrpěly teplomilné meruňky a broskve. Zdá se, že jablka by mohla letos být, ale kdoví, ještě jeden teplotní šok a je po úrodě. Škody na ovoci se budou lišit regionálně. Teď se vyplatí ovocné stromy přihnojit a proti škůdcům nalepit na kmen lepivé pásy," uvedla pro náš web ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů.

Ochranná netkaná fólie

„Vzešlé rostliny v čase nočních mrazů většina zahrádkářů přikryla netkanou světlou fólií, šlo především o salát, ředkvičky, hrášek a kvetoucí jahody. Jakmile se teď oteplí, všechny tyto přikrývky doporučujeme ještě chvíli ponechat, protože nejen že chrání před mrazem a rychlým střídáním teplot, ale i před škůdci. A těch je v posledních dnech skutečně dost. Už jsou aktivní i slimáci a housenky," zní z Českého svazu zahrádkářů.

INSPIRUJTE SE:  Voda je vzácná a předpovědi hrozivé. Dešťovku v zahradě zadrží nejen sudy a chytré nádrže

Přihnojení

Jakmile teď nastane teplo, všechny rostliny, co přežily mrazy, rychleji porostou. Takže bychom měli zahradu přihnojit (ideálně kombinovaným hnojivem NPK, ale v každé dobré v zahrádkářské prodejně poradí, jaký typ hnojiva je vhodný). Rostliny tak naberou sílu a budou mnohem odolnější vůči špatnému počasí i škůdcům.

Likvidace plevelů

Co bychom teď neměli zanedbat a co je pro budoucí úrodu velice důležité – to je likvidace plevelů.  „Hlavně plevel nám po oteplení doslova poroste před očima. Jeho aktivita je v podstatě desetkrát větší než u pěstovaných rostlin, které jsou aktuálními mrazy přinejmenším v růstu zpomalené. Takže nezničíme-li plevel hned na začátku jeho bujení, za pár týdnů už na záhonech nenajdeme žádnou zeleninu, ale jen plevel, protože nejdříve si vezme všechny potřebné látky z půdy a postupně zadusí vše ostatní," upozorňuje odbornice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dejte přednost domácím rostlinným hnojivům a postřikům před chemickými

Důkladná zálivka

Jakmile se oteplí, nezapomínejme taky na důkladné zalévání. Rostlinky v jarním období ještě nemají tak dokonale vyvinutý kořenový systém, a když neprší nebo rostlinka nedostane vláhu zalitím, tak skomírají a vadnou. Až koncem května už nemusíme zalévat tak často, rostliny si poradí.

Kdy vysadit rajčata a spol.

„Často se nás v těchto dnech zahrádkáři ptají, jestli už mohou vysazovat na záhony rajčata a papriku a také patizony a dýně, když už se má oteplit. I když víkendové počasí bude vypadat jako vhodné na teplomilné rostliny, nenechme se oteplením ovlivnit, protože podle našich zkušeností ještě v květnu přijdou ledoví muži, někdy dříve, někdy později - ale vždycky! Vyplatí se vydržet až do 13. května. Přijde-li teplomilná zelenina do vyhřáté půdy, bude rychleji růst," doporučuje Pawlicová.

PŘEČTĚTE SI:  Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác přinášejí studený vzduch i mráz

Jaké bude v zahrádkářské sezoně počasí, to nedokáže stoprocentně předpovědět patrně nikdo. „A tak bychom měli na své zahradě pěstovat rozmanité druhy zeleniny. Teplomilná rajčataokurkylilkymelouny nebo papriky, ale taky tradiční středoevropskou a českou zeleninu, která nemá vysoké nároky na teplo a potřebuje dostatek vláhy. Když ji ochráníme před plísněmi, hnilobami a nenasytnými škůdci, tak se dočkáme pěkné úrody zeleniny každý rok,“ říká tajemnice Českého svazu zahrádkářů.

Zdroje: ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů, chmi.cz


Přečtěte si také