reklama

Chtěli být sami a dívat se na hvězdy. Tak si postavili skleněnou zemljanku

Vášnivý čtenář si do stěn nechal včlenit rovnou i regály na knihy Foto: Vášnivý čtenář si do stěn nechal včlenit rovnou i regály na knihyFoto: Traverso-Vighy Architetti

Konečně o samotě, v té skleněné zemljance v lese!

Přání být v noci o samotě a užívat si výhled na hvězdy zhmotnili svému klientovi italští stavitelé v kopcovité krajině Benátska poblíž města Vicenza.

V takřka netknuté přírodě na půldruhém hektaru soukromého lesa bezmála 20 km od nejbližšího města trůní tento pavilon. Zcela osamoceně tu ale nestojí, kousek od něj se nachází majitelův dům.

Architekt Giovanni Traverso pro odpočívárnu vybral palouček, na němž stavba měla využít povahy okolního terénu a víceméně souznít s přírodou. Pavilon se svými 9 m² je dost malý na to, aby splynul s okolím, ale zároveň skýtá dost místa pro příjemný odpočinek.

Pavilon stojí v poměrně prudkém svahu Foto: Pavilon stojí v poměrně prudkém svahuFoto: Traverso-Vighy Architetti

 

Základy tvoří do země zapuštěná betonová vana s vnitřními rozměry 3 x 3 metry. Tepelně izolovaný beton je zevnitř obložený modřínovou překližkou se začleněnými regály pro knihy.

Četba je totiž hned po pozorování přírody druhou největší zálibou pana domácího.

Stavba je zčásti zapuštěná do země údajně z toho důvodu, aby byl člověk co nejblíže přírodě. Je pravda, že i vzpřímený tu má trávu a listí takřka pod nosem. Cokoli vyčnívá nad úroveň terénu, je pokud možno transparentní, což naplňuje původní záměr, aby se stavba v přírodě doslova rozplývala. Tento dojem se pak v létě po otevření všech postranních posuvných oken ještě umocní .

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe Foto:

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Veškeré prázdniny a dovolenou beztak trávily spolu, takže si čtyři spřátelené páry postavily své letní bungalovy vedle sebe. Pozemek pro své rustikální, moderně pojaté...

reklama