reklama

Jak naolejovat kuchyňskou desku z masivu

Odolnost desky vůči vlhkosti a skvrnám zvýšíte pravidelným olejováním Foto: Odolnost desky vůči vlhkosti a skvrnám zvýšíte pravidelným olejovánímFoto: iStock

Masivní dřevěná pracovní deska dodá solidní výraz celé kuchyni, oplátkou ale vyžaduje pravidelnou péči v podobě speciálního oleje. Naštěstí ale nejde o nic složitého.

Pohled na nelakované dřevo v kuchyni je příjemná věc – podprahově dává tušit, že i jídlo, které v ní vzniká, se obejde bez zbytečných dochucovadel. Zážitek příjemného přírodního povrchu je ovšem spojený s pravidelnou údržbou dřeva – totiž olejováním. Naštěstí ale nejde o nic složitého.

Pracovní desky do kuchyně bývají z tvrdého dřeva jako je dub, buk, třešeň nebo iroko či wenge. I výše uvedená odolná dřeva jsou ovšem citlivá na vlhkost, o kterou v kuchyni vskutku není nouze, takže je třeba materiál před vodou chránit speciálním olejem na dřevo.

Olej problém řeší tím, že jím napuštěné dřevo žádnou vlhkost nenasakuje Foto: Olej problém řeší tím, že jím napuštěné dřevo žádnou vlhkost nenasakujeFoto: istock-

Novou desku olejujte častěji

Dřevo je nejnáchylnější k poškození ještě před samotnou instalací kuchyňské desky, několik vrstev oleje na ni tedy aplikujte ihned po koupi. Desku lehce zbruste jemným smirkem, očistěte vysavačem a hadříkem a následně na ni z obou stran i na hrany naneste vrstvu oleje. Přebytečný olej po několika minutách setřete a po 6 hodinách proces opakujte. Za základní ošetření lze považovat tři vrstvy oleje.

Pracovní desky do kuchyně bývají z tvrdého dřeva jako je dub, buk, třešeň nebo iroko či wenge Foto:

Odolnost desky vůči vlhkosti a skvrnám dále zvýšíte i následným olejováním, které by mělo být v prvních měsících po instalaci častější. Pokud budete tuto péči pravidelně opakovat, brzy získá potřebnou ochrannou vrstvu a současně bude i skvěle vypadat. Poznávacím znamením dobře ošetřené desky je to, že rozlitá kapalina na povrchu dřeva vytvoří kapky. Tehdy je masiv dobře chráněn a stačí, když ho budete olejovat jednou za tři měsíce.

Olejovat je třeba speciálními oleji jako Rustins Danish Oil, Osmo Top Olej nebo Woca.

Výhody olejované desky
- Olej problém řeší tím, že jím napuštěné dřevo žádnou vlhkost nenasakuje
- Při správném ošetřování na povrchu dřeva zajišťuje i hydrofobní úpravu. Poznáte to podle toho, že se rozlitá vola na kuchyňské desce sráží do malých kapek
- Na olejovaném masivu nejlépe vyniká přírodní dekor dřeva

Nevýhody
- Desku je třeba každé tři měsíce znovu olejovat
- Olej ani u správně ošetřované desky nechrání dřevo před větším množstvím vody
- Olejovaná deska není odolná vůči agresivním čisticím prostředkům

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Povrch se různí podle opracování, oblibě se těší leštěný vzhled Foto:

Pravý versus umělý kámen aneb Jak si vybrat kamennou pracovní desku do kuchyně

I u pracovní kuchyňské desky je přírodní materiál lepší než jakékoli náhražky. Konglomerovaný ("umělý") kámen nicméně kameni konkuruje mechanickými vlastnostmi, cenou i...

Článek

Doby, kdy byl beton výsadou průmyslových staveb, jsou dávno pryč. Betonový ostrůvek doplňuje pohledový betonový strop tvořený systémem Stropsystem Foto:

Betonová pracovní deska zušlechtí kuchyni. Lze ji odlít na míru

Na bojišti odolává dělostřeleckým granátům, v kuchyni pak beton vzdoruje nožům i náporu horkých hrnců nebo rozpálených pánví. Betonové desce nevadí vlhkost, do kuchyně...

Článek

Kuchyňský ostrůvek je praktický, můžete ho využít i jako bar Foto:

Kuchyně s ostrůvkem: Varianta, která se jen tak neokouká a je i praktická. Vejde se ale i k vám?

Sníte o kuchyni s líbivým ostrůvkem, ale máte pocit, že si jej do té vaší stávající, která není zrovna dvakrát prostorná, snad nikdy nebudete moci pořídit? Možná budete...

reklama