reklama

Máte malou kuchyň? Pět základních rad, jak do ní dostat vše potřebné

Podívejte se na jeden ze závěsných systémů, díky kterému můžete šikovně využít i prostor pod horními skříňkami. Foto: Podívejte se na jeden ze závěsných systémů, díky kterému můžete šikovně využít i prostor pod horními skříňkami.Foto: Kuchynesykora-uh.cz

Každá hospodyňka ví, že při vaření je důležité mít dostatek pracovního prostoru a taky přehled o tom, kde je co uloženo. Máte v kuchyni opravdu všechno pěkně po ruce, nezdržuje vás přehrabávání v zásuvkách nebo neustálé přerovnávání skříněk?

Systém, – to je ten pravý výraz pro to, co by mělo v kuchyni převládat. Jenom s ním si vaření a pečení opravdu užijeme a nebudeme mít strach pouštět se ani do náročnějších receptů. Marie Trachtová, která v roce 1924 vydala knihu Domácí hospodářství, ženám radila, aby se zbavily nepraktických kuchyňských příborníků a pořídily si alespoň čtyři pořádné hranolové skříně – jednu na kuchyňské nádobí, jednu na zásoby, další na uklízecí potřeby a poslední na stolní nádobí. Kdyby tahle paní viděla, jaké vychytávky vnášejí systém do kuchyní dnešních hospodyněk, možná by se ani nestačila divit.

Pořádně to přerovnejte

Pokud máte pocit, že to u vás v kuchyni poněkud drhne, nastal čas na změny. Nemusíte si zrovna kupovat novou kuchyňskou linku, jedná se o dost velkou investici, kterou si většina z nás může dovolit jen jednou za život. Zkuste se spíše zaměřit na vnitřky skříněk a zásuvek, ve kterých pomalu ztrácíte přehled, případně můžete zauvažovat o některém ze závěsných systémů. Při plánování rozdělte vybavení kuchyně na to, které používáte jenom občas nebo dokonce svátečně a na to, po kterém saháte pravidelně. Předmětům z první skupiny vyhraďte spíše uzavřené prostory, aby se na nich neusazoval prach a mastnota, zároveň pamatujte na to, že mohou být i na hůře přístupných místech. Často využívaným kuchyňským pomocníkům naopak rezervujte prostor co nejblíže pracovní plochy, aby byly neustále po ruce.

Hledáte chytrá úložná řešení do vaší kuchyně? Podívejte se do fotogalerie:

I zásuvka může být chytrá

Zásuvky v kuchyňské lince jsou úžasně praktickou záležitostí. Ale jenom v případě, že v nich máte pořádek. Možná zrovna vám chybí správný organizér, který rozčlení velkou plochu na menší přehlednější části. Mělké zásuvky, které jsou ideální na ukládání příborů, nožů a dalších drobných pomůcek, můžete vybavit klasickým plastovým příborníkem nebo nerezovým pořadačem s miskami, které je možné jednoduše vyndat a umýt v myčce.

Takto uložené talíře můžete dokonce jednoduše a bezpečně přenášet.  Foto: Takto uložené talíře můžete dokonce jednoduše a bezpečně přenášet. Foto: Kuchyneostrava.cz

Hlubší zásuvky pojmou neuvěřitelné množství dóz, lahví, talířů, hrnců a kuchyňských spotřebičů, ale zase jen tehdy, když jejich prostor využíváte s rozmyslem. Například u zásuvky na hrnce oceníte přihrádku na pokličky, dózy, kořenky nebo lahve budou nejlépe uloženy v děleném prostoru, kde zůstanou pevně stát i při zavírání a otevírání šuplíku.

 

Vyžeň talíře do výšky

Talíře můžete ukládat klasicky do skříněk, ale i do zásuvek, pokud jich máte v kuchyňské lince dost. V každém případě byste ale mohli ocenit praktický nosič talířů, se kterým se nemusíte bát jejich sesunutí, navíc je můžete v případě potřeby bezpečně přenášet pěkně pohromadě.

Odkládat můžete i přímo na pracovní plochu. Toto jednoduché řešení je vhodné pro vařečky, měchačky nebo třeba lis na česnek. Foto: Odkládat můžete i přímo na pracovní plochu. Toto jednoduché řešení je vhodné pro vařečky, měchačky nebo třeba lis na česnek.Foto: Blog.potterybarn.com

Pozornost věnujte nejenom zásuvkám, ale i horním skříňkám v kuchyňské lince. Jak už bylo řečeno, na horní police ukládejte spíše věci, které používáte jenom občas, běžně používané nádobí jako jsou talíře, hrnky nebo sklenice se pokuste umístit do výšky očí. Pokud vám vnitřní prostory kuchyňské linky nestačí, nepřecpávejte skříňky a zásuvky, ale vyřešte to ukládáním mimo ně, buď přímo na pracovní plochu nebo ještě lépe na police a závěsné systémy. Takhle můžete ukládat kuchyňské nože, naběračky, škrabky a vařečky, koření nebo další drobnosti, které potřebujete při každém vaření a nakonec oceníte, že je budete mít přímo u ruky. Závěsné systémy se hodí do každé kuchyně a na našem trhu je k dostání velké množství typů, stačí jen vybrat ten, který vám bude vyhovovat.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Úsporné spotrebice ušetří peníze Foto:

Kuchyně jako srdce domova: Nechte v ní proudit energii, ale levně

Náklady na elektřinu a plyn ukusují z rodinných rozpočtů stále větší díl. Například v kuchyni se spotřebovává velké množství energie a můžete zde také hodně energie...

Článek

Reportáž - Jak zabránit plýtvání Foto:

Praktické TIPY do kuchyně: Jak správně skladovat potraviny?

Jestliže pravidelně vyhazujete potraviny, tak jste na tom jako 60 procent obyvatel Česka.

Článek

Lednici nenechávejte dlouho otevřenou a potraviny v ní skladujte efektivně Foto:

Úsporná kuchyně: Tipy, jak skladovat potraviny i šetřit za energii

Kuchyně je po topení a ohřevu vody třetím největším žroutem energie ve vašem domě nebo bytě...


reklama