reklama

Zahrada v listopadu: 16 receptů se sezonní a lokální zeleninou

Existují odrůdy mrkve, které mají poměrně krátkou vegetační dobu, takže pokud je zasadíte v srpnu, můžete ještě v říjnu sklízet vlastní zeleninu Foto: Existují odrůdy mrkve, které mají poměrně krátkou vegetační dobu, takže pokud je zasadíte v srpnu, můžete ještě v říjnu sklízet vlastní zeleninuFoto: Thinkstockphotos

Trend posledních let je stravovat se zeleninou, která je sezonní a nejlépe pěstovaná co nejblíže našim domovům. Čím delší cestu rostlina ujde ze zahrady až na pult, tím více musí být chemicky ošetřena. Co se tedy během pozdního podzimu sklízí? Máme pro vás i recepty.

Trend lokální sezonní zeleniny a ovoce má svou logiku. Tak jako my měníme v rámci ročního období náš šatník a přizpůsobujeme se (chtě nechtě) přírodě, měli bychom měnit i náš jídelníček. Zatímco v zimě potřebujeme potraviny, které nás zahřejí, a tak se dlouho vaří, v létě dáváme přednost syrové a čerstvé stravě. Zelenina a ovoce přinášejí našemu tělu vitamíny a jiné látky, které lidské tělo potřebuje, jenže z čím větší dálky se k nám přivážejí, tím méně vitamínů v ních najdete kvůli chemickým postřikům. Nemluvě o skleníkových městech, které jsou schopné vypěstovat keř rajčete v kteroukoliv roční dobu na kousku vaty s litrem chemických hnojiv.

Jezme to, co se sklidilo teď

Podzimní sklizeň přináší poslední úrodu, jako je červená řepa, mrkev, jablka, kořenová zelenina, růžičková kapusta, bílé zelí, brambory, houby, kukuřice, pekingské zelí, hlíva ústřičná či vlašské ořechy. Taková zelenina, ovoce, ořechy  se nehodí jen jako příloha, ale i hlavní chod. Máme pro vás 16 zajímavých receptů:

Mrkev

Poslední mrkev se sklízí v polovině října a její nejlepší uskladnění je ve sklepě ve vlhkém písku. V kuchyni ji můžete použít do polévek, ale i jako přílohu k masu. Největším hitem je však mrkvová pomazánka:

Recept

Mrkvová pomazánka  Foto:

Mrkvová pomazánka

Pomazánky jsou vhodné jako rychlé pohoštění pro návštěvy nebo jako výborná večeře, pokud vás přepadne lenost a nechce se vám nic vyvařovat.

Nebo zkuste hovězí pečeni na červeném víně s mrkví.

Podzimním dezertem jako vyšitým je i mrkvový koláč s vlašskými ořechy.

Červená řepa

Červená řepa je trendem kuchyně posledních pár let. V obchodech kupujte vždy ty s neporušenou bulvou (každé poranění má za následek zahnívání bulvy).

Kromě pečené řepy můžete tuto zeleninu vyzkoušet i netradičně ve sladkých dezertech.

Článek

Zkuste i hlavní jídlo z řepy s názvem řepa po burgundsku.

Kromě vegetariánského hitu, jako je burger z řepy, si můžete doma udělat i zdravou pomazánku z řepy.

Celer

Celer celý říjen stále roste v zemi, ale před prvním i mrazy se musí sklidit. Hodí se nejen do omáček, ale i do polévek pro svou výraznou chuť. 

Recept

Pečený sýrový celer  Foto:

Pečený sýrový celer

Neprávem opomíjená zelenina výrazné chutí je spolu s mrkví a petrželí základem mnoha českých pokrmů od omáček po polévky. Zkuste ho obsadit i do hlavní role. Skvělý je...

Kromě pečeného celeru můžete vyzkoušet i bramborový koláč s celerem.

Nezaměnitelně výraznou chuť má celerová polévka.

Pórek

Koncem října se také sklízí pórek, který by se měl stejně jako mrkev uchovávat ve sklepě ve vlhkém písku. Stačí mu jen o něco zkrátit listy a kořeny a těšit se na báječnou polévku.

Recept

Polévka z pórku a cibule s ementálem Foto:

Polévka z pórku a cibule s ementálem

Další recept z pera šéfa Zdeňka Pohlreicha. Tentokrát skvělá sýrová polévka s pórkem a cibulí, kterou vám uvaří v pořadu Teď vaří šéf.
Kromě tohoto receptu přímo od Zdeňka Pohlreicha, můžete zkusit celozrný špaldový koláč s pórkem.

Rychlé jídlo gratinovaný pórek se šunkou ocení nejen dospělí, ale i děti.

Hlíva ústřičná

Od začátku do poloviny října se začnou na dřevěných špalcích nebo na substrátu ze slámy objevovat první hlívy ústřičné. Houba, kterou si můžete doma vypěstovat v klidu i na balkóně.

Recept

Špagety s hlívou a mozzarellou Foto:

Špagety s hlívou a mozzarellou

Nezvyklá kombinace hlívy ústřičné, hrášku a mozzarelly, která si rozhodně získá milovníky této zdravé houby!

Hlíva ústřičná je zdravá, a proto s ní není potřeba šetřit, přidejte ji i ke kuřeti.

Zázračnou houbu můžete zapékat i s brambory.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů Foto:

Brambory jsou zázrak: Štáva vymačkaná z nich uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Odšťavněná bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže...

Článek

Sezóna červené řepy právě začíná Foto:

Zelenina pro zdraví a krásu aneb vaříme z červené řepy

Červená řepa je skvělou ingrediencí na přípravu polévek, hlavních jídel i dezertů.


reklama