reklama

Aktuální hlášení pro houbaře: na houby vyrazte na Šumavu

Hřib kovář Foto: Hřib kovářFoto: Archiv MW

I když je počasí „jako stvořeno pro růst hub“, zatím si ještě dávají na čas.

Podle předsedy České mykologické společnosti společnosti Jaroslava Landy se v posledních dnech díky povětrnostním podmínkám růst hub zlepšil. Rostou ve vyšších polohách, v jihozápadních Čechách a zejména na střední a jihovýchodní Moravě. Nejbohatší úlovky za poslední týden byly zaznamenány na Šumavě v oblasti mezi Strakonicemi a Klatovy.

„Rostou aktuálně zejména houby mykorhizní hřibovité (houby symbiotické se stromy), holubinky a další, méně zatím pozemní saprofytické (dřevokazné),“ řekl Landa.

Chcete v sezoně dostávat každý týden do mailu aktuální mapku, kde jak zrovna rostou houby? Staňte se členy České mykologické společnosti. Za 100 Kč ročně je mapka vaše.

Podle sdělení členů mykologické společnosti, kteří o svých nasbíraných houbách informují ústředí, začíná v poslední době narůstat počet hřibů satanovitých. Ty jsou jedovaté hlavně za syrova, po důkladném udušení jedovatost ztrácí. „Lidé často mají tendenci ochutnávat nasbírané houby, v případě hřibu satanovitého mohou krutě doplatit. Chutná nevýrazně, ale způsobuje žaludeční křeče a to i malý kousek,“ dodává Landa.

Hřib satan (Boletus satanas)  Foto: H.Krisp/Wikimedia Commons; CC BY- SA 3.0Hřib satan (Boletus satanas) Foto: H.Krisp/Wikimedia Commons; CC BY- SA 3.0

Předseda České mykologické společnosti předpokládá, že růst hub se bude i nadále zlepšovat, porostou hlavně hřibovité houby, klouzci, babky a hlavně holubinky. I nadále platí, že největší úlovky jsou na okrajích lesa, ve smíšených porostech a vyšších polohách.

Článek

Muchomůrka zelená (Amanita phalloides) - někdy ji lidé zaměňují s žampiony Foto: J. Burel

POZOR! Právě rostou víc jedovaté houby než jedlé. Poznejte je

Houbařská sezóna začíná letos velice pomalu. Začaly ale růst jedovaté houby, které lehce zaměníte za jedlé.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jaké máte nejraději Foto:

Zavařujeme zeleninu. Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Je vrchol sezony plodové zeleniny, už nejen ve skleníku nebo fóliovníku, ale i na volné ploše dozrávají okurky, rajčata a paprika.

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto: Thinkstock

Zavařit, nebo zamrazit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

Článek

Jiřinka/Dahlia Foto: Jindřich Votýpka

Jiřiny jsou nenáročné květiny. Bez jedné věci ale nepřežijí

Jedny z nejkrásnějších květin na zahradě jsou jiřiny. Co do množství podob se mohou srovnávat s růžemi.

reklama