reklama

Které rostlině se říká citroník severu? Pěstujte ji a zapomeňte na citrusy

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoide) Foto: Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoide)Foto: Thinkstock

Nebudeme vás napínat, jedná se o rakytník řešetlákový, který má úplně neuvěřitelný obsah vitamínu C.

Právě v tuto dobu, tedy na přelomu září a října, můžete obdivovat stříbřité keře obtěžkané červenavými plody připomínajícími barvou jeřebiny. Jedna se o Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides, syn. rakytník úzkolistý). Zpravidla uvidíte vedle sebe minimálně dva kusy – to proto, že rostliny jsou samčí a samičí (je to tedy keř dvoudomý, oprašte své znalosti z výuky biologie) a k opylení jsou proto potřeba keře obou pohlaví. Většinou se na jednu samčí rostlinu sázejí dvě až tři samičí. Opylovače, tedy samce, sázejte vždy z návětrné strany.

Nyní tedy dozrávají jeho plody. Sklizeň je celkem náročná, doporučujeme ostříhat si větvičky, na kterých jsou plody, a potom je v klidu v kuchyni obírat. Získáte tak bezvadnou zásobu vitamínu C – jeden kilogram plodů pokrývá téměř půlroční spotřebu vitaminů C a A. Vedle toho rakytník obsahuje i velké množství vitaminu  E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamin P. Dále hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Tyto cenné látky se vyskytují i v ostatních částech rostliny, ale v nižší koncentraci.

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.

TIP Prima Livingu: Pokud si chcete zachovat velké množství vitamín C a nechcete zbytečně konzumovat cukr, rakytník rozmixujte a ihned zamrazte v tvořítkách na led. Po zmrznutí kostičky rakytníku vyjměte a dejte do sáčku a každý den si vyndejte svou čerstvou dávku. Rakytník je velmi populární v severním Německu, kde můžete koupit marmelády, štávy, pálenku. Už i u nás z něj dostanete koupit řadu přípravků, které si můžete vyrobit i doma. Postupujte stejně jako při zpracování jiného ovoce, jen plody nejprve ochutnejte, často bývají velmi kyselé díky přítomnosti vysokého množství vitamínu C, pak nešetřete cukrem.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

 

Článek

Šípky  Foto: Thinkstock

Šípky jsou chutný přírodní zdroj vitamínu C

Šípek znamená plod růže, respektive složené souplodí nažek. Má kulovitý až protáhlý tvar, je červenooranžové až červené barvy. Na vrcholu šípku je charakteristický...

Článek

Co druh tykve, to jiný tvar Foto: Archiv Marty Pawlicové

Zavařovat, kandovat, sušit… S dýní se dají dělat divy!

Tradičních dýňových receptů na polévky, saláty a ragú najdete všude spousty. Co si ale trochu zaexperimentovat a zkusit něco jiného? Něco, co vám bude nejen moc chutnat,...

Článek

Chryzantémy zvané listopadky jsou symbolem podzimu Foto: Thinkstock

Chcete, aby vám chryzantémy dlouho kvetly? Poradíme, jak vybrat

Chryzantémy se do Evropy dostaly až z daleké Číny a Japonska.

reklama