reklama

Rychlé ovesné karbanátky

Ovesné karbanátky Foto: Ovesné karbanátkyFoto: David Turecký

Ovesné karbanátky oceníte jako chuťovku i jako hlavní jídlo.

Ovesné karbanátky

Rozličné smažené placičky a karbanátky jsou elegantním způsobem, jak si ozvláštnit jídelníček, ať už jste doma, nebo vaříte někde v polních podmínkách či na jakékoliv výpravě. Ovesné vločky jsou cenným zdrojem řady živin: nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují též fosfor a lecitin.

Bylo by tedy škoda omezit jejich použití jen na snídaně – můžete je využít na zahuštění polévky, do pomazánek... My si z nich dnes uděláme karbanátky. Recept máme z Outdoorové kuchařky, je to tedy jídlo, které si lze připravit i na treku někde v horách. Budete sice potřebovat trošku větší zásoby oleje než obvykle, ale za těch pár lžic navíc karbanátky určitě stojí.

 

Ovesné karbanátky Foto:

Budete potřebovat:

(rozpis na 2 porce)

4 hrsti jemných ovesných vloček

1 hrst slunečnicového semínka

1 hrst pohankové lámanky

půl lžičky sušeného droždí

2 lžíce sušené smažené cibulky

1 lžíce sušené mrkve

sůl

4 lžíce oleje

Všechny suroviny kromě oleje smícháme tak, aby vznikla rovnoměrná směs. Potom je zalijeme studenou vodou a vytvoříme těsto, ze kterého budeme moci pohodlně uplácat karbanátky. Nemělo by být moc tuhé, ať nejsou jako broky, ale taky ne úplně řídké. Olej rozpálíme a smažíme na něm karbanátky – budou stačit asi tři minuty po každé straně, když je uděláme o velikosti pingpongového míčku a zploštíme.

Recept je z Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové, vydalo nakladatelství Smart Press.

Konec instantních polévek i čínských nudlí na horách Foto:

Kniha přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.

Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajskou expedici, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. Knížka je užitečná jak pro zkušené vlčáky, kterým rozšíří kulinární obzory a dosavadní jídelníček, tak pro začátečníky, kteří se chystají ven poprvé a potřebují se zorientovat nejen v jedlých surovinách, ale i ve vybavení pro vaření v přírodě. 

Kniha odpovídá na otázky, kolik toho budu potřebovat na 3 dny, na 7 dnů. Jak si poskládat jídelníček, aby nic nechybělo aby člověk měl především to, co při zátěži tělo potřebuje.

 

(web)

A tady je přehled toho, co kniha nabízí:

Obsah Foto:

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Kompaktní přenosný vařič, gril a nabíječka v jednom Foto:

Gril, vařič a nabíječka na mobil v jednom? Jde to

Nepotřebujete zásuvku, jen pár šišek a dobijete si mobil.

Článek

Tvarem převratné obydlí díky nízkému těžišti zůstává stabilní Foto:

Co takhle bydlení ve vodě? Dům Exbury egg vám to umožní

Exbury egg dává možnost zahnízdit ve vodě.

Článek

Autorka Jana Vlková čtenářům ukazuje, jak výživná je příroda, která nás obklopuje Foto:

Pro milovníky jedlých květů: Vyšel Notes květinové kuchařky

Na výpravy do přírody ho lehce přihodíte do batůžku.

reklama