reklama

Znáte jedlou chryzantému?

Jedlá chryzantéma Foto: Jedlá chryzantémaFoto: Alvesgaspar/ Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

Tip na rostliny, které jsou nejen krásné, ale i chutné.

Pokud jste o ní ještě neslyšeli, pak je nejvyšší čas se s ní seznámit: s jedlou chryzantémou, kterou dostanete koupit pod názvem maiko nebo také zlateň věncovitá, bylice zlateň, žlutooko, kopretina věncová, zlatý květ, pinardie, dále shungiku, tónghao, antimonio, kikuna, mirabeles, moya, latinyk. Jmenuje se  Chrysanthemum coronarium.

Teď je ideální čas ji vysít, sklízet pak můžete celý podzim až do zimy. Jedí se její nadzemní část, tedy listy, pokud jí dáte prostor, dočkáte se i květu, který můžete také slupnout jako salát.

Další podobné užitečné rady najdete v pořadu Receptář prima nápadů vždy v neděli v 11:50 na Primě nebo v archivu na Prima play.

Podívejte se na video, kde vám ji představíme a ukážeme vám i to, jak ji vysít. Vezmeme vás totiž na návštěvu k herci Petru Vackovi, který si přál poradit, jaké jedlé rostliny by mohl pěstovat na své zahrádce. Seznámíte se tak i se šruchou zelnou a šťovíkem, kterému se bude dařit i ve stínu.

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Oleandr miluje slunce Foto: Thinkstock

Nekvete vám oleandr? Pak asi máte špatný druh

Také jste si na dovolené u Středozemního moře ulomili větvičku oleandru? A teď vám nekvete?

Článek

Chutná a vonná jablka Foto: Thinkstock

Těšíte se na bohatou úrodu jablek? Pak vemte nůžky do ruky

Máte jabloň obalenou malými jablíčky? Pak je musíte zredukovat. Teď je k tomu ideální doba.

reklama