Příprava na Velikonoce: Vysejte bylinky, nechte rozkvést jarní květiny a nazdobte stůl

Už se nemůžete dočkat, až vypuknou oblíbené jarní svátky? Letošní Velikonoce se přihlásí o slovo v první polovině dubna, ale zlehka se na ně začít připravovat můžete třeba hned. Vysejte si první osení nebo zdravé bylinky, nakupte rychlené cibuloviny nebo si nenápadně začněte zdobit domov jarními dekoracemi.

Velikonoce patří mezi svátky pohyblivé, proto se na ně můžeme těšit každý rok v trochu jiný čas. Jednou nás čekají Velikonoce v docela zimním březnovém počasí, jindy si dopřáváme svátky plné jarního sluníčka. Letos máme naději na Velikonoce plné prvních rozkvetlých květin a hřejivých paprsků slunce. Jen si na ně musíme ještě chvíli počkat. To však neznamená, že s přípravami, i když jen nenápadnými, nemůžeme začít teď hned.

Přineste si rychlené cibuloviny

Květinářství, ale i supermarkety jsou doslova nacpané květináčky s rychlenými cibulovinami. Nejsnáze zakoupíte hyacinty a narcisky, ale také krokusy nebo modřence. A hned vedle nich najdete i oblíbené petrklíče, které sice v teplém bytě moc dlouho nevydrží, ale můžete je klidně nechat i na balkoně. Zima jim určitě neuškodí.

Nechte ve váze vykvést kočičky i zlatici

Rozkvetlé kočičky, tedy květní pupeny vrby jívy, jsou jedním ze symbolů Velikonoc, ale při trhání větviček myslete vždy na to, že kočičky představují pro včely a čmeláky nepostradatelnou první jarní potravu.

Na stole však budou krásně vypadat i další větvičky, nastříhané z keřů a stromů, které na jaře vykvétají. Snad nejrychleji ve váze vykvete žlutě kvetoucí zlatice, kterou všichni známe pod nesprávným označením zlatý déšť, ale i větvičky z jabloně nebo třešně. Dřeviny jsou touto dobou přímo nastartované k rašení listů a kvetení, proto se po přenesení do tepla rychle probouzejí k životu.

Vysejte řeřichu nebo první osení

Zelené osení, které tak neodmyslitelně patří k jarním svátkům, stačí vysít 10–14 dní před Velikonocemi, ale proč si ho nevysévat opakovaně po celé jaro? Pokud máte doma kočku, uvidíte, jak se o vaši dekoraci dokáže rychle postarat. Nebudete stačit vysévat další a další! A samozřejmě to zdaleka nemusí být jen tradiční osení, tedy ječmen nebo pšenice.

Pokud místo obilí vysejete řeřichu nebo čočku, získáte i vynikající a především zdravou variantu jarního osení. Řeřichu můžete vysít jenom na kousek navlhčené vaty, ale můžete použít i tzv. nakličovací misku. Řeřicha roste velmi rychle, během 3-4 dnů získáte nízký porost, který si můžete sklidit a nasekat na chleba s máslem nebo na brambory. Řeřicha je velmi zdravá a obsahuje spoustu potřebných vitaminů.

Vysejte do skořápek první zeleninu

Při rozklepávání vajíček postupujte opatrně. Pokud se vám podaří vytvořit nepoškozené mističky, můžete je naplnit zeminou a vysít do nich semínka zeleniny i květin, které později vysadíte do zahrady nebo na balkon.

Ze skořápek si můžete vytvořit i půvabnou jarní zahrádku. Vyskládejte je do kartonu na vajíčka a naplňte podle svého vkusu a možností.

Zdroj: Simona Sedláčková a https://magazin.recepty.cz/clanky/kliceni-seminek-vypestujte-si-doma-vitaminovou-bombu-309.html

Sdílejte článek

Přečtěte si také