Frézie můžete mít na zahradě i v květináči. Nejvyšší čas si je předpěstovat

Frézie jsou oblíbené zejména jako řezané květiny. Elegantní květina vyniká okouzlující vůni, kterou často zaregistrujeme ještě dřív, než si všimneme krásných květů. Můžou se stát pýchou naší zahrady, balkonu i okenního parapetu? Jejich pěstování je sice o kapku náročnější, ale stojí za to! A my vám poradíme jak.

Frézie (Freesia) je hlíznatá rostlina 20 až 60 cm vysoká s mečovitými, v dolní části stonku nahloučenými listy. Na každém stonku je většinou deset trubkovitých, široce otevřených květů, které rozkvétají postupně. Všechny rostou pouze na jedné straně stonku. Květy jsou v mnoha různých barvách. Nejběžnější jsou bílé a žluté. Křížením vznikl bezpočet kultivarů s květy hýřícími barvami, nechybí zlatožlutá, krémová, oranžová, růžová, červená, vínová, purpurová, fialová a modrá. Některé vyšlechtěné hybridy jsou vícebarevné. Můžeme si také vybrat mezi rostlinami s jednoduchým, polodvojitým nebo dvojitým květenstvím.

Nejvíc voní bílé a žluté frézie

Kromě typických květů jsou frézie oblíbené pro svou příjemnou vůni. Nejenže krásně vypadají, navíc i nádherně voní. Jejich vůně může být lahodně sladká i velmi kořeněná. Některé voní velmi intenzivně, jiné jsou spíše jemnější. Krásnou vůni frézie si vychutnáme nejvíce, když jsou všechny květy otevřené. Bílé, žluté a krémové květy voní mnohem intenzivněji než růžové, modré a fialové. Vyšlechtěné velkokvěté a plnokvěté frézie méně voní.

Kapská konvalinka

Rostliny pocházejí z jižní Afriky, dříve byla frézie také nazývána Cape lily-of-the-valley čili kapská konvalinka. Frézie objevil kolem roku 1830 Christian P. Ecklon, jihoafrický botanik, který ji pojmenoval po svém příteli Friedrichu Freesem, německém lékaři a botanikovi.

Kdy a jak zasadit frézie

  • Čas na sázení hlíz na venkovní záhony je od konce dubna do června. Před jarními mrazy chráníme netkanou fólií.
  • Můžeme je předpěstovat, hlízy vysazujeme do květináčků od ledna do března. Na chladném a stinném místě je necháme asi měsíc, potom je můžeme přesunout na teplejší a slunné místo. Vzrostlé rostlinky opatrně vyklepneme z květináče a vysadíme po ledových mužích na záhon nebo do nádob na balkoně.
  • Hlízy sázíme do hloubky pět centimetrů na vzdálenost zhruba pět až deset centimetrů.
  • Od výsadby na záhon do prvního květu uplynou přibližně dva měsíce podle kultivaru.

9 tipů, jak pěstovat frézie na zahradě a na balkoně

  1. U nás se fréziím venku na zahradě daří v teplejších oblastech.
  2. Frézie mají rády plně osluněná stanoviště, jelikož patří k rostlinám náročným na světlo.
  3. Frézie je rostlina teplomilná, a tak potřebují pro efektivní růst teplotu kolem 19 °C. V létě, když sluníčko hodně pálí, je lepší rostliny přistínit.
  4. Frézie dobře ladí s ostatními rostlinami v zahradě, nejvíce s jiřinkami, gladiolami, montbréciemi nebo kalami.
  5. K pěstování frézií je nejvýhodnější kyprá, výživná a dobře propustná hlinitopísčitá zemina.
  6. Frézie zaléváme přímo ke kořenům přiměřeně a pravidelně nejlépe dešťovou vodou. Půda musí být stále středně vlhká, ale pozor na přemokření, aby nedošlo k zahnívání.
  7. Rostliny se neobjedou bez pravidelného (zhruba jednou za sedm až deset dnů) přihnojování, především když nasadí poupata. Používáme jednou týdně tekuté hnojivo v zálivce s nižším obsahem solí.
  8. Vzrostlým fréziím poskytujeme oporu, aby se nelámaly.
  9. Na podzim hlízy frézií vyryjeme a skladujeme na suchém místě nejprve při teplotě 25 °C a po dvou a třech měsících okolo 15 °C. Na jaře je opět vysadíme.

Jak dlouho kvetou frézie

  • V ideálních podmínkách frézie kvetou od června do září po mnoho týdnů.
  • Vybledlé a povadlé květy pravidelně odstraňujeme. Zaštipujeme je co nejblíže u květního stonku.
  • Když chceme ustřihnout frézie do vázy, měli bychom brzy ráno.
  • Když frézie odkvetou, necháme je zežloutnout a zavadnout.

8 tipů, jak pěstovat frézie doma v květináči

  1. Chceme-li zkusit frézie pěstovat doma, vhodné je zasadit hlízy do květináče v únoru a březnu. Můžeme s pěstováním začít v říjnu a listopadu.
  2. Do květináče naplněného propustnou humózní zeminou s drenážní vrstvou zasadíme zhruba tři hlízy.
  3. Dobře zalijeme a postavíme na světlé a chladné místo, ideální je zimní zahrada. Asi za měsíc se objeví výhonky, pak můžeme květináč přesunout na teplejší a slunné místo. Rostliny vyžadují hodně světla.
  4. Hnojíme jednou za dva týdny tekutým hnojivem.
  5. Zalévat musíme opatrně, nejlepší je k tomu využít dešťovou nebo převařenou vodu. Rostliny mají rády i vysokou vzdušnou vlhkost, proto listy v létě rosíme, aby zbytečně neosychaly.
  6. Vhodná je také opora rostlin.
  7. Doma nejdéle kvetou při teplotě kolem 16 °C.
  8. V době vegetačního klidu je třeba květináč dát do chladné, ale světlé místnosti, v níž se teplota pohybuje kolem 8 °C.

Řezané frézie

  • Stonky pod vodou seřízneme asi o 3 cm pod mírným úhlem. Ihned je naaranžujeme do vázy s vodou. Každý den vodu měníme.
  • Pozor na kombinaci s narcisy. Narcisy uvolňují do vody látky, které fréziím zkracují život.
  • Váza by neměla stát v blízkosti ovoce, to vylučuje etylen, který může zrychlit vývoj kvetení a tím pádem květy blednou, chřadnou i předčasně zvadnou.

Frézie je svatební květina

Frézie symbolizuje lásku, přátelství, nevinnost a ohleduplnost. Frézie často představují skvělé spojení mezi dvěma lidmi, ne nutně milostné, ale takové, které je založeno na důvěře a vzájemném porozumění. Dát někomu frézii představuje velkou náklonnost. Během let se tato květina stala součástí romantické tradice, když si na sedmé výročí svatby (vlněná či měděná svatba) dávají partneři bílé frézie na oslavu pravé a čisté lásky. Frézie, nejen bílá, je velice oblíbenou květinou do svatebních kytic.

Zdroje:  freeflowerbulbs.combhg.comkvetinovecibulky.infotheafricangarden.com, cs.wikipedia.org, Encyklopedie pokojových rostlin (Nico Vermaulen)


Přečtěte si také