Jak ušetřit

30. července 2022 08:00

Lenka Valjentová

9 tipů, jak využít led: Odstraní žvýkačku, vyhladí zmačkané šaty, zalije květiny

Kostky ledu dokážou mnohem víc než jen osvěžit v nápoji. Dobře poslouží například při odstraňování žvýkačky z kalhot nebo promáčklin po nábytku v koberci. Kostky ledu se hodí i v kuchyni při přípravě krémového dresinku nebo ohřívání rýže v mikrovlnce. Podívejte se na devět praktických způsobů, jak proměnit kostky ledu v šikovného pomocníka.

1. Led pomůže odstranit žvýkačku z oděvu

Je to k zlosti, když jste na odchodu a zjistíte, že máte na kalhotách či jiném oblečení přilepenou žvýkačku. Rozčilování nemá smysl, zachovejte chladnou hlavu a vyndejte z mrazáku kostku ledu a žvýkačku jí třete. Ta působením ledu ztvrdne a pak ji z látky seškrábněte lžící.

2. Led spraví vytlačená místa v koberci

Často se stane, že když přestavíte nábytek, tak po těžkých kusech zůstanou v koberci ošklivé promáčkliny. Pro rychlou nápravu dejte kostku ledu (nebo několik podle velikosti) do každé prohlubně koberce a nechte led roztát. Následně přebytečnou vodu osušte papírovou utěrkou nebo houbičkou a jemně nadzvedněte vlákna koberce třeba vidličkou, aby byla zpět ve výšce ostatních vláken.

3. Led si poradí s pomačkanou halenkou

Spěcháte do práce a na halence, kterou si chcete obléknout objevíte hodně pomačkaná místa. Co teď? Zapněte žehličku a do měkkého hadříku zabalte kostku ledu. Přes zmačkaná místa napřed několikrát přejeďte ledem a pak hned žehličkou.

4. Led při čistění váz s úzkým hrdlem

Vyčistit vázu nebo láhev s velmi štíhlým hrdlem může to být vysilující úkol, pokud nepoužijete led a sůl. Do vázy vhoďte několik kostek (možná je budete muset rozdrtit na menší kousky, aby prošly úzkým hrdlem) a přidejte asi 2 lžíce soli. Důkladně protřepejte, led a sůl spojí a vytvoří jemné abrazivo, které sklo rychle vyčistí od všech nečistot. Pak vázu vypláchněte a nechte uschnout.

5. Led zalije rostliny v závěsných květináčích

Pokojové nebo balkonové rostliny pěstované vysoko v závěsných květinách vypadají pěkně, ale to zalévaní! Věčně se sháníte po stoličce, jelikož květináče jsou jen obtížně přístupné… Dobrým řešením jsou kostky ledu, určitě to vyzkoušejte. Několik jich položte do květináče - nenechávejte ale led, aby se dotýkal rostliny přímo! Jak led taje, tak květiny postupně zavlažuje. Je to také osvědčený způsob, jak zalévat vánoční stromek.

6. Ohřívání rýže v mikrovlnce s ledem

Když potřebujete ohřát rýži a další podobné suché pokrmy v mikrovlnné troubě, je dobré zabránit jejich dalšímu osychání. Vezměte si na pomoc kostku ledu, kterou položte na ohřívané jídlo. Během ohřívání led roztaje a dodá pokrmu potřebnou vlhkost.

7. Kostka ledu v domácím dresinku

Dejte všechny ingredience na domácí dresink do sklenice se šroubovacím uzávěrem, přihoďte jednu kostku ledu, víčko zavřete a pořádně několikrát protřepejte. Úžasně krémový dresink je na světě!

8. Pryč s oky tuku z polévky

Chcete-li z polévky nebo pokrmu s dušeným masem dostat co nejrychleji co nejvíce tuku, dejte dejte do kovové naběračky nebo lžíce kostky ledu a dnem opatrně přejíždějte po povrchu pokrmu. Přebytečný tuk se nachytá na naběračku či lžíci a lehce ho odstraníte.

9. Chladnější voda pro domácí mazlíčky

Představte si, jaké to je nosit v létě kožich jako vaši domácí mazlíčci. Vaši králíčci, křečci a pískomilové ocení, když jim do misky na vodu dáte několik kostek, aby se ochladila. Je to také dobrý tip pro vaši kočku, která strávila den povalováním se na gauči, nebo psa, který se právě pořádně proběhl v parku.

Zdroje: bobvila.comreadersdigest.ca, Neobyčejné užití obyčejných věci (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také