Nebojte se amoniaku: Vyčistí troubu, vyžene z kuchyně moly i pohnojí květiny

Skvrny a sklo se amoniakem neboli čpavkem čistily už za dob našich praprababiček. Dnes je běžně k dostání ve většině drogerií čpavková voda, které pomůže se spoustou domácích prací, například vyčistí zažrané skvrny, poradí si se špinavou elektrickou troubou nebo vyleští okna, pohnojí některé květiny, zmírní svědění komářích štípanců či vyžene moučné moly z kuchyně.

Amoniak neboli čpavek (NH3) je bezbarvý štiplavý plyn, snadno rozpustný ve vodě. Jako plyn je tato sloučenina nebezpečná, ale vodný roztok, kterému se běžně říká čpavková voda je jedním z vůbec nejstarších v současnosti používaných čisticích a bělicích prostředků. Slovo čpavek je odvozeno od egyptského boha Amona, v jehož chrámu se na území dnešní Libye údajně získával spalováním velbloudího trusu vůbec nejstarší čpavek na světě.

Pro běžné používání se prodává v drogeriích technická čpavková voda (čirá nebo nažloutlá kapalina), většinou 25% vodný roztok, který se ještě ředí s vodou obvykle v poměru 1 díl čpavkové vody a 10 dílů vody. Čpavková voda si poradí se spoustou domácích prací – od dosažení lesku bez šmouh na skle přes vyčistění šperků až po hnojení rostlin.

Bezpečností pravidla pro práci s čpavkem

  • Ostrý zápach amoniaku slouží jako varování. Práce s čpavkem vyžaduje opatrnost. Čistý chemický amoniak může způsobit vážné popáleniny a dýchací potíže, pokud se dostane do kontaktu s kůží nebo je požit. I při manipulaci s vodným roztokem je důsledná opatrnost na místě!
  • Pozor! Nikdy nemícháme amoniak s ničím, co obsahuje chlor!!! Výsledkem smísení těchto látek je toxický plyn, který může způsobit bolesti hlavy, záchvaty a další příznaky. Je důležité si zapamatovat, že pokud používáme čpavek k čištění skvrn nebo povrchů, abychom ho zásadně nemíchali s pracím nebo čisticím prostředkem, který obsahuje bělidlo, protože to většinou obsahuje chlor. Pozorně si přečteme složení na obale.
  • Při používání čpavku vždy používáme rukavice odolné proti chemikáliím a prostor dobře větráme, abychom nevdechovali výpary. Čpavková voda se nesmí dostat na pokožku a do očí. Amoniak přechováme mimo dosah dětí a domácích mazlíčků.

1. Zářivě naleštěné sklo

Zašpiněná okna, zrcadla, sklo ve dveřích nebo nábytku nebo předměty z broušeného skla ztrácejí svůj lesk a nevypadají moc dobře. Přitom se špíny, otisků prstů, prachu a skvrn můžeme zbavit docela snadno. Stačí sklo umýt čpavkovou vodou zředěnou s vlažnou vodu v poměru jedna ku dvěma. Sklo bude zářit a navíc se na něm nebudou dělat šmouhy.

2. Mytí obkladů v koupelně

Na kachličkách v koupelně bývají skvrny od vodního kamene, zbytků mýdla a ve spárách často i plíseň. Tady pomůže čpavková voda. Obklady důkladně omyjeme houbou v ní namočenou, necháme asi 10 minut působit a pak skvrny vydrhneme. Nakonec opláchneme čistou vodou a vytřeme do sucha.

3. Začouzená skleněná dvířek krbu

Když jsou skleněná dvířka u krby úplně černá, potřebují vyčistit, abychom se zase mohli kochat plápoláním ohně. Do rozprašovače nalijeme 1 l teplé vody, přidáme 1 lžíci čpavkové vody a 2 lžíce octa. Roztokem začouzená dvířka postříkáme, necháme chvíli působit a pak setřeme vlhkým hadříkem. Je-li to nutné, postup zopakujeme.

4. Čištění elektrické trouby

Trouba se zašpiní raz dva, ale její čistění je mnohdy úmorné a časově náročné. Možná by stálo za to vzít si na pomoc čpavek.

Elektrickou troubu nejdříve předehřejeme na 70 °C. Vypneme ji a na horní mřížku položíme žáruvzdornou misku s zhruba 100 ml čpavkové vody. Na spodní rošt umístíme misku s teplou vodou. Troubu zavřeme a necháme působit přes noc. Ráno obě misky vyndáme a troubu vyčistíme teplou vodou s několika kapkami přípravku na mytí nádobí. I stará a připečená špína půjde dolů skoro sama. Tento postup nepoužíváme na čištění plynové trouby, pokud jsme napřed neuzavřeli přívod plynu!

5. Repelent proti potravinovým molům

Kdo ví, kde se ti otravní potravinoví neboli mouční moli (zavíječ moučný Ephestia kuehniella) pořád berou. Jak se jich můžeme zbavit?

Hubení těchto škůdců, kteří dokážou velmi rychle vyžrat spíž, není snadné. Do jednoho litru vody přidáme 200 ml čpavkové vody a roztokem vymyjeme všechny šuplíky a police ve spíži a kuchyňské lince, včetně těžko přístupných koutů. Zásuvky a skřínky necháme otevřené, aby důkladně vyschly na vzduchu a pořádně vyvětraly. Potom do nich můžeme rozmístit bobkový list, chmelové šištice nebo levanduli.

6. Zlaté a stříbrné šperky jako nové

Zmatněné šperky ponořte na 10 až 15 minut do roztoku teplé (2 díly) vody a čpavkové vody (1 díl). Po 15 minutách šperky vyjmeme a opláchneme teplou vodou. Otřeme měkkým hadříkem a necháme uschnout. Pak je ještě přeleštíme. Tahle metoda se v žádném případě nehodí na šperky s perlami a drahými kameny, protože čpavek by mohl jemný povrch poškodit nebo zmatnět.

7. Pozlacené rámy obrazů

K pěknému obrazu patří i pěkný a dobře udržovaný rám. Na pozlacené rámy se odedávna používal roztok z 250 ml vlažné vody a 2 lžic čpavkové vody. Houbou namočenou do roztoku opatrně očistíme rám.

8. Zašpiněné límce sak a kabátů

Límec saka nebo lehkého kabátu se ušpiní raz dva. Oblečení, které nelze doma prát, ale nemusíme hned nosit do čistírny. Co zkusit recept z babiččiny studnice moudrosti? Smícháme smícháme 10 ml čpavkové vody se 100 ml vody a límec jemně otíráme, dokud není čistý. Nakonec přetřeme vlhkým hadříkem.

9. Obnova bílých bot

Ušmudlané bílé boty a tenisky můžeme rozjasnit tím, že je přetřeme houbičkou namočenou ve čpavkové vodě.

10. Odstranění i zažraných skvrn z oblečení

Čpavek je výborným čističem zašlých a zažraných skvrn od potu, krve, moči, piva, mléka, vína či propisky. Odolné skvrny na bavlněných a polyesterových tkaninách (nepoužíváme na vlnu, hedvábí a pružné systematické materiály) zmizí po použití roztoku z 4 dílů čpavkové vody, 4 dílů teplé vody a 1 dílu jedlé sody. Směs naneseme štědře houbičkou nebo rozprašovačem na skvrny, necháme asi 30 minut působit. Pak důkladně vymácháme a vypereme. Připomínáme: nikdy nemícháme amoniak s pracími prostředky obsahujícími bělidlo (chlor)!

11. Plíseň na proutěném zahradním nábytku

Na proutěném či ratanovém zahradním nábytku se dost často objeví plíseň. Když ji objevíme, musíme ji co nejdříve odstranit. Připravíme si roztok ze 1 l teplé vody a 1 lžíce 25% čpavkové vody. Vezmete si starý zubní kartáček a plíseň opatrně odstraníme, nesmíme zapomenout na špatně přístupná místa. Po čištění opláchneme a necháme oschnout na čerstvém vzduchu.

12. Stop svědění komářích štípanců

Pokud jsme se v létě pohybovali v přírodě a nedej bože jsme zapomněli použít repelent proti hmyzu, pravděpodobně si nás komáři vychutnali a nepěkně nás poštípali. S tím hrozným svěděním je potřeba rychle něco udělat! Svědění zastavíme aplikací kapky 2-3% čpavkové vody přímo na štípanec. Čpavek ovšem nepoužíváme na štípanec, který už jsme si rozškrábali, to by nás místo svědění začali ukrutně pálit.

13. Hnojivo pro některé rostliny

Kvetoucím rostlinám a zelenině, které potřebují ke svému optimálnímu růstu zásaditou zeminu – jako jsou např. plamének čili klematis, čemeřice, šeřík, zlatice – dopřejeme příležitostnou speciální zálivku z 50 ml čpavkové vody a 4 l vody. Rostliny ocení přísun dusíku.

Zdroje: cs.wikipedia.orgreadersdigest.cabobvila.com, Rady naší babičky (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také