Naše tipy

2. října 2024 07:00

Lenka Valjentová

Nenechte bukvice ležet ladem. Dají se dobře zpeněžit a taky si na nich skvěle pochutnáte

Od října na mnoha místech probíhá výkup některých podzimních plodů. Žádané jsou hlavně bukvice, méně žaludy nebo kaštany. Podle zájmu a kvality plodů si můžete přijít na docela pěkné peníze. Za kilo kaštanů letos dostanete okolo 20 Kč, za stejné množství bukvic i víc než desetkrát tolik. A kdybyste s výkupem bukvic neuspěli, vzpomeňte si, že dříve byly běžnou potravinou, jsou zdarma a pražená jádra chutnají opravdu skvěle.

Výkup bukvic

V říjnu začíná hlavní sběrová sezóna bukvic, plodů buku lesního (Fagus sylvatica)Jsou hodně ceněné, jednak se používají pro krmení zvěře, ale hlavně jako semena pro pěstování nových sazenic v lesních školkách.

NENECHTE SI UJÍT: Na podzim si můžete přivydělat sběrem žaludů a bukvic. Kolik za ně ve výkupu dostanete?

Když se bukvice urodí, nenechte si ujít jejich sběr. Na úrodu bukvic se totiž nedá spolehnout. Často zmrznou a úroda se objevuje zhruba jednou za čtyři roky. Nasbírat se přitom dají skutečně v hojném množství, pod jedním stromem jde v dobrém roce nasbírat 30 až 50 kilogramů bukvic. Bukvice se vykupují čisté a zdravé. Nejdříve opadávají plody suché, poškozené hmyzem nebo hluché. Teprve pak opadávají plody zdravé a plné.

  • Výkupní cena bukvic se letos pohybuje kolem 250 Kč za kilogram. Jistě, jsou poměrně lehké, takže než nasbíráte kilo, dá vám to docela zabrat. Na druhou stranu, pokud je už po jejich spadnutí, je jich na zemi tolik, že to máte za chvíli hotové.

Nejdřív se informujte

Specializované výkupny podzimních plodů jsou na mnoha místech Česka, a tak si můžete vybrat buď nejbližší, nebo finančně nejzajímavější či tu, kde výkupy probíhají formou svozu a přijedou si pro ně až k vám. Kontakty najdete na internetu (například vykup-bukvic.webnode.czbylinyfrohlich.wz.cz,  llpkv.cz) nebo se poptejte ve svém okolí. Vždy se vyplatí si nejprve prohlédnout webové stránky výkupen či do některé přímo zavolat a informovat se, jestli vůbec bukvice ještě vykupují a za kolik. I když je běžně vykupují, třeba už jich mají letos dost a vaše nechtějí nebo je výkupní cena tak nízká, že pro vás sběr nemá smysl.

INSPIRUJTE SE: Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně

Ochutnejte bukvice

Bukvice coby potravinu dnes už téměř upadly v zapomnění, ale dříve byla konzumace plodů buku docela běžná, lidé totiž dokázali využít vše, co jim příroda nabízela. Bukvice je vhodné si stále více připomínat, protože jsou většině lidem k dispozici zdarma, jsou velmi chutné a mohou významně obohatit jídelníček. Naposledy se ve větší míře využívaly po 1. světové válce, kdy se z nich dělala mouka, která se přidávala do žitné či pšeničné, a podobně jako ze žaludů nebo kořenů pampelišky se z nich připravovala náhražka zrnkové kávy. V zimě a hlavně na Vánoce se bukvicová jádra pražila a děti je zobaly jako mandle.

Jak bukvice chutnají

Bukvice chutnají jako jádra sladkých mandlí nebo lískových oříšků, jinému připomínají dýňová semínka či jedlé kaštany. Pražením získávají mnohem lepší a výraznější chuť. Jí se pouze semínko, které se nachází pod hnědou, lesklou a pevnou slupkou, kterou lze po tepelné úpravě - plody buku, trojboké nažky, spaříte vroucí vodou - docela jednoduše odtrhnout nehtem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Základem paleo diety je strava pračlověka: maso, ovoce, zelenina, houby, ořechy a bylinky

Syrové jsou jedovaté

Důkladná tepelná úprava je důležitá i z toho důvodu, že jádra bukvic obsahují mírně toxický alkaloid fagin, jehož účinky je třeba odstranit. Větší množství syrových plodů by mohlo vést zejména u dětí k žaludečním problémům, závratím a k bolestem hlavy.

Bukvice neobsahují lepek

Pražením na suché pánvi nebo v troubě získávají vyloupaná jádra mnohem lepší a výraznější chuť. Takto upravená chutnají jako jádra sladkých mandlí nebo lískových oříšků. Jsou výživná, ve 100 g jadérek je 580 kcal, 25 % bílkovin, 35 % tuků a 40 % sacharidů. Dále obsahují  hodně škrobu, bílkovin, vitamínů C a B6, vápníku a železa. A v dnešní době mají důležitou vlastnost: neobsahují lepek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na podzim má kořen pampelišky největší sílu. Udělejte si pampeliškovou kávu

Jak bukvice používat

Bukvice můžete mlsat podobně jako běžné druhy oříšků nebo si z nich po vzoru předků můžete připravit mouku, nebo kávu bez kofeinu, která má velmi zajímavou chuť. Upražená semínka stačí pouze rozmixovat, umlít nebo nadrtit v hmoždíři na prášek a ten následně zalít vroucí vodou. Opražená semínka také můžete do salátů, müsli nebo pečiva.

Domácí bukvicový olej

A pokud doma máte lis na olej, můžete si z loupaných a čerstvých jadérek bukvic udělat za studena lisovaný olej, který je nejen chutný a voňavý, ale také zdravý. Svou kvalitou je srovnatelný s olivovým olejem, je trvanlivý a má univerzální použití. Svou jemně ořechovou chutí oživí nejrůznější polévky i saláty a skvěle dochutí zeleninu, houby i zvěřinu.  Z 2,5 kg bukvic můžete vylisovat zhruba jeden litr oleje.

Zdroje: bylinkyprovsechny.czvykup-bukvic.webnode.czprima-receptar.czbydlimekvalitne.cz

Sdílejte článek
Štítky hobby káva ořechy podzim Vánoce volný čas Česko mandle bukvice ekonomika, obchod a finance spotřební zboží životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také