Na podzim má kořen pampelišky největší sílu. Udělejte si pampeliškovou kávu, čaj nebo kapky

Podzim je čas sběru léčivých kořenů. Pokud nemrzne, můžeme se na ně vydat klidně i v listopadu. Léčivá síla kořenů byla a je ceněna odpradávna, představují spojení se zemí a jejich využívání patří v lidové medicíně k vůbec nejstarším, což názorně dokládá označení dávných léčitelek coby babek kořenářek. Zaměřme se na kořen pampelišky neboli smetanky lékařské, jedné z našich nejoblíbenějších bylin.

Sezona sběru bylinek v přírodě už pomalu ale jistě končí. Ještě se můžeme vydat do podzimní přírody a nabírat si šípkybezinky, dřínky, hložinky nebo kaštany.

„Na podzim se sbírají také kořeny či oddenky léčivých bylin. Vyrývat je sice můžeme po celý rok, ale právě na podzim je v nich obsaženo nejvíce účinných látek – rostlina si před nastávající zimou stahuje svou sílu pod zem. Sbíráme nejlépe kořen dvou a víceletých rostlin, které jsou silnější a snáze se zpracovávají,“ vysvětluje bylinář Martin Kolár.

K nejznámějším léčivým kořenům patří křen selský, kozlík lékařský, pýr plazivý, lopuch větší, kostival lékařský, mochna nátržník, proskurník lékařský a především pampeliška neboli smetanka lékařská.

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale), také smetanka lékařská, je v zahradách hodně nepříjemným plevelem, ale také velmi ceněnou univerzální léčivkou. Má léčivé všechny části, tedy květ, listy i kořen – ten vyrýváme buď na jaře před rozkvětem, nebo ještě lépe na podzim na konci vegetace.

Na co je dobrý pampeliškový kořen

„Kořen pampelišky je podle mého názoru jeden z nejlepších přírodních pomocníků pro revmatiky a diabetiky. Ve formě čaje nebo kapek (tinktury) pomáhá mj. odstraňovat toxické látky z jater, povzbuzuje čisticí schopnosti ledvin, preventivně brání tvorbě žlučníkových kamenů a posiluje činnost slinivky břišní. Celkově povzbuzuje metabolismus a lymfatický oběh, a tak přispívá k pročištění těla a taky pomáhá při hubnutí,“ uvádí bylinkář a dodává: „V poslední době se o pampeliškovém kořenu stále častěji mluví jako o zajímavé přírodní prevenci nádorových onemocnění, protože významně posiluje imunitní systém a tradičně bylinkáři doporučují pampeliškový kořen jako podporu zdraví lidí s rakovinou.“

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak zklidnit rozbouřený žlučník: Pomoct můžou i správné bylinky a úprava jídelníčku

Jak na sběr pampelišky

  • Na podzim sbíráme kořeny v době, kdy nať začíná usychat. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká, aby se kořeny dobře vyrývaly nebo vytrhávaly a nepoškodily se.
  • Opatrně vyrytý (ideálně dřevěným nástrojem) či vytržený kořen (ale jde dost špatně) očistíme od zeminy a odstraníme listy. Doma kořen ještě dočistíme kartáčkem, opláchneme vodou a ihned osušíme. Na povrchu musí být černohnědý a na lomu světlý.

Jak zpracovat kořen pampelišky

Kořeny buď usušíme, pražíme, nebo je použijeme čerstvé.

  • Právě vytržené kořeny můžeme pojídat čerstvé, i když jsou hořké. Stačí je nakrájet na tenké plátky a přimíchat třeba do zeleninového salátu s jogurtovou zálivkou. Nejčastěji se z nich připravuje tinktura nebo čaj.
  • Na sušení silnější kořeny podélně rozřízneme nebo nakrájíme na slabá kolečka. Kořeny sušíme na vzdušném a stinném místě nebo umělým teplem v sušiče nebo v troubě. Při sušení by teplota neměla přesáhnout 45 °C až 50 °C. Na kolečka nakrájené kořeny můžeme také navléknout na nit jako korálky a nechat pomalu vysušit na vzduchu. Nasušené kořeny skladujeme v suchu a temnu v dobře uzavřených sklenicích, aby nezvlhly. Nasušené kořeny jsou účinné zhruba tři roky.
  • Kořeny pampelišky můžeme také upražit v troubě a umlít na prášek, který slouží jako náhražka kávy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Pampelišková tinktura

Ingredience

  • 5 dílů vodky
  • 1 díl nastrouhaného nebo nadrobno nakrájeného čerstvého kořenu pampelišky

Příprava

Kořen zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme macerovat na tmavém a teplém místě nejméně 4 týdny nebo i déle. Každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr, dáme do lahvičky a uskladníme v chladu a tmě.

Užívání

Tinkturu z pampeliškového kořene užíváme třikrát denně 30 až 60 kapek (1 kapka na 1 kilogram hmotnosti) ve sklence vody jako kúru po dobu tří týdnů.

Jak se dělá pampeliškový čaj

Ingredience

  • 1 lžička sušeného řezaného kořene pampelišky
  • 200 ml vody

Příprava

Pampeliškový kořen zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu, necháme asi 2 minuty povařit a sejmeme. Zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Pampeliškový odvar pijeme vlažný dvakrát denně. Jako pročišťující kúru pijeme čaj dvakrát denně po dobu tří týdnů odvar. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit medem.

Jak se praží kořen pampelišky

Dobře očištěné a umyté a osušené kořeny nakrájíme na malé, přibližně stejně velké kousky. Rozložíme je na plech a sušíme-pražíme v troubě při teplotě asi 180 až 200 °C zhruba 30 minut. Kořeny kontrolujeme, aby se nespálily. Měly by být tvrdé, vysušené, tmavě hnědé. Případné černé kousky vyhodíme. Kořeny necháme vychladnout a pak je umeleme v mlýnku na kávu. Prášek uchováme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě.

NENECHTE SI UJÍT: Jak vznikl český turek? Silná zalévaná káva s lógrem se stále těší velké oblibě

Pampelišková káva

Kávu připravujeme buď stejně jako českého turka – 1 lžičku pampeliškového prášku zalijeme si 100 ml vroucí vody nebo 2 lžičky praženého pampeliškového kořene povaříme asi 3 minuty ve 200 ml vody a scedíme. Podle chuti osladíme.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také