Nasbírejte žaludy a udělejte si posilující nápoj. Chutná jako káva bez kofeinu

Ještě než se k nám dostaly čaj a káva, pili lidé běžně cikorku, meltu nebo povzbuzující a posilující nápoje z pražených drcených žaludů nebo kořenů pampelišky. Když si teď na podzim nasbíráme žaludy, můžeme si domácí žaludovou kávu neboli žaludovku připravit a ochutnat.

„Hledáte-li nějaký povzbuzující nápoj bez kofeinu, třeba proto, že máte srdeční problémy nebo vysoký krevní tlak, a preferujete tuzemskou přírodní náhražku zrnkové kávy, potom doporučuji vyzkoušet cikorku, která se vyrábí z kořene čekanky, meltu, směs kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene nebo kávu špaldovou z pražené pšenice špaldy, kávu pampeliškovou z kořene smetanky lékařské a žaludovou kávu neboli žaludovku z pražených plodů dubu,“ doporučuje bylinkář Martin Kolár.

NENECHTE SI UJÍT: Kaštany pomůžou s bolestmi kloubů, otoky i dnou. Udělejte si kaštanové mazání a koňskou mast

Všechny tyto nápoje jsou zdravé, bez kofeinu, chutnají podobně jako zrnková káva a jsou bez nežádoucích účinků, jako jsou například podrážděnost nebo zvýšená srdeční činnost.

Žaludová káva neboli žaludovka

Posilující bezkofeinový nápoj, který se dělá z pražených plodů dubu letního či dubu zimního neboli žaludů. Dub byl odjakživa slovanským a germánským posvátným stromem a symbolem síly. V časech nouze a nedostatku, během válek či neúrody, lidé žaludy sbírali, pražili a loupali a zcela běžně z nich mleli mouku, ze které pekli chleba, nebo pražené žaludy drtili a zalévali horkou vodou. Tak vznikl dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy nápoj, který se dnes stále více dostává do povědomí jako moderní povzbuzující nápoj,“ uvádí bylinkář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Každý člověk má svůj strom. Starý keltský horoskop prozradí, který je ten váš

Žaludovou kávu si můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy, ale velice snadno se dá připravit doma. Základní věc, kterou musíme udělat, je, že si žaludy musíme na podzim nasbírat, nasušit, upražit a umlít.

Sušení žaludů

Nasbírané žaludy, na zkoušku stačí asi dvacet kousků, necháme nejméně týden při pokojové teplotě zaschnout, aby se jádro snadněji oddělilo od skořápky. Poškozené, červavé a načernalé žaludy vyhodíme. Potom žaludy špičatým nožem vyloupeme a odstraníme slupku - pokud to nejde, uděláme to až po upražení.

Pražení žaludů

  • Usušené žaludy přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout. Následně slijeme a opakujeme ještě jednou až třikrát. Necháme je rozprostřené na utěrce důkladně oschnout. Můžeme je nasekat.
  • Připravené žaludy pražíme na suché pánvi nebo v troubě při teplotě 220 °C přibližně 40 minut. Stále promícháváme, aby se opražily stejnoměrně.
  • Čím déle je pražíme, tím budou tmavší a chuť nápoje bude výraznější, tak trochu oříšková.
  • Správně opražené žaludy by měly mít tmavě hnědou čokoládovou barvu.

INSPIRUJTE SE: Takhle se vaří pravá turecká káva. Od českého turka se liší chutí i přípravou

Mletí a ochucení žaludové kávy

Vychladlé žaludy umeleme jako zrnkovou kávu. Kdo má rád ochucenou kávu, může při mletí přidat k praženým žaludům trochu exotického koření: hřebíček, skořici, badyán, muškátový oříšekkardamom apod. Žaludovou kávu skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

Jak připravit domácí žaludovku

Ingredience

  • asi 2 lžičky mletých pražených žaludů (podle chuti)
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Žaludy zalijeme vodou, necháme 2 až 10 minut vyluhovat. Čím déle kávu necháme vyluhovat, tím bude hořčejší a tmavší. Scedíme. Žaludovou kávovinu můžeme použít opakovaně, pak je lepší ji 2–3 minuty povařit. Pro zlepšení chuti můžeme přidat mléko, osladit cukrem (i skořicovým nebo vanilkovým), medem nebo ovocným sirupem.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cmfnw.cz

Sdílejte článek
Štítky zdraví hobby káva recept volný čas nápoj žaludy kofein Martin Kolár životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také