Jak se peče tradiční česká vánočka. Při zadělávání těsta nemluvte a při kynutí skákejte!
Jak se správně peče tradiční vánočka? Při zadělávání těsta nemluvte, při kynutí skákejte! Zdroj: iStock
Tradiční česká kynutá vánočka, která se peče už stovky let, by stejně jako vánoční cukroví neměla chybět na štědrovečerním stole. V případě vánočky ale nejde jen o obyčejné předvánoční pečení, doprovází ho hodně, někdy i dost bizarních tradic, pověr a zvyků, které mají vánočce, tedy spíše lidem, co ji dělají, zajistit, aby těsto dobře vykynulo a vánočka byla dokonalá.
První zmínky o pečení vánočky jsou z 16. století, tehdy ji ale mohli péct pouze mistři pekařského cechu, kteří ji darovali radním a šlechtě. Až v 18. století se začalo s pečením vánočky v běžných domácnostech. V této době se neříkalo jenom vánočka, ale také štědrovečernice, calta, pletanka, pletenice… Recepty na vánočku se dědí z generace na generaci a liší se podle krajů, měst, vesnici i rodin.
Správná vánočka má být upletená z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři představují cit, vůli a rozum, horní dva pak vědění a lásku Zdroj: istock.com
Správná vánočka má být upletená z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři představují cit, vůli a rozum, horní dva pak vědění a lásku Zdroj: istock.com
Co symbolizuje vánočka
- Vánočka má svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v povijanu, a proto je symbolem zrození nového života a plodnosti.
- Správná vánočka má být upletená z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři představují cit, vůli a rozum, horní dva pak vědění a lásku.
- Také křížové pletení copů má svůj význam, naši předci věřili, že tak chrání lidi před zlem a záští.
- Vánoček se dříve peklo tolik, kolik bylo členů rodiny a služebnictva, pro každého jedna menší + jedna velká. Největší a nejzdobenější se umístila na štědrovečerní stůl a rozkrojit ji směl pouze hospodář jako poslední z chodů slavnostní večeře.
- Někde dostával kousek vánočky i dobytek, a aby byl zdravý a chráněný před zlem. Kousek se házel také do studny, aby nevyschla, nebo do krbu proti zlým silám v domě.
Zvyky a pověry spojené s pečením vánočky
- Vánočky se pečou zásadně den nebo v noci před Štědrým dnem. Při pečení vánočky musí mít na sobě kuchařka sněhobílou zástěru a bílý šátek nebo čepec.
- Během zadělávání těsta nesmí nikdo v místnosti promluvit.
- V blízkosti zadělaného těsta, které na teplém místě kyne, nesmí skákat a dovádět děti, naopak hospodyně musí vyskakovat co nejvýš, aby těsto vyběhlo a vánočka se podařila.
- Před tím, než hospodyně začala vánočku plést, vyšla s těstem ven a postupně trochou potřela každý strom v zahradě, aby stromy příští rok daly bohatou úrodu.
- Do vánočky se někde zapékala drobná mince, kdo ji pak při jídle našel, byl následující rok bohatý a zdravý. Ostatně stejný zvyk znáte z Anglie, kde se mince schovává do tradičního vánočního pudinku. Jinde se do zase do těsta zamíchalo jedno zrnko hrášku, kdo ho ve vánočce našel, měl celý příští rok štěstí.
- Podle toho, jak se vánočka povedla, se předpovídalo, jaký bude pro rodinu příští rok. Dokonalá vánočka znamenala šťastnou budoucnost, nový přírůstek do rodiny či bohatou úrodu. Naopak špatným znamením byla vánočka připálená nebo prasklá. To nevěštilo nic dobrého, spíše symbolizovalo neštěstí a chudobu.
V blízkosti zadělaného těsta, které na teplém místě kyne, nesmí skákat a dovádět děti, naopak hospodyně musí vyskakovat co nejvýš, aby těsto vyběhlo a vánočka se podařila. Zdroj: iStock
V blízkosti zadělaného těsta, které na teplém místě kyne, nesmí skákat a dovádět děti, naopak hospodyně musí vyskakovat co nejvýš, aby těsto vyběhlo a vánočka se podařila. Zdroj: iStock
Tradiční česká vánočka
Ingredience
- hrst rozinek den předem naložených v rumu
- 500 ml vlažného mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 1 kg mouky na kynuté těsto
- 200 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 220 g másla
- špetka soli
- 4 žloutky+ 1 vejce na potření
- hrst nasekaných oloupaných mandlí + na posypání
Jak udělat těsto na vánočku
- Do hrnku dejte asi 50 ml vlažného mléka, droždí, 1 lžíci mouky a 1 lžíci cukru. Promíchejte a v teple nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, sůl, zbylé vlažné mléko a nakonec kvásek.
- Těsto vypracujte nejdříve vařečkou a potom sevřenými pěstmi (tzv. vyboxujte). Je důležité těsto dobře vypracovat, aby bylo hladké, vláčné a pružné. Vyklopte na pomoučněnou plochu a ještě propracujte rukama.
- Těsto vložte do moukou vysypané mísy, zakryjte utěrkou a těsto nechte v teple kynout zhruba 2 hodiny.
- Do vykynutého těsta vmíchejte mandle a okapané rozinky. Nechte ještě asi 20 minut kynout.
Nejprve pleťte základní cop ze 4 válečků Zdroj: istock.com
Jak se plete vánočka
- Těsto rozdělte na tři části na tři vánočky. Na každou vánočku rozdělte těsto na dvě poloviny, obě poloviny na čtyři kusy; jeden kus ještě rozkrojte napůl a z každého kusu těsta vyválejte váleček.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem upleťte cop ze čtyř válečků a potřete ho rozkvedlaným vejcem.
- Upleťte cop ze tří válečků a položte ho na uákladní spodní díl a potřete vejcem.
- Ze dvou zbývajících nejmenších válečků zatočte „hada“ a položte ho na prostřední díl.
- Prostřední a horní cop zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená a držela pohromadě.
- Aby se vánočka nezbortila, zapíchněte do ní na několika místech křížem špejle.
- Takto udělejte i další dvě vánočky.
- Vánočky dejte do tepla a nechte je ještě asi 40 minut kynout.
Upleťte cop ze 3 válečků a položte ho na základní díl Zdroj: istock.com
Jak upéct vánočku
Před pečením potřete vánočky rozkvedlaným vejcem a posypejte nasekanými mandlemi. Vánočku vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 140 °C a pečte přibližně hodinu. Až bude vánočka upečená, vyndejte ji. Delší pečení ji vysouší a snižuje vláčnost. Po upečení nechte vánočku pár minut lehce vychladnout, a ještě za tepla špejle vytáhněte.
Prostřední a horní cop zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená Zdroj: istock.com
Rumová vánočka
Ingredience
- 500 mouky na kynuté těsto
- 1 sáček instantního droždí
- 40 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 vejce
- 160 g rozpuštěného zchladlého másla
- 200 ml vlažného mléka
- 3 lžíce rumu
- špetka muškátového květu
- rozinky, oříšky, mandle, kandované ovoce podle chuti
- máslo + rum na potření
Postup
- Na těsto smíchejte v míse mouku s instantním droždím. Přidejte oba cukry, sůl, máslo, mléko, rum, špetku muškátového květu, rozinky, oříšky, mandle, kandované ovoce podle chuti a důkladně vařečkou propracujte tak, aby se těsto nelepilo na stěnu nádoby. Povrch těsta zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 50 až 80 minut kynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 9 kousků, z každého dílu vyválejte váleček o délce asi 35 cm. Válečky postupně splétejte do vánočky - nejprve ze čtyř, ze tří a ze dvou válečků). Na plech vyložený papírem na pečení položte cop ze čtyř a hrotem ruky uprostřed udělejte rýhu. Položíme další cop a pokračujeme stejně. Nechte na teplém místě ještě asi 20 minut kynout.
- Potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi nebo ořechy, vložte do trouby předehřáté na 170°C (horkovzdušná na 150°C, plynová stupeň 3) a pečte přibližně 45 minut.
- Zda je vánočka dobře upečená si ověřte špejlí, kterou píchněte do středu vánočky. Je-li špejle suchá, je vánočka hotová. Ještě teplou vánočku potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu nebo rumovou esencí. Nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.
Zdroje: Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů), Český lidový a církevní rok (Alena Vondrušková), Tradinář (Monika Kindlová, Martina Boledovičová), cs.wikipedia.org, fresh.iprima.cz