Upečte na Valentýna dort ve tvaru srdce s domácími makronkami a živými květy
Upečte na Valentýna romantický dort s domácími makronkami a živými květy Zdroj: archiv receptyschuti.cz
Svátek zamilovaných se nese ve znamení valentýnek, květin a drobných dárků. Svatý Valentýn je ale i o sladkostech a dobrotách, každý přece ví, že láska prochází žaludkem! Co třeba letos místo tradiční valentýnky svému milému/své milé upéct dort ve tvaru srdce a ozdobit ho vlastnoručně vyrobenými makronkami a květy? Pokud by se vám to zdálo málo, můžete vřelý zamilovaný vzkaz zapéct do dortu nebo do makronek.
Svátek svatého Valentýna má své nadšené příznivce, jiní ho pokládají za příliš komerční. Jedno je ale jisté, lásky není nikdy dost!!! A tak si 14. února můžeme připomenout všichni, že máme někoho rádi. Nemusí to být zrovna manžel nebo manželka, partner nebo partnerka, sladkou pozorností můžeme potěšit prarodiče, rodiče, děti, vnuky, přátele, kamarády...
Dort ve tvaru srdce a domácí makroenky Zdroj: Dr.Oetker a Recepty s chutí
Dort ve tvaru srdce zdobený makronkami a živými květy
Ingredience na těsto
- 270 g hladké mouky
- 8 g prášku do pečiva
- 60 g kakaa
- 11 g jedlé sody
- 350 g cukru
- 75 g másla
- 2 vejce
- 220 ml mléka
- 150 ml silné překapávané kávy
- máslo a mouka do formy
Ingredience na krém a ozdobení
- 3 plnotučné tvarohy (necháme je přes noc okapat na sítku)
- 300 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- několik kapek vanilkového extraktu
- Extra Jam jahoda na potření
- živé i suché květy
- domácí makronky (viz recept dole)
Detail zdobení dortu makronkami a živými květy Zdroj: archiv receptyschuti.cz
Příprava korpusu
Na těsto rozehřejeme máslo a necháme vychladnout. V míse smícháme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sodu. Postupně přidáváme vejce, mléko, kávu a máslo. Vše důkladně promícháme. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy ve tvaru srdce a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 55 minut. Korpus necháme vychladnout.
Příprava krému a ozdobení
Vyšleháme okapaný tvaroh s moučkovým cukrem, přidáme smetanu, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Šleháme, dokud není krém správně tuhý. Vychladlý korpus prořízneme vodorovně na tři stejné díly a potřeme je džemem. Krém rozdělíme na tři díly a dvěma díly korpusy promažeme a zbylý použijeme na potření dortu zvenku. Sladké srdce ozdobíme vlastnoručně upečenýmimakronkami a čerstvými i suchými květy buď podle své fantazie a vkusu, nebo podle naší fotografie.
Barevné domácí makronky Zdroj: archiv Dr.Oetker
Rychlé domácí barevné makronky
Ingredience
- 1 balení Pavlova dort Dr.Oetker
- 150 g mandlové moučky
- barvy gelové potravinářské
- 400 až 500 ml smetany ke šlehání
Příprava těsta a pečení
Na přípravu makronek v míse pečlivě vyšleháme směs na těsto s 150 ml vody elektrickým ručním šlehačem podle návodu na obale. Poté krátce zašleháme mandlovou moučku. Těsto rozdělíme na dva nebo čtyři díly a každý z nich obarvíme jinou barvou. Cukrářský sáček s hladkou trubičkou naplníme těstem, každou barvu zvlášť, a na plech vyložený papírem na pečení vytvoříme makronky (těsto stačí na zhruba 22 makronek). Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C, teplotu ihned snížíme na 110 °C a sušíme asi 90 minut. Troubu vypneme a makronky necháme v uzavřené troubě vychladnout.
Barevné domácí makronky Zdroj: archiv Dr.Oetker
Příprava krému
Na slepení vyšleháme smetanový krém (součást balení dortu Pavlova) se smetanou elektrickým ručním šlehačem podle návodu na obale. Cukrářský sáček naplníme smetanovým krémem, se kterým slepíme vždy dvě makronky stejné barvy k sobě.