Pesto z celerové natě se hodí na špagety i na chleba
Co s listy řapíkatého celeru? Odříznout a vyhodit? Ani náhodou. Nať se dá zpracovat na skvělé lehce pikantní pesto. Řapíkatý celer je navíc zdravější než ten bulvový, obsahuje více vitaminu C než citron. Pesto neprojde varem, takže z něj dostaneme všechny zdraví prospěšné látky.
V obchodech většinou pořídíme řapíkatý celer už bez natě, na trzích ale většinou celer listy má. Pokud si ho vypěstujeme sami, máme navíc jistotu, že je opravdu bio. Listy před zpracováním pořádně umyjte v teplé vodě, abyste se zbavili nečistot a hlíny! Používejte pouze listy, stonky, byť tenké, snězte nasekané v salátu.
Pesto z celerové natě
Ingredience
- nať z jednoho řapíkatého celeru
- hrst kešu ořechů
- dvě polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu
- olivový olej
- lžička citronové šťávy (lze vynechat)
- sůl a pepř
Postup
Omyté listy řapíkatého celeru nasekáme na menší kousky a dáme do mixéru společně se všemi ostatními ingrediencemi. Můžeme použít i tyčový mixér, připravit pesto bude trvat chvilku. Směs rozmixujeme dohladka, případně přilijeme olivový olej, pokud nám přijde, že je pesto moc hutné.
Prima tip
Celerovou nať skvěle doplňuje trocha citronové šťávy. Chutě se spojí a na špagetách hezky vyniknou. Celerové pesto můžete také rozmíchat v žervé a připravit si jednoduchou a zdravou pomazánku.