Dejte si celerové karbanátky s česnekem a zázvorem. Brzy budete zase šik
Vánoční hodování se na nás většinou lehce podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout kalhoty… Chtělo by to začít jíst něco lehčího, abychom byli brzy zase šik. To ovšem neznamená, že by to nemělo být dobré! Co říkáte na celer? Skvělé jsou celerové karbanátky s česnekem, zázvorem, kurkumou a jemným krůtím masem.
Základem celerových karbanátků je celer, správně miřík celer nebo miřík vonný (Apium graveolens), a u nás se pěstuje zhruba od druhé poloviny 19. století ve třech formách: bulvový pro zdužnatělé kořeny, řapíkatý pro aromatické řapíky listů a listový (naťový) pro bohatou listovou růžici.
Celer, správně miřík celer nebo miřík vonný (Apium graveolens) se u nás se pěstuje zhruba od druhé poloviny 19. století Zdroj: iStock
Celer, správně miřík celer nebo miřík vonný (Apium graveolens) se u nás se pěstuje zhruba od druhé poloviny 19. století Zdroj: iStock
Bulvový celer je oblíbená kořenová zelenina
Celer bulvový patří spolu s mrkví, petrželí a pastinákem k oblíbené kořenové zelenině, která má v české kuchyni své nezastupitelné místo – a třeba svíčkovou bez něj neuděláte. Dá se jíst syrový a vařený – dobře snáší vysoké teploty a při tepelné úpravě si zachovává většinu živin. V kuchyni se využívá pro studené i teplé pokrmy (dobře snáší vysoké teploty a při tepelné úpravě si zachovává většinu prospěšných látek), i když některých lidem může jeho silné aroma vadit.
Celer je zdrojem vitaminů A, B, C, K a E a celé řady minerálních látek (draslík, hořčík, jód, sodík, vápník, zinek, železo), organických kyselin a vlákniny. Charakteristikou vůni a chuť mu propůjčují éterické oleje, které účinně chrání rostlinu před plísněmi a dalšími chorobami, z čehož vyplývá, že prospívá i nám. Působí antibakteriálně, antimykoticky, protizánětlivě, detoxikačně, dezinfekčně a diureticky. Celer je známý taky jako velmi účinné mužské afrodiziakum a dobrý pomocník při hubnutí – ve 100 g je jen 37 kcal.
Celerové karbanátky s krůtím masem, česnekem, zázvorem a kurkumou Zdroj: Akademie kvality
Celerové karbanátky s krůtím masem, česnekem, zázvorem a kurkumou
Ingredience
- 700 g krůtích prsou
- 1 menší celer (asi 400 g)
- 3–4 stroužky česneku
- 30 g čerstvého zázvoru
- 4 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka kurkumy
- kvalitní olej (olivový)
- 1 bílý jogurt
- 1 limetka
- čerstvý tymián nebo majoránka na ozdobení
Příprava
Krůtí prso nameleme v mlýnku, oloupaný celer, česnek a zázvor nastrouháme najemno a smícháme s krůtím masem. Přidáme vejce, sůl, černý pepř, špetku kurkumy a trochu oleje. Směs pečlivě promícháme. Z hmoty (je-li příliš řídká, zahustíme špaldovou moukou) vytvarujeme karbanátky, které na rozehřáté pánvi pokapané olejem pečeme asi 4 minuty z každé strany.
Na dip vymícháme dohladka jogurt s několika kapkami olivového oleje, osolíme a opeříme. Dochutíme limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou. Karbanátky podáváme ozdobené čerstvým tymiánem nebo majoránkou a jogurtovým dipem.
Zdroj: Akademie kvality