Dejte si celerové karbanátky s česnekem a zázvorem. Brzy budete zase šik

Dejte si celerové karbanátky s česnekem a zázvorem. Brzy budete zase šik Zdroj: Akademie kvality
Základem celerových karbanátků je celer, správně miřík celer nebo miřík vonný (Apium graveolens), a u nás se pěstuje zhruba od druhé poloviny 19. století ve třech formách: bulvový pro zdužnatělé kořeny, řapíkatý pro aromatické řapíky listů a listový (naťový) pro bohatou listovou růžici.

Celer, správně miřík celer nebo miřík vonný (Apium graveolens) se u nás se pěstuje zhruba od druhé poloviny 19. století Zdroj: iStock

Celer, správně miřík celer nebo miřík vonný (Apium graveolens) se u nás se pěstuje zhruba od druhé poloviny 19. století Zdroj: iStock
Bulvový celer je oblíbená kořenová zelenina
Celer bulvový patří spolu s mrkví, petrželí a pastinákem k oblíbené kořenové zelenině, která má v české kuchyni své nezastupitelné místo – a třeba svíčkovou bez něj neuděláte. Dá se jíst syrový a vařený – dobře snáší vysoké teploty a při tepelné úpravě si zachovává většinu živin. V kuchyni se využívá pro studené i teplé pokrmy (dobře snáší vysoké teploty a při tepelné úpravě si zachovává většinu prospěšných látek), i když některých lidem může jeho silné aroma vadit.
Celer je zdrojem vitaminů A, B, C, K a E a celé řady minerálních látek (draslík, hořčík, jód, sodík, vápník, zinek, železo), organických kyselin a vlákniny. Charakteristikou vůni a chuť mu propůjčují éterické oleje, které účinně chrání rostlinu před plísněmi a dalšími chorobami, z čehož vyplývá, že prospívá i nám. Působí antibakteriálně, antimykoticky, protizánětlivě, detoxikačně, dezinfekčně a diureticky. Celer je známý taky jako velmi účinné mužské afrodiziakum a dobrý pomocník při hubnutí – ve 100 g je jen 37 kcal.

Celerové karbanátky s krůtím masem, česnekem, zázvorem a kurkumou Zdroj: Akademie kvality
Celerové karbanátky s krůtím masem, česnekem, zázvorem a kurkumou
Ingredience
- 700 g krůtích prsou
- 1 menší celer (asi 400 g)
- 3–4 stroužky česneku
- 30 g čerstvého zázvoru
- 4 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka kurkumy
- kvalitní olej (olivový)
- 1 bílý jogurt
- 1 limetka
- čerstvý tymián nebo majoránka na ozdobení
Příprava
Krůtí prso nameleme v mlýnku, oloupaný celer, česnek a zázvor nastrouháme najemno a smícháme s krůtím masem. Přidáme vejce, sůl, černý pepř, špetku kurkumy a trochu oleje. Směs pečlivě promícháme. Z hmoty (je-li příliš řídká, zahustíme špaldovou moukou) vytvarujeme karbanátky, které na rozehřáté pánvi pokapané olejem pečeme asi 4 minuty z každé strany.
Na dip vymícháme dohladka jogurt s několika kapkami olivového oleje, osolíme a opeříme. Dochutíme limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou. Karbanátky podáváme ozdobené čerstvým tymiánem nebo majoránkou a jogurtovým dipem.
Zdroj: Akademie kvality