Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Cizrnu připravíte na slano i na sladko. Bojuje také proti stresu

Cizrna je jedna z nejkvalitnějších a nejchutnějších luštěnin. Podobá se hrachu, je ale větší, smetanově žlutá až žlutohnědá a chutná po oříšcích. Cizrna, někdy se jí říká také římský hrách, je univerzální surovina, z které se dají připravit slaná i sladká jídla plná bílkovin, vlákniny a vitaminů. Cizrna vydrží ve spíži dlouho, stojí pár korun, můžeme si ji koupit buď suchou, nebo sterilovanou v plechovce či skleničce. A když na to přijde, tak si ji můžeme sami vypěstovat.
Vydáno: 26.03.2020
Cizrna: Víte, co dělat s touhle super luštěninou?
Autor: istock.com Cizrna: Víte, co dělat s touhle super luštěninou?

Cizrna je nejoblíbenější především ve Středozemí, kde se z ní dělá slavný hummus nebo křupavé karbanátky falafel. Uvařená cizrna má mnohostranné použití a je vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek či jemného pyré. Připravují se z ní nákypy, dušené pokrmy a polévky. Výhodou cizrny je také to, že se dá použít jak do slaných, tak do sladkých receptů.  

Uvařená cizrna má mnohostranné použití a je vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek
Autor: istock.com Uvařená cizrna má mnohostranné použití a je vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek

S cizrnou proti stresu

Cizrna obsahuje sacharidy (až 50 %), bílkoviny (až 30 %) a vlákninu (až 20 %). Důležité je i velké množství minerálních látek – vápníku, železa a manganu a vitaminů E, B9 (kyselina listová) a B15 (kyselina pangamová). Také má účinný antioxidant vitamín B15, který posiluje odolnost organismu proti stresu.

Krémová polévka z dýně hokaido s křupavou cizrnou

Krémová polévka z dýně hokaido s křupavou cizrnou

Jestli máte rádi oříšky nebo pečené kaštany, bude vám cizrna určitě chutnat

4 dobré důvody, proč začít jíst cizrnu

Příprava cizrny

Stejně jako ostatní luštěniny je potřeba i cizrnu předem alespoň na 8 hodin namočit do vody. Máčením se vaření zrychlí a z cizrny se odstraní většina látek, které způsobují nepříjemné nadýmání. Ještě lepší je nechat cizrnu 1 až 2 dny naklíčit, protože se v zrnech probudí enzymatické procesy, které při následném vaření vylepší chuť i stravitelnost cizrny. Máme-li po luštěninách potíže s nadýmáním, vaříme je spolu s bylinkami, jako jsou oregano, majoránka, saturejka nebo libeček. Kromě odstranění nadýmání dodají jídlu netradiční chuť a vůni. Cizrnu vaříme v hrnci bez pokličky mírným varem skutečně doměkka alespoň hodinu. Vodu osolíme většinou až v polovině doby varu nebo ještě lépe až těsně před dokončením. Uvařenou cizrnu scedíme a používáme při přípravě pokrmů jako jinou luštěninu.

Cizrna: stejně jako ostatní luštěniny je potřeba i cizrnu alespoň na 8 hodin namočit do vody
Autor: istock.com Cizrna: stejně jako ostatní luštěniny je potřeba i cizrnu alespoň na 8 hodin namočit do vody

Falafel

Ingredience

  1. 200 g suché cizrny namočené přes noc
  2. 100 g petrželové natě
  3. 1 větší cibule
  4. 3 stroužky česneku
  5. mletý kmín
  6. 1–2 vejce
  7. sůl
  8. pepř
  9. olej na smažení

Postup

Namočenou cizrnu slijeme, nevaříme! Rozmixujeme s nasekanou cibulí, česnekem, petrželkou, osolíme, opepříme a okmínujeme, přidáme vejce a vše důkladně promícháme, vytvoříme kompaktní hmotu (můžeme zahustit trochou mouky) a v lednici necháme ztuhnout. Z těsta tvarujeme kuličky velké zhruba jako vlašské ořechy. Ty osmažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatohněda. Falafel podáváme se zeleninovým salátem, dipem a pita chlebem či jakýmkoli jiným pečivem. Tradiční přílohou je salát tabouleh (rajčata, petrželka kudrnka a bulgur či kuskus), často se ale podává také v pita chlebu nebo tortille.

Cizrna: recept na falafel
Autor: istock.com Cizrna: recept na falafel

Hummus

Ingredience

  1. 500 g uvařené cizrny
  2. 2–3 stroužky česneku
  3. 2 lžíce pasty tahini (pasta vyrobená ze syrových nebo opražených sezamových semínek)
  4. citronová šťava
  5. 2 lžíce olivového oleje
  6. sůl
  7. pepř

Postup

Uvařenou cizrnu scedíme a rozmixujeme s česnekem solí a pepřem. Přidáme pastu tahini, olivový olej a citronovou šťávu podle chuti, a je-li to nutné, přidáme cizrnový vývar. Pasta musí být pěkně hladká. Do hummusu lze přidávat další přísady – bylinky, chilli, mrkev nebo červenou řepu. Necháme vychladit v ledničce. Hummus využijeme jako pomazánku na pečivo, ale také jako hlavní jídlo.

Cizrna: recept na hummus
Autor: istock.com Cizrna: recept na hummus

Sladké cizrnové kuličky

Ingredience

  1. 200 g doměkka vařené cizrny
  2. 60 g ovesných vloček
  3. 3 lžíce tekutého medu
  4. 1 balíček čokoládové polevy
  5. cukrářské zdobení

Postup

Do vyšší nádoby vložíme uvařenou cizrnu a ovesné vločky. Přidáme tekutý med – dobré je, když ho smícháme s javorovým nebo jiným hustým sirupem. Pomocí ponorného mixéru vše rozmixujeme dohladka. Hmotu uložíme asi na půl hodiny do ledničky, aby trochu ztuhla a lépe se nám z ní dělaly kuličky. Vytvarované kuličky (nebo třeba placičky) dáme opět na nejméně 1 hodinu do ledničky. Na ozdobení rozpustíme Polevu tmavou Dr.Oetker podle návodu na obale. Kuličky obalíme v polevě a posypeme cukrovým zdobením.

Cizrna: medové cukroví
Autor: archiv Dr.Oetker Cizrna: medové cukroví

Křupavá cizrna

Ingredience

  1. 3–4 hrsti uvařené cizrny
  2. olej
  3. koření podle chuti (např. chilli, sladká paprika, pepř, sůl)

Postup

Cizrnu promícháme s oblíbeným kořením (můžeme si připravit různé směsi podle chuti), pokapeme olejem a necháme chvíli marinovat. Marinovanou cizrnu rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 190–200 ˚C a pečeme zhruba 25 minut, dokud není cizrna křupavá. V průběhu pečení je dobré cizrnu občasně protřepat, aby se pekla ze všech stran.

Cizrna: křupavá pochoutka
Autor: istock.com Cizrna: křupavá pochoutka

Cizrna beraní

Cizrna beraní (Cicer arietinum) je stará kulturní plodina z teplých a suchých oblastí Asie. Patří mezi nejstarší pěstované luštěniny. Dříve se cizrna ve velkém pěstovala také u nás na jižní Moravě a na Slovensku. Cizrna je jednoletá luskovina s pevným, nepoléhavým stonkem, kvete růžově. Lusk obsahuje 1–2 zrna smetanové barvy.

Cizrna beraní (Cicer arietinum)
Autor: istock.com Cizrna beraní (Cicer arietinum)

7 pravidel pěstování cizrny

  1. Cizrna je rostlina teplomilná a suchomilná, daří si jí výhradně v teplých a suchých oblastech.
  2. Semena vyséváme v březnu a v dubnu přímo na záhon do hloubky 4–7 cm. Pro klíčení jsou potřebné teploty půdy kolem 8–10 °C.
  3. Na půdu není příliš náročná, vyhovují jí však lehčí, písčité, případně hlinitopísčité půdy zásobené živinami. Nesnáší přímé hnojení vápníkem a chlévskou mrvou.
  4. Při pěstování vyžaduje dostatek vláhy v době klíčení, vzcházení a tvorby lusků. Později už potřebuje spíše sucho, přebytek vody může vést k plesnivění.
  5. Během vegetace musíme záhon s cizrnou pravidelně zbavovat plevele a kypřit.
  6. Vegetační doba cizrny je okolo 100 dní.
  7. Lusky sklízíme v žluté zralosti, nenecháme je ale příliš přeschnout, protože pak se i po namočení cizrna špatně vaří. Po dozrání lusky nepraskají.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás ještě zajímat:

trvanlivé potraviny

9 výživných potravin, které nejsou rýže ani konzervy, a vydrží dlouho

Jak nakoupit do zásoby

Jak nakoupit do zásoby? Poradíme, které druhy potravin je dobré mít ve spíži a v mrazáku pro případ karantény

Jak vypěstovat a sníst: Hrách setý

HRÁCH SETÝ: Jak pěstovat zelený hrášek a udělat si hummus

FAZOLE FAZOLE: Jak vypěstovat zdravé luštěniny, křehkou zeleninu i krásnou letničku

FAZOLE: Jak vypěstovat zdravou luštěninu, která má mnoho podob i chutí a krásně kvete

Tyhle malé tmavočervené fazolky určitě stojí za vyzkoušení

Nejíte luštěniny kvůli nadýmání? Tak zkuste fazolky adzuki, ty tento problém nezpůsobují

Luštěniny jako základ moderní kuchyně

Luštěniny jako základ moderní kuchyně

Článek je zařazen v: cizrna , Cizrna beraní (Cicer arietinum) , cizrna pěstování , cizrna recepty , recept na falafel , hummus , sladké cizrnové kuličky , pečená cizrna
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama