Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Co dělat, když se v létě potraviny rychle kazí? Zkuste 5 triků proti plýtvání jídlem

Plýtvání potravinami představuje jeden z největších a nejzbytečnějších problémů naší planety. Ročně vyhodíme třetinu veškerého jídla. Nesmíme zapomínat, že netrpí jen naše peněženka, ale také naše životní prostředí. Vyhozený plesnivý banán totiž někdo musel vypěstovat a někam dopravit.
Vydáno: 27.06.2019
Eco jídlo 5
Autor: unsplash.com Eco jídlo 5
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Bloggerka Christine Liu z americké Kalifornie se začala věnovat ekologickému a minimalistickému životu, a dokonce vydala knihu, kde své tipy na jednodušší a ohleduplnější život představuje. Její nápady mají jednu velikou výhodu: Dá se díky nim i ušetřit. Její knížka Eco-friendly domov nedávno vyšla v českém překladu. Jaké rady nám přináší ohledně jídla?

Přemýšlet nad nákupy

Vyhněte se impulzivnímu nakupování. Nestačí si psát seznamy, měli byste dopředu vědět, jak potraviny využijete. Nejčastěji vyhazujeme ty potraviny, které nemáme s čím zkombinovat. Hloupost je také dělat zásoby potravin, které se rychle kazí. Klasickým příkladem jsou citrony. Koupíte je ve větším balení (mimochodem ta plastová síťka pak může skončit v přírodě, takže se baleným citrusům raději vyhněte), dáte je do mísy na kuchyňské lince, za pár dnů je zkontrolujete a zjistíte, že jsou na spodní straně plesnivé.

Jak ekologicky skladovat potraviny?

Skladování potravin bez zbytečného plastu: Zkuste 9 tipů, jak uchovat jídlo čerstvé

Plasty v potravinách

Kolik mikroplastů nevědomky za rok sníme? Toto jsou skrytá nebezpečí v domácnosti

Jíst zbytky

Podívejte se do lednice a spíže. Vidíte něco, co je potřeba brzy spotřebovat? Začněte přemýšlet, jak to využijete v kuchyni. Pomozte si internetem. Mrkněte třeba na Prima FRESH, kde můžete vyhledávat recepty podle surovin. Ideální je zvolit recept, kdy potraviny projdou teplenou úpravou. Třeba takové lehce gumové mrkve už nebudou vhodné ke chroupání, připravte je na másle nebo je upečte v troubě. Budete je moct jíst i další den. To samé platí o masu. Vidíte, že se má dnes spotřebovat? Připravte ho na pánvi nebo udělejte guláš či ragú. Budete ho moct jíst i po datu spotřeby.

Potraviny, které mají to nejlepší za sebou, uvařte
Autor: unsplash.com Potraviny, které mají to nejlepší za sebou, uvařte

Věřit vlastním smyslům

Minimální datum spotřeby nám říká, že do určitého data je potravina v nejlepší kondici. Potom může změnit chuť, konzistenci a začít se kazit. Většinou ale můžete s klidem sníst i „prošlou“ potravinu, v případě jogurtů a jiných zakysaných produktů se jedná i o několik dnů. Vždy platí jedno zásadní pravidlo: Důvěřujte svým smyslům. Potravina zapáchá, má jinou chuť, nepříjemnou texturu, když ji dáte na jazyk? Tak to ji vyhoďte. Jinak ji můžete sníst.

Když se rozhodujete, zda potravinu sníte, vždy důvěřujte čichu a chuti.
Autor: unsplash.com Když se rozhodujete, zda potravinu sníte, vždy důvěřujte čichu a chuti.

Nevěřit lednici

Naházet všechno do lednice je nesmysl. Pokud chcete, aby vám určité potraviny vydržely, musíte věnovat pozornost i tomu, jak je budete skladovat v lednici. Natrhané bylinky ze supermarketu nebo z trhu dejte do skleničky s vodou, vydrží tak mnohem déle. Podobný trik můžete udělat s kořenovou zeleninou. Nenamáčejte ji celou, zhruba jen do poloviny. Kořenová zelenina tak vydrží déle křupavá. Pokud máte starší lednici, která v určité části skoro mrazí, dejte pozor, jaké místo jste pro potraviny vybrali. Rozhodně nechcete namražený sýr nebo zeleninu, které pak mění texturu i chuť.

Bylinky vydrží déle ve sklenici s vodou
Autor: istock.com Bylinky vydrží déle ve sklenici s vodou

Kompostovat

Když už zeleninu či ovoce nelze jíst, můžete ji pořád vyhodit na kompost nebo šoupnout žížalám do vermikompostéru. Nedávejte tam ale plesnivé kusy, jen ty, které už nevypadají vábně a nechcete je jíst. Do kompostu ani vermikompostéru nedávejte masné a mléčné výrobky, přitáhly by hmyz a žížalám by nechutnaly.

Můžete kompostovat na zahradě i v kuchyni!
Autor: istock.com Můžete kompostovat na zahradě i v kuchyni!

Tipy jsou převzaté z knihy Eco-friendly domov od Christine Liu, kterou vydalo nakladatelství Dobrovský v edici Via v roce 2019

Podívejte se na další ekologické tipy do kuchyně:

vyrobte si vlastní vermikompostér

Kompostujte doma: Takhle se vyrábí vermikompostér, který schováte pod dřez

Nakličování je jednoduchý způsob, jak doma pěstovat

Klíčky a výhonky: Jak správně nakličovat a sklízet tenhle zdravý zázrak

eko mytí nádobí  10

Čisté nádobí bez saponátů: Na zelené mytí nádobí postačí horká voda, staré triko nebo bambus

Jak ušetřit vodu?

15 tipů, jak šetřit vodu v domácnosti. Peněženka i planeta vám poděkují

Článek je zařazen v: jak neplýtvat , jídlo , kompost , vermikompostér
Reklama