Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Višně jsou osvěžující letní ovoce s jedinečně kyselou chutí. I když nejsou tak oblíbené jako sladké třešně, není snad nikdo, kdo by někdy neochutnal proslulé višně v čokoládě nebo griotku. Byla by škoda višně přehlížet. Třeba proto, že už hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy a pomůže při hubnutí, protože neutralizuje tuky. Višně jsou také přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva, a v neposlední řadě prospívají diabetikům. Máme pro vás recepty na babiččinu domácí griotku, višňový koláč s kokosovou drobenkou, džem s rumem v čokoládě a hrnkovou bublaninu s višněmi.
Vydáno: 24.07.2020, Lenka Odstrčilová
Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy
Autor: istock.com Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy

Plody višně obecné (Prunus cerasus) nepatří mezi nejpopulárnější letní ovoce možná proto, že nejsou tak sladké jako  třešně a meruňky. Pravé višně mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu. Višně mají lepší chuť, zůstanou-li déle na stromě. Dozrávají pomaleji než třešně a mají se sklízet, až když mají výraznou barvu.

Plody višně obecné (Prunus cerasus) mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu
Autor: istock.com Plody višně obecné (Prunus cerasus) mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu

Višně pro zdraví

Višně obsahují vitamíny B, E a C, ale především jsou zdrojem mnoha minerálních látek a stopových prvků, vlákniny a antokyanu, barviva, které je součástí i ostružin, třešní, jahod nebo černého rybízu, které pomáhá diabetikům, podporuje totiž tvorbu inzulínu. Pro vysoký obsah jódu jsou vhodné pro lidi s onemocněními štítné žlázy, vápník podporuje zdravé kosti a zuby a správnou funkci nervů. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek, draslík pro funkci svalů a obsah tekutin v těle, mangan chrání před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, zinek chrání játra, neutralizuje škodlivé účinky toxických látek, zejména alkoholu, uklidňuje nervy, rozhoduje o tvorbě spermií a podporuje početí.

Proč jíst kyselé višně: 4 recepty na domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu
Autor: istock.com Proč jíst kyselé višně: 4 recepty na domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Višně jsou také účinnou přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva. Dokážou zmírnit i bolesti kloubů, které zapříčiňuje zvýšení koncentrace kyseliny močové, protože jejich pravidelná konzumace snižuje množství kyseliny močové v těle. Čerstvé višně pomáhají při hubnutí, protože neutralizují tuky. Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy.

Višně

Višně jsou ovoce pouze pro znalce

6 dobrých důvodů, proč si dát višně

6 dobrých důvodů, proč si dát višně

Višně v kuchyni

Pikantní višně se nejčastěji uplatňují při domácí výrobě kompotů, džemů, sirupů, šťáv a likérů. Dají se kandovat, mrazit a sušit. Jejich kyselá chuť se skvěle uplatní při pečení sladkých koláčů, dortů a bublanin, výborně ladí s čokoládou a šlehačkou. Višně se používají na zdobení dezertů, moučníků a nápojů. Jsou základem griotky a maraschina.

Višně: recept koláč s kokosovou drobenkou
Autor: archiv Dr.Oetker Višně: recept koláč s kokosovou drobenkou

Višňový koláč s kokosovou drobenkou

Ingredience

  1. 160 g strouhaného kokosu
  2. 200 g zakysané smetany
  3. 200 g změklého másla
  4. 300 g cukru
  5. 1 vanilkový cukr
  6. 2 vejce
  7. 250 g hladké mouky
  8. špetka soli
  9. 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
  10. 400 g čerstvých višní nebo z kompotu (hmotnost po okapání asi 380 g)
  11. 1 balíček pudinku Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
  12. 400 ml višňového džusu nebo šťávy z kompotu (můžeme zředit vodou v poměru 3 : 1 )

Postup

Na drobenku v míse smícháme kokos s 50 g cukru. Přidáme zakysanou smetanu a ručně vypracujeme drobenku. Na těsto vyšleháme máslo s 200 g cukru, vanilkovým cukrem a vejci elektrickým ručním šlehačem dohladka. Přidáme mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem a krátce na středním stupni ušleháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem (30 × 20 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a předpečeme asi 25 minut. Korpus necháme částečně vychladnout. Na náplň uvaříme pudink podle návodu na obale, ale místo mléka použijeme višňovou šťávu a 50 g cukru. Do horkého pudinku vmícháme višně, naneseme na předpečený korpus a uhladíme. Povrch rovnoměrně posypeme kokosovou drobenkou. Vložíme do trouby a dopečeme při stejné teplotě (180 °C) asi 20 minut. Koláč necháme vychladnout.

Višně: recept na domácí griotku
Autor: istock.com Višně: recept na domácí griotku

Babiččina domácí griotka

Ingredience

  1. 3 až 4 kg vyzrálých višní
  2. 750 g cukru
  3. 1 l rumu (vodky, žitné, brandy)
  4. ořechová tresť nebo domácí svatojánská ořechovka

Postup

Vyzrálými nebo raději už mírně přezrálými višněmi naplníme do čtyř pětin láhev o objemu 5 l. Přisypeme cukr a zakryjeme celofánem nebo fólií. Láhev dáme na teplé místo a necháme 2–3 dny odležet, až pustí višně šťávu a cukr se do ní zcela vstřebá. Pak přilijeme rum. Zhruba po 10 dnech v chladu scedíme a přidáme podle chuti ořechovou tresť (asi 1 lžíci) nebo ořechovku (asi 3 lžíce). Po dalších dvou týdnech je griotka připravená na ochutnání, ovšem mnohem lepší je nechat ji v chladu ještě rozležet, protože čím je starší, tím je lepší. Griotku přelijeme do menších lahví s uzávěrem. Scezené višně jsou výborné na zdobení dezertů, pohárů a domácích limonád a míchaných koktejlů, hodí se i do pečených moučníků.

Višně: recept na džem s rumem v čokoládě
Autor: archiv Labeta Višně: recept na džem s rumem v čokoládě

Višňový džem v čokoládě

Ingredience

  1. 900 g vypeckovaných višní
  2. 1 JamFix 2:1 Labeta
  3. 500 g cukru
  4. 1 lžíce rumu
  5. hořká čokoláda dle chuti + kousek másla

Postup

Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskem másla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout! Višně promixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Horkým džemem plníme sklenice s čokoládou, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhat a vmíchat do džemu těsně před plněním sklenic.

Višně: recept na hrnkovou bublaninu
Autor: archiv Babiččina volba Višně: recept na hrnkovou bublaninu

Hrnková bublanina s višněmi

Ingredience

  1. ¾ hrnku rozpuštěného másla
  2. 2,5 hrnku polohrubé mouky Babiččina volba
  3. 3 vejce
  4. 1 hrnek cukru 
  5. 1,5 hrnku mléka
  6. 1 kypřicí prášek do pečiva
  7. kůra z ½ citronu
  8. špetka soli
  9. višně podle chuti

Postup

Mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a sůl smícháme v míse. V jiné vyšleháme máslo s vejci a mlékem. Obě části smícháme dohromady a nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Rovnoměrně rozetřeme pomocí stěrky. Na povrch poklademe vypeckované nebo celé višně. Višně můžeme lehce obalit v mouce, aby všechny nepropadly na dno bublaniny. Dáme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Před podáváním bublaninu pocukrujeme.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Jahodová sezona vrcholí. To je skvělá šance dát si dort s jahodami

Jahodová sezona vrcholí, a tak máme skvělou šanci udělat dort s jahodami

OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak vypěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Zrající meruňky

Jak meruňky pěstovat a jak poznat, že jsou plody zralé

Článek je zařazen v: višně , višně recepty , višně zdraví , Višňová hrnková bublanina , domácí griotka recept , Višňový koláč s kokosovou drobenkou , Višňový džem v čokoládě

reklama