návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 28.07.2021
Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy
Autor: istock.com Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy
Višně jsou osvěžující letní ovoce s jedinečně kyselou chutí. I když nejsou tak oblíbené jako sladké třešně, není snad nikdo, kdo by někdy neochutnal proslulé višně v čokoládě nebo griotku. Byla by škoda višně přehlížet. Třeba proto, že už hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy a pomůže při hubnutí, protože neutralizuje tuky. Višně jsou také přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva, a v neposlední řadě prospívají diabetikům. Máme pro vás recepty na babiččinu domácí griotku, višňový koláč s kokosovou drobenkou, džem s rumem v čokoládě a hrnkovou bublaninu s višněmi.

reklama

Plody višně obecné (Prunus cerasus) nepatří mezi nejpopulárnější letní ovoce možná proto, že nejsou tak sladké jako  třešně a meruňky. Pravé višně mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu. Višně mají lepší chuť, zůstanou-li déle na stromě. Dozrávají pomaleji než třešně a mají se sklízet, až když mají výraznou barvu.

Plody višně obecné (Prunus cerasus) mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu
Autor: istock.com Plody višně obecné (Prunus cerasus) mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu

Višně pro zdraví

Višně obsahují vitamíny B, E a C, ale především jsou zdrojem mnoha minerálních látek a stopových prvků, vlákniny a antokyanu, barviva, které je součástí i ostružin, třešní, jahod nebo černého rybízu, které pomáhá diabetikům, podporuje totiž tvorbu inzulínu. Pro vysoký obsah jódu jsou vhodné pro lidi s onemocněními štítné žlázy, vápník podporuje zdravé kosti a zuby a správnou funkci nervů. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek, draslík pro funkci svalů a obsah tekutin v těle, mangan chrání před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, zinek chrání játra, neutralizuje škodlivé účinky toxických látek, zejména alkoholu, uklidňuje nervy, rozhoduje o tvorbě spermií a podporuje početí.

Proč jíst kyselé višně: 4 recepty na domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu
Autor: istock.com Proč jíst kyselé višně: 4 recepty na domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Višně jsou také účinnou přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva. Dokážou zmírnit i bolesti kloubů, které zapříčiňuje zvýšení koncentrace kyseliny močové, protože jejich pravidelná konzumace snižuje množství kyseliny močové v těle. Čerstvé višně pomáhají při hubnutí, protože neutralizují tuky. Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy.

Višně

Višně jsou ovoce pouze pro znalce

6 dobrých důvodů, proč si dát višně

6 dobrých důvodů, proč si dát višně

Višně v kuchyni

Pikantní višně se nejčastěji uplatňují při domácí výrobě kompotů, džemů, sirupů, šťáv a likérů. Dají se kandovat, mrazit a sušit. Jejich kyselá chuť se skvěle uplatní při pečení sladkých koláčů, dortů a bublanin, výborně ladí s čokoládou a šlehačkou. Višně se používají na zdobení dezertů, moučníků a nápojů. Jsou základem griotky a maraschina.

Višně: recept koláč s kokosovou drobenkou
Autor: archiv Dr.Oetker Višně: recept koláč s kokosovou drobenkou

Višňový koláč s kokosovou drobenkou

Ingredience

  • 160 g strouhaného kokosu
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g změklého másla
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 400 g čerstvých višní nebo z kompotu (hmotnost po okapání asi 380 g)
  • 1 balíček pudinku Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
  • 400 ml višňového džusu nebo šťávy z kompotu (můžeme zředit vodou v poměru 3 : 1 )

Postup

Na drobenku v míse smícháme kokos s 50 g cukru. Přidáme zakysanou smetanu a ručně vypracujeme drobenku. Na těsto vyšleháme máslo s 200 g cukru, vanilkovým cukrem a vejci elektrickým ručním šlehačem dohladka. Přidáme mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem a krátce na středním stupni ušleháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem (30 × 20 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a předpečeme asi 25 minut. Korpus necháme částečně vychladnout. Na náplň uvaříme pudink podle návodu na obale, ale místo mléka použijeme višňovou šťávu a 50 g cukru. Do horkého pudinku vmícháme višně, naneseme na předpečený korpus a uhladíme. Povrch rovnoměrně posypeme kokosovou drobenkou. Vložíme do trouby a dopečeme při stejné teplotě (180 °C) asi 20 minut. Koláč necháme vychladnout.

Višně: recept na domácí griotku
Autor: istock.com Višně: recept na domácí griotku

Babiččina domácí griotka

Ingredience

Postup

Vyzrálými nebo raději už mírně přezrálými višněmi naplníme do čtyř pětin láhev o objemu 5 l. Přisypeme cukr a zakryjeme celofánem nebo fólií. Láhev dáme na teplé místo a necháme 2–3 dny odležet, až pustí višně šťávu a cukr se do ní zcela vstřebá. Pak přilijeme rum. Zhruba po 10 dnech v chladu scedíme a přidáme podle chuti ořechovou tresť (asi 1 lžíci) nebo ořechovku (asi 3 lžíce). Po dalších dvou týdnech je griotka připravená na ochutnání, ovšem mnohem lepší je nechat ji v chladu ještě rozležet, protože čím je starší, tím je lepší. Griotku přelijeme do menších lahví s uzávěrem. Scezené višně jsou výborné na zdobení dezertů, pohárů a domácích limonád a míchaných koktejlů, hodí se i do pečených moučníků.

Višně: recept na džem s rumem v čokoládě
Autor: archiv Labeta Višně: recept na džem s rumem v čokoládě

Višňový džem v čokoládě

Ingredience

  • 900 g vypeckovaných višní
  • 1 JamFix 2:1 Labeta
  • 500 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • hořká čokoláda dle chuti + kousek másla

Postup

Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskem másla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout! Višně promixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Horkým džemem plníme sklenice s čokoládou, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhat a vmíchat do džemu těsně před plněním sklenic.

Višně: recept na hrnkovou bublaninu
Autor: archiv Babiččina volba Višně: recept na hrnkovou bublaninu

Hrnková bublanina s višněmi

Ingredience

  • ¾ hrnku rozpuštěného másla
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky Babiččina volba
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru 
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • kůra z ½ citronu
  • špetka soli
  • višně podle chuti

Postup

Mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a sůl smícháme v míse. V jiné vyšleháme máslo s vejci a mlékem. Obě části smícháme dohromady a nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Rovnoměrně rozetřeme pomocí stěrky. Na povrch poklademe vypeckované nebo celé višně. Višně můžeme lehce obalit v mouce, aby všechny nepropadly na dno bublaniny. Dáme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Před podáváním bublaninu pocukrujeme.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Udělejte gumové medvídky doma. Zkuste jahodové, hruškové i netradiční lipové

Udělejte si gumové medvídky doma. Zkuste jahodové či netradiční lipové

13 tipů, jak správně zamrazit české sezonní ovoce

13 tipů, jak správně zamrazit sezonní ovoce

Jahodová sezona vrcholí. To je skvělá šance dát si dort s jahodami

Jahodová sezona vrcholí, a tak máme skvělou šanci udělat dort s jahodami

OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak pěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék pro muže

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Zrající meruňky

Jak meruňky pěstovat a jak poznat, že jsou plody zralé

reklama

Článek je zařazen v: višně , višně recepty , višně zdraví , Višňová hrnková bublanina , domácí griotka recept , Višňový koláč s kokosovou drobenkou , Višňový džem v čokoládě

reklama

Přečtěte si také