reklama

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Lenka Valjentová
24. července 2020
Višně jsou osvěžující letní ovoce s jedinečně kyselou chutí. I když nejsou tak oblíbené jako sladké třešně, není snad nikdo, kdo by někdy neochutnal proslulé višně v čokoládě nebo griotku. Byla by škoda višně přehlížet. Třeba proto, že už hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy a pomůže při hubnutí, protože neutralizuje tuky. Višně jsou také přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva a prospívají diabetikům.
reklama

Plody višně obecné (Prunus cerasus)nepatří mezi nejpopulárnější letní ovocemožná proto, že nejsou tak sladké jakotřešně a meruňky.Pravé višně mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu. Višně mají lepší chuť, zůstanou-li déle na stromě. Dozrávají pomaleji než třešně a mají se sklízet, až když mají výraznoubarvu.

Višně pro zdraví

Višně obsahují vitamíny B, E a C, ale především jsou zdrojem mnoha minerálních látek a stopových prvků, vlákniny a antokyanu, barviva, které je součástí i ostružin, třešní, jahod nebo černého rybízu, které pomáhá diabetikům, podporuje totiž tvorbu inzulínu. Pro vysoký obsahjódujsou vhodné pro lidi s onemocněními štítné žlázy, vápník podporuje zdravé kosti a zuby a správnou funkci nervů. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek, draslík pro funkci svalů a obsah tekutin v těle, mangan chrání před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, zinek chrání játra, neutralizuje škodlivé účinky toxických látek, zejména alkoholu, uklidňuje nervy, rozhoduje o tvorbě spermií a podporuje početí.

Višně jsou také účinnou přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva. Dokážou zmírnit i bolesti kloubů, které zapříčiňuje zvýšení koncentrace kyseliny močové, protože jejich pravidelná konzumace snižuje množství kyseliny močové v těle. Čerstvé višně pomáhají při hubnutí, protože neutralizují tuky. Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy.

Višně v kuchyni

Pikantní višně se nejčastěji uplatňují při domácí výrobě kompotů, džemů, sirupů, šťáv a likérů. Dají se kandovat, mrazit a sušit. Jejich kyselá chuť se skvěle uplatní při pečení sladkých koláčů, dortů a bublanin, výborně ladí s čokoládou a šlehačkou. Višně se používají na zdobení dezertů, moučníků a nápojů. Jsou základem griotky a maraschina.

Višňový koláč skokosovou drobenkou

Ingredience

  • 160 g strouhaného kokosu
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g změklého másla
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 400 g čerstvých višní nebo z kompotu (hmotnost po okapání asi 380 g)
  • 1 balíček pudinku Naturamyl svanilkovou příchutí Dr.Oetker
  • 400 ml višňového džusu nebo šťávy zkompotu (můžeme zředit vodou v poměru 3 : 1 )

Postup

Na drobenku vmíse smícháme kokos s50 g cukru. Přidáme zakysanou smetanu aručně vypracujeme drobenku. Na těsto vyšleháme máslo s 200 gcukru, vanilkovým cukrem avejci elektrickým ručním šlehačem dohladka. Přidáme mouku smíchanou se solí akypřicím práškem akrátce na středním stupni ušleháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný amoukou vysypaný plech svyšším okrajem (30×20 cm) auhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C apředpečeme asi 25 minut. Korpus necháme částečně vychladnout. Na náplň uvaříme pudink podle návodu na obale, ale místo mléka použijeme višňovou šťávu a50 g cukru. Do horkého pudinku vmícháme višně, naneseme na předpečený korpus auhladíme. Povrch rovnoměrně posypeme kokosovou drobenkou. Vložíme do trouby adopečeme při stejné teplotě (180 °C) asi 20 minut. Koláč necháme vychladnout.

Babiččina domácí griotka

Ingredience

Postup

Vyzrálými nebo raději už mírně přezrálými višněmi naplníme do čtyř pětin láhev o objemu 5 l. Přisypeme cukr a zakryjeme celofánem nebo fólií. Láhev dáme na teplémísto a necháme 2–3 dny odležet, až pustí višně šťávu a cukr se do ní zcela vstřebá. Pak přilijeme rum. Zhruba po 10 dnech v chladu scedíme a přidáme podle chuti ořechovou tresť (asi 1 lžíci) nebo ořechovku (asi 3 lžíce). Po dalších dvou týdnech je griotka připravená na ochutnání, ovšem mnohem lepší je nechat ji vchladu ještě rozležet, protože čím je starší, tím je lepší. Griotku přelijeme do menších lahví s uzávěrem. Scezené višně jsou výborné na zdobení dezertů, pohárů a domácích limonád a míchaných koktejlů, hodí se i do pečených moučníků.

Višňový džem v čokoládě

Ingredience

  • 900 g vypeckovaných višní
  • 1 JamFix 2:1 Labeta
  • 500 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • hořká čokoláda dle chuti + kousek másla

Postup

Připravíme si čisté, vroucí vodou spařenésklenice. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskemmásla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout! Višně promixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Horkým džemem plníme sklenice s čokoládou, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhat a vmíchat do džemu těsně před plněním sklenic.

Hrnková bublanina s višněmi

Ingredience

  • ¾ hrnku rozpuštěného másla
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky Babiččina volba
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • kůra z½ citronu
  • špetka soli
  • višně podle chuti

Postup

Mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a sůl smícháme v míse. Vjiné vyšleháme máslo svejci a mlékem. Obě části smícháme dohromady a nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Rovnoměrně rozetřeme pomocí stěrky. Na povrch poklademe vypeckované nebo celé višně. Višně můžeme lehce obalit vmouce, aby všechny nepropadly na dno bublaniny. Dáme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Před podáváním bublaninu pocukrujeme.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama