Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu
Višně jsou osvěžující letní ovoce s jedinečně kyselou chutí. I když nejsou tak oblíbené jako sladké třešně, byla by škoda višně přehlížet. Třeba proto, že už hrst čerstvých višní si poradí s únavou a prospívají diabetikům. Vyzkoušejte naše recepty s višněmi: koláč s kokosovou drobenkou, domácí griotku, džem v čokoládě a hrnkovou bublaninu.
Plody višně obecné (Prunus cerasus) nepatří mezi nejpopulárnější letní ovoce možná proto, že nejsou tak sladké jako třešně a meruňky. Višně mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu. Dozrávají pomaleji než třešně a mají se sklízet, až když mají výraznou barvu. Čím déle zůstanou na stromě, tím jsou chutnější.
Na co jsou dobré višně
- Višně obsahují vitamíny B, E a C, ale především jsou zdrojem mnoha minerálních látek a stopových prvků, vlákniny a antokyanu, barviva, které je součástí i ostružin, třešní, jahod nebo černého rybízu. které pomáhá diabetikům, podporuje totiž tvorbu inzulínu.
- Višně přirozeně zvyšují obranyschopnost organismu.
- Pomáhají udržet srdce zdravé a mají příznivý vliv na pružnost a zpevnění cévních kapilár.
- Dokážou zmírnit i bolesti kloubů, které zapříčiňuje zvýšení koncentrace kyseliny močové, protože jejich pravidelná konzumace snižuje množství kyseliny močové v těle.
- Čerstvé višně pomáhají při hubnutí, protože neutralizují tuky.
- Ve višních se v hojné míře vyskytuje melatonin, hormon, který se postará o kvalitnější a delší spánek.
- Pravidelné pojídání višní pomůže vyčistit organismus od škodlivin, višně totiž mají schopnost vázat na sebe látky škodící lidskému organismu a tělo je pak schopné snadněji je vyloučit.
Jak višně zpracovat
Pikantní višně se nejčastěji uplatňují při domácí výrobě kompotů, džemů, sirupů, šťáv a likérů. Dají se kandovat, mrazit a sušit. Jejich kyselá chuť se skvěle uplatní při pečení sladkých koláčů, dortů a bublanin, výborně ladí s čokoládou a šlehačkou. Višně se používají na zdobení dezertů, moučníků a nápojů. Jsou základem griotky a maraschina.
Višňový koláč
Ingredience
- 160 g strouhaného kokosu
- 200 g zakysané smetany
- 200 g změklého másla
- 300 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 400 g čerstvých višní nebo z kompotu (hmotnost po okapání asi 380 g)
- 1 balíček pudinku s vanilkovou příchutí
- 400 ml višňového džusu nebo šťávy z kompotu (můžeme zředit vodou v poměru 3 : 1 )
Příprava
Na drobenku v míse smícháme kokos s 50 g cukru. Přidáme zakysanou smetanu a ručně vypracujeme drobenku.
Na těsto vyšleháme máslo s 200 g cukru, vanilkovým cukrem a vejci elektrickým ručním šlehačem dohladka. Přidáme mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem a krátce na středním stupni ušleháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem (30×20 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a předpečeme asi 25 minut. Korpus necháme částečně vychladnout.
Na náplň uvaříme pudink podle návodu na obale, ale místo mléka použijeme višňovou šťávu a 50 g cukru. Do horkého pudinku vmícháme višně, naneseme na předpečený korpus a uhladíme. Povrch rovnoměrně posypeme kokosovou drobenkou.
Vložíme do trouby a dopečeme při stejné teplotě (180 °C) asi 20 minut. Koláč necháme vychladnout.
Babiččina griotka
Ingredience
- 3 až 4 kg vyzrálých višní
- 750 g cukru
- 1 l rumu (vodky, brandy, pálenky)
- ořechová tresť nebo domácí svatojánská ořechovka
Příprava
Vyzrálými nebo raději už mírně přezrálými višněmi naplníme do čtyř pětin láhev o objemu 5 l. Přisypeme cukr a zakryjeme celofánem nebo fólií. Láhev dáme na teplé místo a necháme 2–3 dny odležet, až pustí višně šťávu a cukr se do ní zcela vstřebá. Pak přilijeme rum.
Zhruba po 10 dnech v chladu scedíme a přidáme podle chuti ořechovou tresť (asi 1 lžíci) nebo ořechovku (asi 3 lžíce). Po dalších dvou týdnech je griotka připravená na ochutnání, ovšem mnohem lepší je nechat ji v chladu ještě rozležet, protože čím je starší, tím je lepší. Griotku přelijeme do menších lahví s uzávěrem.
Scezené višně jsou výborné na zdobení dezertů, pohárů a domácích limonád a míchaných koktejlů, hodí se i do pečených moučníků.
Višňový džem v čokoládě
Ingredience
- 900 g vypeckovaných višní
- 1 JamFix 2:1
- 500 g cukru
- 1 lžíce rumu
- hořká čokoláda dle chuti + kousek másla
Příprava
Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskem másla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout!
Višně promixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Horkým džemem plníme sklenice s čokoládou, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhat a vmíchat do džemu těsně před plněním sklenic.
Hrnková bublanina s višněmi
Ingredience
- ¾ hrnku rozpuštěného másla
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1,5 hrnku mléka
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- kůra z½ citronu
- špetka soli
- višně podle chuti
Příprava
Mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a sůl smícháme v míse. V jiné vyšleháme máslo s vejci a mlékem. Obě části smícháme dohromady a nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Rovnoměrně rozetřeme pomocí stěrky. Na povrch poklademe vypeckované nebo celé višně. Višně můžeme lehce obalit v mouce, aby všechny nepropadly na dno bublaniny. Dáme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Před podáváním bublaninu pocukrujeme.
Zdroje: wikipedia.org, rehabilitace.info, fresh.iprima.cz