návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 17.06.2021
Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat
Autor: istock.com Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat
Červen je hlavní sezona třešní. Žlutočervené, červené, tmavě rudé až téměř černé lesklé plody chutnají nejlíp, když je utrhneme ze stromu a hned sníme. To jsou nejšťavnatější a nejvoňavější, o tom není sporu. Třešně jsou dobré, ale taky velmi zdravé ovoce, a tak si je v sezoně můžeme s klidným svědomím dopřát, co hrdlo ráčí. A když je nesníme hned, můžeme z nich udělat třeba sladký sirup na domácí limonádu, vynikající džem s jahodami nebo úžasný koláč na plech.

reklama

Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužinou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda. Šťavnaté třešně obsahují kromě vody a sacharidů zejména vitaminy A, C, E a kyselinu listovou, z minerálů draslík, fosfor, jód, hořčík, vápník, zinek a železo.

Je čas dozrávání třešní. Nejlepší jsou přímo ze stromu, ale i domácí sirup, džem a koláč jsou boží
Autor: istock.com Je čas dozrávání třešní. Nejlepší jsou přímo ze stromu, ale i domácí sirup, džem a koláč jsou boží

Jak třešně prospívají zdraví

Třešně pomáhají s trávením, vylučováním, detoxikací i hubnutím, snižují vstřebávání tuků, dokážou čistit játra, ledviny i krev a v neposlední řadě jsou přírodním šetrným projímadlem. Jejich konzumace pomáhá při léčbě cukrovky i bolestech páteře. Třešně také podporují růst kostí a zubů, zvyšují obranyschopnost těla proti infekčním onemocněním. Prokázané jsou jejich protizánětlivé účinky, pomáhají lidem trpícím dnou a revmatismem. V třešních je mnoho antioxidantů, které chrání srdce i buňky před nádorovým bujením. 

Třešně jsou přírodním šetrným projímadlem
Autor: pixabay.com Třešně jsou přírodním šetrným projímadlem

Třešně v kuchyni

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat. Opatrně utržené a se stopkou je můžeme skladovat asi 3 dny v chladu a ve tmě. Po utržení stopky se velmi rychle kazí.

Pro dlouhodobější uchování musíme třešně zavařit (sirupy, kompoty, džemy, pálenky, likéry) nebo zmrazit

Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublanin, závinů nebo palačinek, jsou pěknou ozdobou zmrzlinových pohárů, nápojů a dezertů.

Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužninou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda
Autor: istock.com Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužninou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda

Jak zdravé a chutné třešně pěstovat, jaké odrůdy si vybrat, jak třešně česat i kdy a jak stříhat stromy, aby příští rok zase přinesly bohatou úrodu, se dozvíte zde.

Domácí třešňový sirup s levandulí

Ingredience

  • 750 g vypeckovaných třešní
  • 500 ml vody
  • 50 g květů levandule lékařské
  • 750 g třtinového cukru
  • ½ balíčku Sirupfixu Dr.Oetker
  • 2 chemicky neošetřené citrony

Příprava

Třešně vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a asi 8 minut povaříme. Sejmeme, necháme zchladnout a pak rozmixujeme. Přidáme levandulové květy, cukr, Sirup-fix a na kolečka nakrájené citrony. Zakryjeme a dáme na noc nebo minimálně na 8 hodin do ledničky. Druhý den scedíme přes sítko. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví – z tohoto množství budeme mít asi 2 l sirupu. Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato. Třešňový sirup je výborný do domácích limonád a čajů.

Čas dozrávání třešní: domácí třešňový sirup s levandulí na domácí limonádu nebo do čaje
Autor: archiv Dr.Oetker Čas dozrávání třešní: domácí třešňový sirup s levandulí na domácí limonádu nebo do čaje

Třešňový džem s jahodami

Ingredience

  • 600 g vypeckovaných třešní
  • 400 g jahod
  • 1 balení JamFix 1:1 Labeta
  • kyselina citronová podle chuti
  • šťáva z půlky citronu
  • 800 g cukru

Příprava

Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem nebo nakrájíme, přidáme citronovou šťávu a JamFix smíchaný s cukrem. Povaříme 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.

Čas dozrávání třešní: lahodný džem z třešní a jahod
Autor: archiv Labeta Čas dozrávání třešní: lahodný džem z třešní a jahod

Třešňový koláč

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 130 g změklého másla
  • 3–4 lžíce mléka
  • mouka a tuk na plech

Na náplň a ozdobení

  • 300 ml mléka
  • 60 g dětské krupice
  • 50 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 450 g vypeckovaných třešní
  • 1 balení Polevy světlé Dr.Oetker
Třešňový koláč s krupicovou náplní
Autor: archiv Dr.Oetker Třešňový koláč s krupicovou náplní

Příprava

V míse prohněteme všechny ingredience na těsto a po částečném spojení vyklopíme na vál. Vypracujeme těsto, které na fólii či pomoučeném vále vyválíme na velikost plechu (30 x 40 cm). Plát pomocí válečku přeneseme na vymazaný a vysypaný plech a vymačkáme asi 1 cm vysoký okraj. Na náplň z mléka, dětské krupičky a másla uvaříme kaši. Zakryjeme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Do vychladlé kaše vmícháme cukry a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do kaše. Nakonec vmícháme třešně a krupicovou náplň stejnoměrně natřeme na těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 40 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout. Polevu světlou rozehřejeme podle návodu na obale, ustřihneme malý růžek a koláč ozdobíme. Uchováváme ho zakrytý.

Mohlo by vás taky zajímat:

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Zdobené rebarborové koláče mohou mít mnoho vzorů i barev. Který recept zkusíte?

Třešně a jahody mají sezónu! Jakou službu prokazují vašemu tělu?

Třešně a jahody mají sezonu! Jakou službu prokazují vašemu tělu?

TŘEŠNĚ: Jak pěstovat a sklízet zdravé ovoce a upéct  třešňovou bublaninu

TŘEŠNĚ: Jak pěstovat a sklízet zdravé šťavnaté ovoce. Jak udělat třešňovou bublaninu a knedlíky

 


 

reklama

Článek je zařazen v: třešně , třešně zdraví , třešně recepty , domácí třešňový sirup , džem s třešněmi a jahodami , třešňový koláč

reklama

Přečtěte si také