Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč Zdroj: iStock
Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužinou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda. Šťavnaté třešně obsahují kromě vody a sacharidů zejména vitaminy A, C, E a kyselinu listovou, z minerálů draslík, fosfor, jód, hořčík, vápník, zinek a železo.
Třešně účinky
Třešně pomáhají s trávením, vylučováním, detoxikací i hubnutím, snižují vstřebávání tuků, dokážou čistit játra, ledviny i krev a v neposlední řadě jsou přírodním šetrným projímadlem. Jejich konzumace pomáhá při léčbě cukrovky i bolestech páteře. Třešně také podporují růst kostí a zubů, zvyšují obranyschopnost těla proti infekčním onemocněním. Prokázané jsou jejich protizánětlivé účinky, pomáhají lidem trpícím dnou a revmatismem. V třešních je mnoho antioxidantů, které chrání srdce i buňky před nádorovým bujením.

Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužinou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda. Zdroj: istock.com

Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužinou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda. Zdroj: istock.com
Třešně v kuchyni
- Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat.
- Opatrně utržené a se stopkou je můžeme skladovat asi 3 dny v chladu a ve tmě. Po utržení stopky se velmi rychle kazí.
- Pro dlouhodobější uchování musíme třešně zavařit (sirupy, kompoty, džemy, pálenky, likéry) nebo zmrazit
- Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublanin, závinů nebo palačinek, jsou pěknou ozdobou zmrzlinových pohárů, nápojů a dezertů.
Třešňový sirup s levandulí
Ingredience
- 750 g vypeckovaných třešní
- 500 ml vody
- 50 g květů levandule lékařské
- 750 g třtinového cukru
- ½ balíčku Sirupfixu
- 2 chemicky neošetřené citrony
Příprava
- Třešně vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a asi 8 minut povaříme. Sejmeme, necháme zchladnout a pak rozmixujeme. Přidáme levandulové květy, cukr, Sirup-fix a na kolečka nakrájené citrony. Zakryjeme a dáme na noc nebo minimálně na 8 hodin do ledničky.
- Druhý den scedíme přes sítko. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví – z tohoto množství budeme mít asi 2 l sirupu.
- Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato.
- Třešňový sirup je výborný do domácích limonád a čajů.

Třešňový sirup je výborný do domácích limonád a čajů Zdroj: iStock
Třešňový džem s jahodami
Ingredience
- 600 g vypeckovaných třešní
- 400 g jahod
- 1 balení JamFix 1:1
- kyselina citronová podle chuti
- šťáva z půlky citronu
- 800 g cukru
Příprava
- Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem nebo nakrájíme, přidáme citronovou šťávu a JamFix smíchaný s cukrem. Povaříme 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou.
- Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.

Třešňový džem s jahodami Zdroj: iStock
Třešňový koláč
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 balíček vvanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 130 g změklého másla
- 3–4 lžíce mléka
- mouka a tuk na plech
Na náplň a ozdobení
- 300 ml mléka
- 60 g dětské krupice
- 50 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 450 g vypeckovaných třešní
- 1 balení Polevy světlé Dr.Oetker

Třešňový koláč Zdroj: Dr.Oetker
Příprava
- V míse prohněteme všechny ingredience na těsto a po částečném spojení vyklopíme na vál. Vypracujeme těsto, které na fólii či pomoučeném vále vyválíme na velikost plechu (30 x 40 cm). Plát pomocí válečku přeneseme na vymazaný a vysypaný plech a vymačkáme asi 1 cm vysoký okraj.
- Na náplň z mléka, dětské krupičky a másla uvaříme kaši. Zakryjeme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Do vychladlé kaše vmícháme cukry a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do kaše. Nakonec vmícháme třešně a krupicovou náplň stejnoměrně natřeme na těsto.
- Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 40 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout. Polevu světlou rozehřejeme podle návodu na obale, ustřihneme malý růžek a koláč ozdobíme. Uchováváme ho zakrytý.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, https://cs.wikipedia.org