Horečku pomůžou snížit klid, studené obklady, zábaly i bylinkové čaje
Horečka signalizuje, že v našem těle něco není v pořádku. Zpočátku proti ní nebojujeme, aby se dobře nastartovaly obranné mechanismy organismu. Pokud však horečka trvá delší dobu a je vyšší než 39 °C, začneme ji uměle snižovat. Horečka se sráží antipyretiky, ale můžeme zkusit i babské rady a byliny.
Horečka je většinou známka toho, že imunitní systém bojuje a pracuje na plné obrátky, aby zvládl (většinou) nápor virů a bakterií. Není to věc příjemná, člověku je buď vedro a potí se, nebo má naopak zimnici.
- Jako zvýšená teplota se označuje teplota od 37°C do 37,9 °C, další zvýšení tělesné teploty nad 38°C už znamená horečku, která bývá projevem těžšího průběhu onemocnění, Pokud horečku snášíme relativně dobře, není potřeba ji uměle snižovat.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak léčit rýmu: Pijte šípkový čaj, inhalujte cibuli a zkuste nosní kapky z lichořeřišnice
Jako zvýšená teplota se označuje teplota od 37°C do 37,9 °C, další zvýšení tělesné teploty nad 38°C Umělé snížení horečky je aktuální, pokud přesáhla hodnotu 39 °C nebo pokud trvá příliš dlouho, protože zatěžuje oběhový systém, má negativní vliv na metabolickou rovnováhu v těle a způsobuje nebezpečnou dehydrataci. Horečka se sráží antipyretiky, ale můžeme to zkusit i přírodními medikamenty.
- Trvá-li teplota více než 4–5 dní nebo překročí 40 °C, pak je nezbytné navštívit lékaře.
Co při horečce dělat, pít a jíst
- Dělá-li nám horečka obtíže, tak první, co musíme udělat je snížit teplotu v místnosti a pořádně vyvětrat.
- Oblečeme si lehký oděv z přírodních materiálů, protože ty usnadňují odpařování potu a přispívají k pocitu osvěžení a ochlazení. To samé platí také pro lůžkoviny.
- Při horečce bychom měli zůstat doma v klidu, odpočívat, ležet a zbytečně se nenamáhat.
- Pijeme hodně tekutin (minimálně 2 litry za den a klidně i víc), hlavně vodu nebo minerálku (můžeme přidat nakrájený citron, limetku nebo pomeranč) pokojové teploty, černý čaj s medem a citronem, zelený nebo mátový čaj, ředěné šťávy z černého rybízu, bezinek, květů černého bezu nebo rakytníku či citrusové džusy.
- K jídlu, i když většinou na nic nemáme chuť, jsou vhodné mírně osolené zeleninové nebo drůbeží vývary, které pomáhají udržettělo hydratovanéa dodávají mu živiny. Zkusit můžeme také strouhaná jablka, kompot, rýžovou nebo ovesnou kaši.
Domácí první pomoc při horečce: pijeme hodně tekutin (minimálně 2 litry za den a klidně i víc), hlavně vodu nebo minerálku pokojové teploty, černý čaj s medem a citronem... Zdroj: istock.com
Domácí první pomoc při horečce: pijeme hodně tekutin (minimálně 2 litry za den a klidně i víc), hlavně vodu nebo minerálku pokojové teploty, černý čaj s medem a citronem... Zdroj: istock.com
Babiččiny rady, jak na obklady a zábaly při neklesající horečce
„Podle vzoru našich babiček můžeme vyzkoušet studené obklady, které nám pomohu zbavit se nepříjemných projevů horečky, a budeme se cítit mnohem lépe," doporučuje bylinkář Martin Kolár.
- Na celkový zábal namočíme bavlněné nebo lněné prostěradlo či osušku do studené vody, vyždímáme a nemocného do něj zabalíme od podpaždí po kolena. Jakmile se zábal zahřeje, což je za zhruba 15 minut, vyměníme ho. Pokud teplota neklesne alespoň na 38 °C, opakujeme každých 30 minut. Poté nemocného dobře osušíme a přikryjeme lehkou pokrývkou. Důkladně vyvětráme.
- Osvědčenou metodou je obklad přiložený do obou podpaždí a třísel – můžeme použít buď ve studené vodě namočený a vyždímaný kousek látky, nebo led zabalený např. do kapesníku. Vyměňujeme každých 15 až 20 minut, pokud se horečku nepodaří srazit na požadovanou úroveň. Ke snížení horečky je dobrý také studený obklad na čelo a šíji, případně i zápěstí.
- Octové punčochy: lehké bavlněné ponožky namočíme do studené octové vody (6lžic octa na 500 ml vody), vyždímáme, navlečeme na nohy, přes ně dáme ještě suché ponožky a necháme přes noc.
- Na zábal lýtek namočíme tenký bavlněný ručník do studené vody, lehce vyždímáme a omotáme kolem lýtek (od kolen po chodidla). Každých 20 minut zábal obnovujeme. Zabalit můžeme také lokty, chodila a kolena.
- Člověku s horečkou může být příjemné otírání houbou namočenou ve vlažné vodě s několika kapkami levandulového nebo heřmánkového oleje či ve vlažném odvaru z těchto bylin.
Vše o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu
Bylinky, které pomáhají při horečce
- Při horečce pomáhají květy a plody černého bezu, který mj. výrazně podporuje pocení a je bohatý na vitamin C.
- Květ lípy srdčité vyvolává pocení, proto je vyhledávám pomocníkem při horečnatých stavech.
- Heřmánek pravý mj. tlumí bolesti hlavy a snižuje horečku tím, že podporuje vypocení a posiluje imunitní systém
- Zázvor nejen působí efektivně proti horečce, ale je i antiseptický, protizánětlivý a má i další blahodárné účinky na naše zdraví.
- Mentol, který je zásadní složkou máty peprné, vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, a proto pomáhá při horečce.
- Meduňka lékařská podporuje pro snižování horečky tolik potřebné pocení.
Květ lípy srdčité vyvolává pocení, proto je vyhledávám pomocníkem při horečnatých stavech Zdroj: istock.com
Květ lípy srdčité vyvolává pocení, proto je vyhledávám pomocníkem při horečnatých stavech Zdroj: istock.com
Potopudný čaj ze zázvoru, máty a bezinek
Ingredience
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička sušené máty peprné
- 2 lžičky sušených bezinek
- 250 ml vroucí vody
Postup
Směs bylin zalijeme vodou, zakryjeme a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
„V lidovém léčitelství osvědčený potopudný čaj pijeme horký třikrát až čtyřikrát denně, maximálně však 1 litr za den," uvádí bylinkář.
Čaj z květů černého bezu a lípy
Ingredience
- 1 lžička sušeného květu bezu černého
- 1 lžička sušeného lipového květu
- 220 ml vody
- med na oslazení podle chuti
Postup
Směs bylin zalijeme vodou, zakryjeme a pomalu přivedeme k varu. Asi 2 minuty povaříme, sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme a podle chuti osladíme medem.
Užívání
Čaj je vhodný především při horečkách z nachlazení. Pijeme ho teplý třikrát až čtyřikrát denně. Vždy připravujeme čerstvý.
Čaj na snížení horečky z meduňky a heřmánku
Ingredience
Postup
Byliny zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a po 5 minutách scedíme.
Užívání
Pijeme tři šálky teplého čaje denně.
Víno proti horečce bylinkáře Pavla Váni
Ingredience
- 2 velké kořeny pampelišky lékařské
- 500 ml bílého vína
Postup
Kořeny nakrájíme, dáme do vína a necháme 3 až 5 dní macerovat, každý den opatrně protřepeme.
Použití
Při horečce užíváme zhruba každou hodinu 40 ml.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkopedie.cz, bylinkyprovsechny.cz, Rady bylináře Pavla (Pavel Váňa), Léčíme se s přírodou (Reader's Digest Výběr)