Červci, svilušky a třásněnky: Jak se zbavit nejnebezpečnějších škůdců pokojových rostlin

Škůdci mohou napadnout víceméně jakoukoli pokojovou rostlinu, většinou však platí, že na jemnějších listech se vyskytují hlavně svilušky, na listech tužších můžeme najít poškození od třásněnek a na orchidejích a sukulentech nejčastěji řádí červci. Jak se těchto žravých a savých potvůrek zbavit a ochránit své pokojovky před jejich nájezdy?

Nepříznivými zimními podmínkami i nesprávnou péčí oslabené pokojovky škůdcům snadněji a rychleji podléhají. Základem prevence je zdravá a silná rostlina, která dobře přežije zimu, což může být v běžných vytápěných bytech, kde se různí škůdci a nemoci rychle množí, někdy problém. Obecně platí, že pokojové rostliny je nutné velmi často prohlížet a kontrolovat. Jen tak dokážeme škůdce odhalit dřív, než napáchají velkou a nenávratnou škodu.

Červci

Červci jsou asi vůbec nejnebezpečnější škůdci, co můžeme na pokojových květinách najít. Rostlinu dokážou zlikvidovat v rekordním čase. Červcům vyhovuje sucho a teplo, proto často napadají sukulenty a hlavně oblíbené orchideje.

Jak červce poznáme

Červci nazýváme skupinu hmyzu, do které patří vlnatí červci, štítenky, toulice i puklice. Jsou to parazité, kteří se živí šťávou z rostlin a doslova z nich vysávají život. Rádi se usazují v úžlabí listů, stonků a na kořenech. Na rostlině vytvářejí bělavé chuchvalce, jakýsi ochranný obal, kde je několik oválných a několik milimetrů dlouhých bělavých až tmavě rudě zbarvených tvorů. Volně se pohybují po rostlině a často přelézají i na sousední rostliny, nejčastěji odtokovým otvorem v květináči. Dospělý hmyz je překrytý voskovým povlakem.

Jak červci rostlinám škodí

Červci škodí především sáním rostlinných šťáv a současně vypouštějí do rostlinného pletiva jedovaté sliny, které ještě rozšiřují rozsah škod. Napadené rostliny vadnou, žloutnou, nové výhonky a listy pak mají tendenci zakrňovat a deformovat se.

Lze je ale identifikovat nejen podle napadených pokroucených listů s nekrotickou tkání na spodní straně, ale také podle medovicové stopy, husté lepkavé šťávy, kterou hmyz vylučuje ve formě povlaku na listech a větvičkách a která je podhoubím pro šíření houbových chorob a rzí.

Červci velmi intenzivně poškozují rostlinu. Přes léto se přisávají na listy a sají z nich šťávu, v zimě se přesunují ke kořenům a do substrátu. Často je najdeme i pod květináčem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlnatka ničí pokojovky, ale fungují na ni domácí postřiky. Dracény jsou její oblíbenci

Co je nejlepší na červce

  • Boj s červci bývá obtížný a dlouhodobý. Kromě vyráběných postřiků na ně můžeme použít jakýkoli kuchyňský nebo esenciální olej, který škůdce v podstatě zadusí.
  • Zásadním momentem ovšem je, že tím postřikem musí být rostlina ošetřená celá, to znamená důkladně a i ze spodní strany listů. Přípravky neaplikujme pouze na rostliny, ale prolijeme jimi i substrát.
  • Na červce by měl působit také domácí postřik z 20 ml oleje, 1 litru vody a několika kapek tekutého mýdla. Rostliny můžeme po aplikaci otřít houbičku. Červce tak mechanicky odstraníme.
  • Za zkoušku stojí i jeden osvědčený lidový recept: V mýdlovém roztoku (4 díly teplé vody a 1 díl mýdlových vloček nebo nastrouhaného mýdla na praní) necháme tři dny cigaretové nedopalky (asi 10), scedíme a tímto roztokem pak potíráme postižené listy.
  • Pokud jsou pokojovky zamořené červci, přesadíme je do nové zeminy. Květináče důkladně omyjeme, případně vydezinfikujeme alkoholem. Přípravky proti savému hmyzu pak aplikujte přímo do půdy, aby uhynuli tvorové, kteří se mohli schovat v kořenech.
  • Pokud se namnoží a vytvoří kolonie, je velice těžké se jich zbavit a vyžaduje to pravidelné opakování postřiků a důslednou kontrolu rostlin po dobu několika měsíců. Jinak nemáme jistotu, že se výskyt z nakladených vajíček neobnoví.

Svilušky

Svilušky jsou rod roztočů, jsou to miniaturní oranžoví pavoučci o velikosti asi půl milimetru, kteří rostlině vysávají šťávu. Svilušky jsou tak drobné, že je jen těžko zahlédneme pouhým okem, a je nutno si vzít lupu.

Jak svilušky rostlinám škodí

Napadení rostliny sviluškou je provázeno drobnými světlými skvrnkami na listech, případně jemnými pavučinkami na jejich spodní straně. Listy nabývají bronzového zbarvení, zasychají a předčasně odumírají, rostlina je slabá a nevyvíjí se.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Svilušky jsou nebezpečné potvůrky. Jak se škůdců pokojovek zbavit bez chemie

Co je nejlepší na svilušky

  • Svilušek se lze zbavit sprchou a vyšší vlhkostí vůbec. Postříkáme rostlinu alkoholovým roztokem (na 4 hrnky vody 1 hrnek třeba vodky). Důkladně pokryjeme stonky, květy a listy. Alkohol svilušky hubí tím, že je dehydratuje. Můžeme zabalit do fólie, nechat působit a pak rostlinu osprchovat.
  • V extrémních případech lze použít  mýdlový roztok se špetkou chilli koření: Pokrájené chilli papričky (asi 100 g)  a nastrouhané  mýdlo (asi 5 g)  nasypeme do 1 l studené vody a necháme neméně 24 hodin vyluhovat. Pak scedíme, přidáme 2 l vody, promícháme a můžeme aplikovat na zasažené rostliny. Opakujeme po několika dnech, dokud svilušky nezmizí.
  • Zkusit můžeme přírodní postřiky. Mezi ty neúčinnější patří heřmánkový odvar: Asi 6 lžic květů zalijeme litrem vroucí vody a necháme vyluhovat. Scedíme a zředíme v poměru 1 : 5. Aplikujeme každý třetí den po dobu tří týdnů.
  • Jednoduchý je cibulový odvar: Slupky z několika cibulí zalijeme vroucí vodou a necháme tři dny vyluhovat. Scedíme, nalijeme do nádobky s rozprašovačem a rostliny důkladně postříkáme Po několika dnech postřik zopakujeme. Nezapomeňte, že je důležité postřik aplikovat především na spodní stranu listů.

Třásněnky

Ani třásněnku moc nevidíme, u té je ovšem problém v tom, že se na rozdíl od svilušky hodně pohybuje. Třásněnky rozeznáte podle tykadel, silných nohou a úzkého válcovitého tvaru těla. Dospělí jedinci mají křídla a jsou tmavě hnědí až černí, zatímco bezkřídlé larvy mohou mít i nažloutlou barvu.

Jak třásněnky škodí

Třásněnky způsobují viditelný žír na listech i na květechjejich přítomnost se prozradí až černými tečkami na listech, které jsou kapkami výkalů. Hmyz vysává listy a ty získávají stříbrný odlesk a jsou znetvořené. Hlavním rizikem je však přenos virových onemocnění rostlin.

Jak se zbavit třásněnky

  • Třásněnkám nevyhovuje vlhko, proto by pravidelné rosení mělo zabránit jejich výskytu. V případě, že škůdce již rostlinu napadl, opláchneme rostlinu proudem vlažné vody. To opakujeme zhruba jednou za dva týdny.
  • Můžeme využít i roztok z vody, oleje a saponátu, kterým rostlinu po osprchování ošetříme
  • Další možností je mýdlový roztok, který třásněnce ucpe póry a tím ji zlikviduje.
  • Osvědčilo se také rostliny postříkat roztokem mleté skořice a vody: Jednu vrchovatou lžíci skořice zalijeme 500 ml vroucí vody, necháme přikryté asi hodinu vyluhovat. Scedíme.
  • Díky tomu, že třásněnky létají, dobře fungují hmyzí návnady, konkrétně modré lepové desky.

Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, radimejak.czhobbio.cz, Encyklopedie pokojových rostlin (Nino Vermuelen), Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.), cs.wikipedia.org


Přečtěte si také