České chaty snů

19. dubna 2023 08:00

redakce Prima Living

České chaty snů: Dřevěná chata se zděnými základy v Krušnohoří má své mouchy

České chaty snů (5) - upoutávka

Chata v Krušnohoří byla postavena na starém kamenném podsklepení v sedmdesátých letech a dnes už běžnému standartu nevyhovuje, například koupelna je ve sklepě a záchod v patře. Jak si s rekonstrukcí chaty poradí architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar? Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 21. dubna ve 22:00 na Primě.

Typová chata je zasazena do jižně orientovaného svahu a je obklopena smíšenými lesy. Byla postavena na starém kamenném podsklepení. Chatu se zděnými základy koupil současný majitel před sedmi lety. Kdysi dávno tady byla hospoda, ale z té zůstal jenom sklep. Na něm pak v sedmdesátých letech minulého století postavil předchozí majitel dřevěnou chatu, která zůstala v původním stavu až doteď a dnes už běžnému standardu nevyhovuje.

Podívejte se, jak vypadala krušnohorská chata před rekonstrukcí:

Nedaleko chaty je naučná stezka, která vede po původních hornických stezkách a seznamuje s hornickou minulostí místa, kdy se tu těžil cín a železná ruda. Je tu cítit všudypřítomná, a tak trochu rozporuplná atmosféra Krušnohoří, kterou charakterizuje krásná, ale mnohdy opuštěná krajina.

Motto proměny: „Prostor pro širokou rodinu zcelit, neb chata umí i stmelit.

Chatu tvoří tři podlaží, která jsou propojena pouze vnitřním schodištěm. Možnosti propojení mezi chatou a zahradou jsou prakticky nulové. Navíc je dispoziční řešení chaty dost komplikované a nevyhovuje běžnému provozu, například koupelna je umístěna ve sklepě a záchod v patře.

Před architekty Petrem Portychem a Martinem Štroufem a sochařem Sebastianem Wojnarem  stojí především vylepšení dispozičního a provozního fungování domu a zahrady včetně nové koupelny, úpravy teras a jejich propojení s jednotlivým patry chaty.

Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 21. dubna ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli 23. dubna v 10:00 na Primě. A na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Na předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také