Zahrada

13. července 2022 07:00

Simona Sedláčková

Chilli papričky ochrání zahradu před škůdci. Vyrobte si z nich účinný domácí postřik

Pálivé papričky patří mezi oblíbené pochutiny, i když jejich pálivost je někdy až na samé hranici únosnosti. Stejně, jako dokážou pěkně popálit naše ústa, zvládnou odradit i škodlivý hmyz z našich rostlin. Vyrobte si ochranné postřiky na růže, azalky, rododendrony i rajčata. A ochránit zvládnou dokonce i samy sebe!

Papriky a papričky, sladké i pálivé, mají nesčetně blahodárných účinků pro naše tělo. Především díky vysokému obsahu antioxidantů chrání buňky před účinky karcinogenů a přispívají tak k prevenci rakoviny žaludku a tlustého střeva. Mají také vysoký obsah vitaminu C, daleko větší než stále vychvalované citrony.

Papriky však zvládají ochránit i naši zahradu před různými škůdci, především účinně bojují se mšicemi, ačkoliv i je samotné mšice, svilušky nebo molice často napadají. Účinný postřik proti těmto potvůrkám si můžete jednoduše vyrobit právě z pálivých papriček. Využít můžete čerstvé i sušené chilli papričky, ale sušené jsou koncentrovanější.

Listy rostlin ošetřete z obou stran. A nezapomeňte použít gumové rukavice a dejte pozor také na oči! Postřiky aplikujte vždy až večer nebo si vyberte zamračený den. Sluneční paprsky by mohly listy rostlin s čerstvým postřikem nepříjemně popálit. Po dešti aplikaci postřiku zopakujte.

Postřik proti mšicím z čerstvých papriček

  • 100 g čerstvých chilli papriček
  • 1 l vody

Do studené vody nasypejte chilli a směs dejte vařit, asi na 20 minut. Pak nálev odstavte z plotny a nechte do druhého dne, zakrytý pouze utěrkou.

Druhý den nálev přeceďte přes jemné sítko a rozmíchejte v asi 5 l vody. Pak už můžete přistoupit k postřikování napadených rostlin.

Postřik proti mšicím, molicím a sviluškám ze sušeného chilli

  • 50 g sušených chilli papriček
  • 2 l vody
  • 50 ml vodky

Papričky nasypejte do 2 l studené vody a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, pak nechte stát do druhého dne, přikryté utěrkou.

Druhý den nálev přelijte přes jemné sítko, přidejte alkohol a můžete postřikovat.

Mýdlový postřik s chilli papričkami

  • 100 g čerstvých chilli papriček
  • 5 g mýdlových vloček nebo nastrouhaného mýdla na praní
  • 1 l vody

Pokrájené chilli papričky a mýdlové vločky nasypejte do studené vody a nechte asi 24 hodin louhovat. Druhý den nálev přeceďte přes jemné sítko, přidejte 2 l vody, promíchejte a ihned můžete aplikovat na zasažené rostliny.

Vyluhované zbytky papriček nevyhazujte, ale zahrabejte je do substrátu kolem postižených rostlin.

Zdroj: L. Riotteová, Mrkev miluje rajčata (2001, Euromedia Group); https://sazenicka.cz/prirodni-postriky-navod/

Sdílejte článek
Štítky růže citron mšice rajče škůdci škůdce postřik papričky rododendron chilli paprička síto

Přečtěte si také