Zahrada

11. července 2022 10:26

Simona Sedláčková

Cola bylinka neboli pelyněk s vůní a chutí coly. Pěstujte suchomilnou trvalku

Pelyňky se pěstují jako léčivé rostliny, využívané především při poruchách trávení. Zajímavý kultivar, známý pod označením cola koření nebo cola bylinka, však překvapí naprosto jedinečnou vůní i chutí. Připravíte si díky němu lahodné letní nápoje a saláty.

Jedná se o pelyněk brotan (Artemisia abrotanum), který pochází z oblasti kolem Středozemního moře. V lidovém léčitelství se užívá k podpoře trávení a proti střevním parazitům. Také se o něm říká, že odpuzuje šatní moly ze skříní, ale také molice a mšice z rostlin. Cola bylinka je však jedinečný kultivar pelyňku brotanu, který pochází z Izraele a je zajímavý především fantastickou chutí a vůní oblíbeného nápoje, coly.

Cola bylinka (Artemisia abrotanum var. Maritima)

Keřík s jemnými čárkovitými listy, tak trochu podobný kopru, dorůstá do výšky 80-100 cm a můžete ho pěstovat jako součást květinového záhonu. Je vhodný i do vyšších pater bylinkové spirály a slušet mu to bude i mezi suchomilnými rostlinami v tzv. prérijních záhonech. Během léta vykvétá drobnými, žlutými kvítky, ale velmi zdobné jsou především jemné, zelené listy se stříbrným nádechem.

Jak využít cola bylinku

Mladé přírůstky, tedy vrcholové části rostliny, můžete využít k přípravě letních osvěžujících nápojů. Cola bylinka totiž postrádá typickou hořkost ostatních druhů pelyňků. Chuť a vůně coly vás mile překvapí, jen vám nesmí vadit, že nápoj nezíská typickou barvu coly. Na druhou stranu nebude obsahovat žádná barviva, a dokonce ani kostku cukru. Z bylinky si však můžete připravit i colový sirup, který se sice bez cukru neobejde, ale zato budete mít jedinečnou chuť rostliny uchovanou i na zimní období.

Další možností, jak uchovat tuto bylinku pro zimní období, je sušení, ale musíte počítat s tím, že vůně coly bude po usušení jen velmi slabá, silice, obsažené v rostlině jsou velmi prchavé.

Cola bylinku můžete dále využít i jako netradiční doplněk ovocných salátů či s jeho pomocí připravovat jemné dresinky a zálivky k salátům zeleninovým či tvarohové pomazánky. Velmi pěkně působí i jako ozdoba a doplněk pečených i nepečených dezertů.

Jak pěstovat cola bylinku

Tento druh pelyňku můžete pěstovat jako trvalku, velmi odolnou proti mrazu, až do -35 °C. Dařit se mu bude na slunečném nebo polostinném stanovišti, v sušší, dobře propustné půdě s dostatkem živin.

Cola bylinku můžete s úspěchem pěstovat i v přenosných nádobách na balkonech a terasách. Na zimu pak nádobu obalte netkanou textilií, aby kořeny rostliny tolik nepromrzaly.

Zdroj: https://www.zahradnictvikruh.cz/cola-koreni-ean3031-skup51.php?fbclid=IwAR2E6I-0vUxFBgLRdqKK2f8zZcg7vOkAK1NxPdc_3VNWLYOAlVmWCYQo7M0; https://www.zivebylinky.cz/cola-bylinka-artemisia-abrotanum-var-maritima-cola/

Sdílejte článek
Štítky zima bylinky vůně záhon nápoj trvalka kopr pelyněk xerofyty Cola bylinka pelyněk brotan Artemisia abrotanum var. Maritima

Přečtěte si také