Hořký pelyněk pomáhá řešit problémy s trávením. Vyzkoušejte čaj nebo pelyňkové kapky
Pelyněk pravý má výrazně hořkou chuť, která nás může při prvním užití zaskočit. Vždyť ne nadarmo se říká „hořký jako pelyněk“. Aromatická léčivá bylinka v malém množství pomáhá především s problémy trávicího ústrojí, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a pozitivně působí při nechutenství či nadýmání, a proto bývá součástí léčivých čajových směsí, určených k léčbě poruch trávení.
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je vytrvalá bylina vysoká okolo jednoho metru a roste obvykle v trsech. Pelyňku pravému se v přírodě daří na slunných kamenitých stráních a mezích, podél cest a na skládkách. Dává přednost především teplým a sušším vápencovým podkladům s dostatkem dusíku.
Jak vypadá pelyněk pravý
Celá rostlina, ale zejména listy jsou stříbrošedě plstnaté, čímž se odlišuje od u nás častějšího a mohutnějšího pelyňku černobýlu (Artemisia vulgaris), který je také léčivý, ale má slabší účinky. Pelyněk pravý kvete drobnými žlutými kvítky v bohatých latách během července a srpna.
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) má výrazně hořkou chuť, která nás může při prvním užití zaskočit. Zdroj: iStock
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) má výrazně hořkou chuť, která nás může při prvním užití zaskočit. Zdroj: iStock
Účinky pelyňku
Pelyněk pravý obsahuje hlavně těkavé silice, jejichž nejdůležitějšími složkami jsou thujol, thujon a chamazulény, dále pryskyřici, třísloviny, hořčiny absinthin a anabsinthin, které spolu se silicemi vytvářejí typickou pelyňkovou hořkou chuť.
- Hořčiny obsažené v pelyňkové nati podporují tvorbu žaludečních šťáv, činnost žlučníku a jater, odstraňují pocit plnosti, nadýmání, pálení žáhy, pomáhají s trávením tučných a těžkých jídel.
- Pro své protizánětlivé a povzbuzující účinky pelyněk pomáhá při chřipce a nachlazení, zvyšuje přirozenou imunitu.
- Působí příznivě i na psychiku. Podporuje údajně odvahu a nebojácnost, uvolňuje zlost a napětí, pomáhá při depresi a letargii, je vhodný při nervovém vyčerpání.
- Zevně pelyněk pomáhá léčit spáleniny a omrzliny, ve formě obkladů z čerstvých rostlin se osvědčil při revmatismu a ekzémech. Nálev dobře působí na plísňová onemocnění kůže.
Nežádoucí účinky pelyňku
Pelyněk pravý se nesmí užívat dlouhodobě, protože ve vysokých dávkách je jedovatý. „Pelyněk nesmí děti, těhotné a kojící ženy. Jednorázově by se nemělo pozřít více než 1 g pelyňku, denní dávka nemá překročit 3 g!" upozorňuje bylinkář Martin Kolár. Pelyněk pravý se proto většinou přidává do bylinných čajových směsí:
- Na zlepšení trávení s mátou, jalovcem, heřmánkem, majoránkou nebo řepíkem.
- Při nachlazení se kombinuje s echinaceou, černým bezem nebo jitrocelem.
- Na psychické problémy se často užívá ve směsi s meduňkou, dobromyslí, kozlíkem nebo třezalkou.
Jak sbírat a sušit pelyněk
- Sbíráme nezdřevnatělou část natě 20–30 cm od vrcholu rostliny těsně před rozkvětem nebo na počátku květu. Stonky by neměly být silnější než 5 mm. Můžeme také sbírat pouze list nebo list s květem sdrháváním.
- Na sběr se vydáme v červenci a srpnu za suchého a slunečného počasí okolo poledne. Pelyněk pravý je za vlhkého a deštivého počasí pro léčebné účely prakticky bezcenný.
- Pelyněk můžeme sušit přirozeným teplem zavěšený ve svazcích ve vzdušné, stinné a suché místnosti nebo rozprostřený v tenké vrstvě na sušicích platech. Pokud ho sušíme umělým teplem, teplota nesmí přesáhnout 40 °C.
- Pelyněk by se neměl sušit společně s ostatními léčivými bylinami, protože by načichly hořčinami.
- Správně usušená pelyňková nať má stříbřité zabarvení, silný kořenitý pach a silně kořenitou a hořkou chuť.
- Usušený pelyněk uchováváme na suchém místě chráněném před světlem v uzavřených obalech.
Pelyněk pravý: Sbíráme nezdřevnatělou část natě 2030 cm od vrcholu rostliny těsně před rozkvětem nebo na počátku květu. Zdroj: iStock
Pelyněk pravý: Sbíráme nezdřevnatělou část natě 2030 cm od vrcholu rostliny těsně před rozkvětem nebo na počátku květu. Zdroj: iStock
Pelyňkový nálev
Ingredience
- 2–3 g sušené pelyňkové natě
- 220–330 ml vroucí vody
Příprava
Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 8 minut vyluhovat. Scedíme. Nálev připravujeme vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
Použití
Teplý pelyňkový nálev jako podporu trávení pijeme jen jednou denně před jídlem. Na obklad necháme pelyněk vyluhovat asi 15 minut a po scezení necháme vychladnout.
Čaj na dobré trávení
Ingredience
- 1 díl pelyňku pravého
- 2 díly máty peprné
- 2 díly měsíčku lékařského
- 2 díly řepíku lékařského
Příprava
Byliny promícháme. Odebereme 1 vrchovatou lžičku směsi a zalijeme 250 ml vroucí vody. Zakryjeme a necháme 8 až 10 minut vyluhovat. Scedíme a podle chuti můžeme osladit medem, ale není to nutné.
Použití
Na dobré trávení a při žaludečních a trávicích problémech užíváme během dne po lžičkách, zhruba každou hodinu. Čaj pijeme jen při potížích, nedoporučuje se pravidelné používání.
Pelyňkové kapky/tinktura
Ingredience
- 1 díl pelyňku pravého
- 5 dílů minimálně 40% čirého alkoholu
Příprava
Pelyněk zalijeme alkoholem a necháme 3 týdny macerovat. Jednou a dvakrát denně protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr nebo husté pláténko. Tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi.
Použití
Při nechutenství a nadýmání se obvykle užívá 10–20 kapek až třikrát denně na kostku cukru či do sklenky vody. Také tlumí křeče, dezinfikuje a pozitivně ovlivňuje činnost žaludku, žlučníku a jater.
Pelyňkové víno
Ingredience
- 1 l kvalitního bílého vína
- 40 čerstvých pelyňkových lístků a květů (2 až 3 natě)
Příprava
Pelyněk dáme do lahve s vínem, dobře uzavřeme a necháme nejméně dva týdny v chladu. Každý druhý den protřepeme. Pak víno scedíme a dáme doledničky.
Použití
Užíváme dvakrát denně 2–3 lžíce před jídlem. Pelyňkové víno podporuje imunitu v čase chřipek a nachlazení, ale pomáhá i při letargii a melancholii.
Pelyněk jako koření
Pelyněk pravý není jen léčivou rostlinou, ale využívá se také při přípravě pokrmů a především nápojů. Pelyněk se uplatní jako koření při pečení a grilování masa. Několik lístků se hodí k tučným masům na zvýraznění chuti, ale zejména pomůžou s jejich trávením. Pelyněk je nezbytnou součástí při výrobě proslulého absintu a vermutu, používá se i do nealkoholických nápojů.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár