Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumii z perníku nebo muffiny s pavouky?
Halloween je skvělá příležitost, jak se pěkně vydovádět a dobrovolně si přivodit strach. Bavit se a trochu se taky bát můžeme i v kuchyni při pečení sladkých halloweenských strašidel a bubáků. Co letos vyzkoušet tři naše recepty a upéct strašidelný dort, perníkovou mumii nebo čokoládové muffiny s pavouky? Jsou hodně dobré i dostatečně děsivé… Někdo sice Halloween jen nerad přijímá, protože má dojem, že se nesrovnává s našimi Dušičkami, ale nic nebrání t
Halloween jako prastarý lidový svátek se správně má začít slavit 31. října večer a skončit 1. listopadu kránu – tedy těsně před svátkem Všech svatých a Dušičkami.Tato magická noc symbolizuje propojení světa živých se světem mrtvých.
To, že se sním pojí bujaré dovádění nebo zdánlivě neuctivé strašení je vlastně kompenzace zvážnění a rozjímání, které hned po Halloweenu následuje. Je to podobné, jako když se při venkovských pohřbech šlo na hřbitov smutně a se slzami, ale zpět už zvesela za doprovodu veselé muziky. A vpřípadě Halloweenu je postup obrácený. Jak už naši předkové správně tušili, křehké lidské duši takový silný kontrast prospívá.
Hallowenská mumie z perníku
Ingredience
- 300 g polohruhé mouky
- 3 lžíceprosátéhokakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- 200 g cukru
- 1 lžička perníkového koření Dr.Oetker
- 120 g na kostičky nakrájené dýně hokaido nebo oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 5 lžic švestkových povidel
- 1 balíček fondánu kakaové potahovací hmoty
- 1 balíček fondánu bílé potahovací hmoty
- barva potravinářská gelová černá
Postup
Na těsto v míse smíchámemouku s kakaem,jedlou sodou,cukrem aperníkovým kořením (skořice, hřebíček, koriandr, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, muškátový ořech, badyán). Přidámedýni hokaido nebojablka, vejce,rum, olej a mléko.Těsto vymícháme vařečkou dohladka a naneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Uhladíme a vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme zhruba 35 minut. Perníkový korpus necháme vychladnout. Vyjmeme ho z formy a podélně prořízneme. Spodní díl potřeme asi 3 lžicemipovidel (můžeme je mírně zahřát) a přiklopíme. Nakonec dort potřeme zbylými povidly. Z kousku bílého fondánu a černé potravinářské gelové barvy vytvoříme oči mumie. Zbylý bílý fondán a kakaový podsypeme moučkovým cukrem a vyválíme válečkem na pláty, které ostrým nožem nakrájíme na asi 1 cm široké proužky. Ty střídavě naneseme na povidly potřený povrch dortu jako obvazy, nakonec přiděláme oči.
Čokoládové muffiny s pavouky
Ingredience
- 440 g hladké dortové mouky Babiččina volba
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 6 lžic kakaa holanského typu
- 140 g hořké čokolády nakrájené nadrobno
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 240 ml podmáslí
- 240 gmásla
- 2tvarohy
- 4 lžíce moučkového cukru
- marcipán
- cukrové perličky
Postup
Na těsto do mísy nasypememouku, prášek do pečiva,jedlou sodu,skořici, špetku soli, kakao,čokoládu a cukr. Vjiné nádobě vyšlehámevejce svanilkovýmextraktem a podmáslím.Pak obě části smícháme dohromady a přidáme rozpuštěnémáslo. Těstem naplníme košíčky na muffinydo 2/3 a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut, dokud muffiny nebudou pružné a na povrchu pevné. Necháme vychladnout. Tři muffiny rozdrobíme do misky.Každý muffin potřeme tvarohem utřeným dohladka smoučkovým cukrem a posypeme rozdrobenými muffiny. Zmarcipánu vytvarujte nohy a oči pavouků, oči dozdobíme perličkami.
Dort jako halloweenské strašidlo
Ingredience
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 1 balení Red Velvet dortDr.Oetker
- 200 g zakysané smetany (nebo mascarpone nebo čerstvého smetanového sýru)
- 1/2 balíčku fondánu kakaové potahovací hmoty
- 1 balíček fondánu bílé potahovací hmoty
Postup
Na těstovyšleháme ručním šlehačem směs na korpus z balení Red Velvet dortuse 125 ml smetany ke šlehání avejci dohladka. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 30–35 minut. Korpus necháme vychladnout. Obsah sáčku na krém z balení Red Velvet dortu nasypeme do mísy, přidáme zbytek vychlazené smetany ke šlehání azakysanou smetanu a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni ušleháme. Vychladlý korpus podélně rozřízneme a spodní díl potřeme většinou krému, zbylým pak potřeme i povrch dortu. Dáme na nejméněhodinu do ledničky. Na ozdobení dortu podsypeme moučkovým cukrem celé balení fondánu bílé potahovací hmoty, vyválíme pomocí válečku plát a celý dort jím potáhneme. Polovinu balení fondánu kakaové potahovací hmoty také vyválíme a vytvoříme z něj na dortu halloweenské strašidlo buď podle naší fotky, nebo podle své fantazie.