Gloxínie vás okouzlí nádhernými květy. Jak pečovat o atraktivní pokojovou květinu

Gloxínii snadno poznáte podle velkých kalichovitých květů různých barev. Vybrat si můžete bílé, krémové, žluté, růžové, fialové, purpurové, červené a také vícebarevné květy. Prozradíme, jak se o tuhle kouzelnou pokojovou květinu správně starat.

Gloxínie nádherná (Sinningia speciosa) je atraktivní pokojová rostlina, která vám svými kouzelnými květy přinese mnoho radosti. Gloxínie má český název obdule, který se ale příliš nepoužívá. Původní druh pochází z Jižní Ameriky a je příbuzný s africkými fialkami.  Patří mezi velmi oblíbené hlíznaté květiny s chlupatými vejčitými listy, které vyrůstají v rozvolněné růžici. Je to rostlina, která zhruba půl roku spí a půl roku kvete.

NENECHTE SI UJÍT:  Rady pro začínající pěstitele orchidejí. Dopřejte jim česnekovou kúru a pokvetou jako divé

Květy, sametové zvony, vyrůstají na až 20 cm dlouhé lodyze a často objevují všechny květy současně, na jedné rostlině můžete napočítat i 30 poupat. Gloxínie kvetou od obvykle od dubna do října. Přírodní barvy květů jsou bílá, červená a puruprová. Během let se šlechtitelé zasloužili o podstatné rozšíření barevné škály, a tak si dnes můžeme vybrat rostliny s výraznými květy v barvách od bílé, krémové, žluté přes růžovou, fialovou a červenou až k vícebarevným kultivarům.

Jak se starat o gloxínii

Při správné péči vydrží rostlina dva až tři roky, pak je lepší si vypěstovat nebo koupit novou. Starší rostliny už málo kvetou.

  • Kvetoucí gloxínie potřebuje místo s dostatkem rozptýleného světla, ale bez přímého slunce. Pod přímými slunečními paprsky se listy svinují. Nepatří tedy na jižní nebo západní okno. Daří se jí i v polostínu. Nesnáší průvan!
  • Ideální teplota během kvetení je okolo 19 °C.
  • Pravidelně odstraňujte poškozené listy a odkvetlé květy.

Jak zalévat gloxínii

  • Nikdy nezalévejte gloxínii studenou vodou z kohoutku. Vyhněte se rosení.
  • Nejvhodnější je spodní zálivka do podmisky odstátou vodou, aby se se voda nedostala na listy a květy. Zalévejte opatrně, u kořenů nesmí nikdy zůstat voda. Osvědčené je používání hlubší misky s kamínky, na ně postavte květináč.
  • Při přelití květy rychle uvadají. Zalévejte zhruba dvakrát za týden. Substrát by měl být stále vlhký, nesmí prosychat.
  • Během kvetení hnojte rostliny jednou za deset dnů slabým roztokem tekutého hnojiva na kvetoucí rostliny.

Gloxínie po odkvětu

Jakmile rostlina odkvete a začne žloutnout, postupně omezte zálivku. Když nadzemní část odumře a gloxínie zatáhne, přestaňte ji zalévat úplně.

Přezimování gloxínie

Hlízy nechte přes zimu spát v suché a chladné místnosti, nejlépe s teplotou kolem 12 °C. Hlízu můžete přes zimu i vyndat z květináče, zabalit do novin, uložit na suchém místě.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak se starat o velikonoční kaktus, aby kvetl na Velikonoce? Moc ho nerozmazlujte!

Gloxínie na jaře

  • V únoru je potřeba gloxínii přenést do teplejší místnosti. Přezimované hlízy po vyrašení nových listů přesaďte do nové zeminy do květináče jen o málo většího, než byl původní. Nezapomeňte na dobrou drenáž. Gloxínii pěstujte v zemině s mírně kyselým pH (rozmezí 5,5–6,5), vhodný je substrát s příměsí rašeliny.
  • Hlízy sázejte tak, aby horní strana hlízy byla maximálně dva centimetry pod povrchem zeminy. Květináče dejte do místnosti s teplotou kolem 20 °C. Po týdnu od vysazení gloxínii trochu zalijte, za týden zase a pak už dodržujte tento interval zálivky.

Jak gloxínii množit

Gloxínii se můžete pokusit namnožit semeny, stonkovými a listovými řízky, nebo dělením hlíz.  A pokud se vám to nepodaří, nezoufejte, v zahradnictvích a hobby marketech bývá na jaře velký výběr gloxínií.

Výsev semen:  Drobná semena (jsou podobná lobelkám) vysévejte v předjaří na povrch výsevního substrátu, mladé rostlinky se dvakrát až třikrát musí přepichovat. Rostliny ze semen pokvetou nejdříve za půl roku, je to běh na dlouhou trať. Ideální teplota pro pěstování je 21 °C. Opatrně zalévejte, při přelití mladé rostlinky napadá hniloba.

Řízkování: Vrcholové stonkové řízky dlouhé 5 až 7 cm nechte zakořenit v rašelinovém substrátu při teplotě  21 °C.  Mladé rostliny pěstované z řízků byste měli přesadit dvakrát až třikrát za růstové období.

Množení listy: Také můžete z rostliny oddělit listy a ty nechat zakořenit. Narostou z nich nové rostliny, podobně jako u její blízké příbuzné africké fialky.

Dělení hlíz: Hlízy na jaře ostrým nožem rozkrájejte na části, každá musí mít rašící pupen. Před výsadbou je nechte den zaschnout. Zasaďte do vyhloubené jamky v substrátu a přikryjte asi dvěma centimetry zeminy. Ideální je hlíze vytvořit malý skleníček, například použitím fólie, mikrotenového sáčku nebo velké sklenice.

Škůdci a choroby

Gloxínie mohou být napadeny hlavně třásněnkami, sviluškami nebo mšicemi, z chorob padlím. Příznaky napadení se projevují na vzhledu listů a opadáváním květů. Jakmile škůdce identifikujete, okamžitě zasáhněte! Předcházet chorobám a škůdcům můžete správnou péčí, silná a zdravá rostlina je odolnější než ta, která strádá v nevhodných podmínkách.

Zdroje: cs.wikipedia.org, rostlinky.cz, Pokojové rostliny (Karel Heike), Encyklopedie pokojových rostlin (Nico Vermeulen)


Přečtěte si také