Jak na to

30. ledna 2024 08:00

Lenka Valjentová

Jak vyčistit semišové boty: Potřebujete kartáček a gumu, na skvrny mouku či jedlou sodu

Špinavé boty nejsou dobrou vizitkou. Udržet obuv, obzvláště v sychravém a vlhkém počasí, v dokonalém stavu, není hračka. Některé boty stačí jen otřít vlhkým hadříkem, ale například semišové boty potřebují speciální postup, jinak je můžete úplně zničit. Poradíme, jak semišky správně čistit.

Semiš nebo velur je označení pro druh přírodní usně, kůže upravené broušením na rubové straně. Vyznačuje se vlasem, tzv. jemnou chlupatostí. Používá se zejména na výrobu obuvi, módních doplňků nebo bund. Podobně upravenou usní je nubuk, který se ale vyrábí broušením na lícové straně kůže. Má hladší, sametový povrch a je náchylnější na poškození. Obecně se jim říká vlasové usně.

NENECHTE SI UJÍT: Jak vyčistit kožené boty?

Jak se starat o semišové boty

Semiš je materiál choulostivý na vlhkost, proto je žádoucí chránit semišky před promočením. Pokud vydatně prší nebo sněží, raději si obujte boty z jiného materiálu.

Když boty doma vyzujete, nedávejte je ihned do botníku či skříně, ale nejdříve z nich odstraňte prach a nečistoty, čím dříve, tím lépe.

Promočenou semišovou obuv nikdy nesušte fénem nebo na topení! Vhodnější je vložit zmačkané staré noviny dovnitř bot a nechat volně uschnout.

  • Vlasové usně nikdy nekrémujte! Chcete-li obnovit barvu a osvěžit vzhled, použijte speciální čisticí a renovační přípravky určené pouze pro semiš.

Nepodceňujte impregnaci

Důležitá je kvalitní impregnace tj. nanesení vrstvy, která nepropouští vodu do bot. Impregnační prostředky navíc dodávají obuvi další vrstvu, která usnadní další čištění, a proto je výhodné aplikovat impregnaci již před prvním použitím nových bot a pak pravidelně po každém čištění. Používejte ale jen  přípravky pro velury a nubuky, nikdy ne pro hladké usně. Mohlo by dojít k narušení struktury semišové kůže.

PŘEČTĚTE SI: Jedlá soda je univerzální pomocník při úklidu. Levně a bezpečně vyčistí troubu, odpad i šperky

Jak vyčistit skvrny na semiškách

Existuje hned několik způsobů, jak čistit semiš. Vždy se však jedná o péči speciální a musíte být opatrní! Přílišným drhnutím byste ho totiž mohli nenávratně poškodit. Máte-li semišové boty nebo bundu potřísněné skvrnami, které se už vpily do hloubky, nepokoušejte se je odstranit metodou pokus omyl a raději se obraťte na odbornou firmu, která se čištěním semiše zabývá.

  • Nejprve se ujistěte, že jsou boty zcela suché. Není dobré začít skvrny čistit ještě zamokra, nečistoty byste jen do semiše zapracovali hlouběji.

Kartáček a guma jsou základ

Na semišky by se neměla dostat voda. K odstranění nečistot a skvrn ze semiše používejte kartáčky s měkkým nebo gumovým vlasem či speciální čisticí gumu, která nezničí strukturu materiálu. Kartáčujte je tak, aby nedošlo k vydření vlasu. Kartáčem po botách přejíždějte ve směru semišových vláken.

  • Pokud nemáte po ruce speciální kartáček na semiš, poslouží kartáček na zuby s měkkými štětinami. Čisticí gumu nahradí klasická bílá guma nebo chlebová kůrka, nejlépe z tři dny starého chleba. K čištění používejte jen bílou, vnitřní stranu kůrky.

Skvrny od vody

Pokud jste promokli a máte na semišových botách skvrny od vody, tak je jemně otírejte navlhčeným hadříkem až budou původní skvrny nezřetelné. Pak obuv vycpěte novinami a nechte uschnout. Jakmile budou suché, tak je přejeďte kartáčem na semiš, aby došlo k obnovení textury.

Bláto

Bahno může na semišových botách udělat pořádnou paseku. Ale pozor na správné čištění! Nikdy nesmíte začít odstraňovat bláto ještě vlhké. Až bláto zaschne, začne se drolit, oklepejte ho a kartáčkem na semiš poskvrněné místo opatrně vykartáčujte.

Posypová sůl

V zimě bývají chodníky prosolené posypovou technickou solí. Na semišových botách tato chemikálie zanechává nevzhledné mapy. Skvrny od posypové soli se pokuste odstranit vlhkou papírovou utěrkou nebo kartáčkem s jemnými štětinami, který namočte do vody a obuv krouživými pohyby čistěte. Boty se musí čistit úplně celé, aby někde nezůstaly nevzhledné flíčky a kompletně se sjednotila barva.

  • Na odolné skvrny zkuste namočit hadřík do bílého octa nebo lihu a fleky jím opatrně potřít. Nechte proschnout a znovu botu vykartáčujte. V případě potřeby celý postup opakujte.

Mastné skvrny

Mastné skvrny na semiši posypejte jedlou sodou nebo hladkou moukou a nechte působit několik hodin. Případně můžete proces opakovat. Následně prášek odstraňte a boty vykartáčujte měkkým kartáčem. Tento způsob je také vhodný, pokud chcete uspíšit schnutí promočených bot. Použít se dá také dětský zásyp nebo prášek do pečiva.

Zdroje: obydlicko.cz, vogue.cz, Rady a tipy pro každou příležitost (Euromedia)

Sdílejte článek

Přečtěte si také