Jak ušetřit

22. července 2022 10:00

Lenka Valjentová

Kypřicí prášek do pečiva si poradí se špínou, mastnotou a plísní, poslouží i při praní

Kypřicí prášek do pečiva, lidově nazývaný prdopeč, znaly už naše babičky nejen jako ingredienci při pečení. Spolu s jedlou sodou ho využívaly i jako užitečného pomocníka v domácnosti i v zahradě. Máme pro vás několik osvědčených tipů, jak s tímhle nenápadným bílým práškem vyčistit troubu, odstranit plíseň nebo vyprat zašlé prádlo.

Prášek do pečiva, nebo chcete-li kypřicí prášek či lidově prdopeč, je směs z tří složek: zásadité jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný nebo draselný), kyselé složky, většinou fosforečnanu nebo vinného kamene, a škrobu. Nejčastěji se používá jako kypřidlo při pečení. Při kontaktu kypřicího prášku s tekutinou spolu reagují kyselá a zásaditá složka, výsledkem je uvolňování oxidu uhličitého do těsta. Používá se podobně jako jedlá soda.

Prášek do pečiva při praní

Poradí si se zažranou špínou

I hodně špinavé ponožky, ubrusy nebo záclony budou zase krásně čisté, když na ně vezmete prášek do pečiva. Do umyvadla nalijte teplou vodu, přidejte kypřicí prášek (na 1–2 l vody jeden sáček podle znečištění), promíchejte a do připraveného roztoku prádlo namočte. Většinou stačí 2 hodiny, ale můžete nechat i přes noc. Potom prádlo vyperte jako obvykle. Přidáte-li do pracího prostředku jeden sáček kypřicího prášku, bude i zašlé nebo zažloutlé bílé prádlo opět jako nové.

Odstraní skvrny od trávy i mastné fleky

Prášek do pečiva pomáhá odstranit z oblečení a dalších textilií i velmi obtížně odstranitelné skvrny od potu, trávy, borůvek, kávy, čaje, červeného vína i krve nebo rzi, hravě si poradí s mastnými fleky. Jednoduše kypřicí prášek nasypejte na skvrnu, přidejte trošku teplé vody a nechte působit asi půl hodiny. Potom látku propláchněte pod tekoucí vodou. Pro dosažení co nejlepších výsledků byste měli tento postup několikrát zopakovat. Pak běžně vyperte.

Vyčistí a provoní pračku

Do prázdného bubnu pračky nasypte několik balíčků prášku do pečiva, nastavte pračku na nejdelší a nejteplejší program. Celá procedura vás zbaví zápachu i nečistot.

Kypřicí prášek při úklidu a mytí nádobí

Odmastí kuchyňské pracovní plochy

Prášek do pečiva spolehlivě odmastí sporák, varnou desku, dřez, pracovní kuchyňské plochy i odsavač par. Prášek naneste na navlhčený znečištěný povrch a nechte působit přes noc. Ráno vlhkou houbičkou otřete a následně vytřete do sucha.

Dá do pořádku zašlou troubu

Do zašlé trouby nasypejte asi tři prášky do pečiva, troubu krátce zahřejte na 90 stupňů, vypněte a nechte 20 minut působit. Pak troubu houbičkou vyčistěte. Zašlé hořáky a mřížku v troubě stačí jemně vydrhnout kašičkou z prášku do pečiva a vody. Pokud je mastnota odolnější, vydrhněte troubu pastou z prášku do pečiva, vody a několik kapek citronové šťávy.

Vyčistí zašedlé spáry

S kypřicím práškem můžete snadno vyčistit zašedlé spáry. Stačí ho smíchat s trochou vody a vytvořit kašičku, která se bude dobře nanášet. Houbičkou nebo zubním kartáčkem pak pomalu čistěte spáry mezi obkladačkami v kuchyni a v koupelně a nechte nejméně 30 minut působit. Opláchněte vlažnou vodou a nakonec obklady ještě otřete vlhkým hadříkem.

Likviduje plíseň v domácnosti

Směs kypřicího prášku a horké vody oceníte při likvidaci plísní v domácnosti. Smíchejte ho s vodou tak, aby vznikla hladká hustá pasta, naneste ji na místa, kde vám bují plíseň a nechte působit. Potom omyjte.

Vyčistí a uvolní odpad

Kypřicí prášek vás zachrání, když se z odpadu line nepříjemný zápach nebo je ucpaný. Když nemáte po ruce zvon, smíchejte prášek do pečiva se solí v poměru 1 : 1, nasypejte do výlevky a nechte asi půl hodiny působit. Následně odtok důkladně propláchněte horkou vodou. Přidáte-li k horké vodě i ocet, protáhne to i ucpaný odpad.

Vyčistí skvrny od kávy a čaje z porcelánu

Prášek do pečiva je skvělý čisticí prostředek na porcelán se skvrnami od čaje a kávy. Na hadřík nebo houbičku nasypejte trochu kypřicího prášku, postříkejte horkou vodou a otřete stěny šálků a konviček a nechte působit 10 až 30 minut. Pak opláchněte. Z prášku a horké vody si také můžete připravit kašičku, kterou použijete stejně jako běžný čisticí prostředek.

Odstraní snadno připáleniny z nádobí

Jestli se vám podařilo připálit jídlo v pánvi, hrnci či kastrolu a nechcete použít agresivní písek a trávit čas pracným drhnutím, nasypejte do připáleného nádobí 2 lžíce prášku do pečiva, zalijte asi 150 ml vody, zahřejte, sejměte a nechte odmočit. Připálenou vrstvu pak snadno setřete.

Prášek do pečiva v zahradě

Poradí si s plísní rajčat

Napadla vaše rajčata plíseň? Vyrobte zásaditý roztok z prášku do pečiva, který dokáže spory plísně zahubit. Budete potřebovat 2 lžičky prášku do pečiva, 2 litry vody a trochu mazlavého mýdla. Vše smíchejte a nalijte do láhve s rozprašovačem. Jako prevenci plísňových chorob aplikujte každých deset dní. Už napadené rostliny ošetřete jednou za 5 až 7 dní, pokud prší, tak častěji. Roztok z prášku do pečiva aplikujte na květy, plody, spodní i vrchní stranu listů a na stonek v takovém množství, že bude odkapávat.

Bojuje proti mšicím

Prášek do pečiva je bezpečný insekticid, díky němuž vyženete ze zahrady mravence a zahubíte mšice. Použijte postřik z 10 l teplé vody, 100 ml rostlinného oleje a 3 sáčků prášku do pečiva. Tento postřik hmyz na listech zadusí. Aplikujte každý týden, než se mšic zbavíte. Rostliny musíte pečlivě a důkladně postříkat. Proti mravencům stačí kypřicím práškem bohatě posypat cestičky, kudy se pohybují.

Zlikviduje plevel ve spárách

Trápí-li vás plevel ve spárách, smíchejte 500 ml teplé vody, 250 g soli a 4 prášky do pečiva. Touto směsí plevel postříkejte. Měli byste ho tak spolehlivě zlikvidovat. Prášek do pečiva můžete na plevel i nasypat a potom zalít, ale tady je nebezpečí, že zničí i to, co jste nechtěli.

Zdroje: cs.wikipedia.orgfeminela.czmasterclass.com,  Rady naší babičky (Reader´s Digest výběr)

Sdílejte článek
Štítky čaj káva praní plíseň plevel pračka pečivo hydrogenuhličitan sodný kypřicí prášek prdopeč prášek do pečiva použití prášku do pečiva kypřicí prášek zahrada kypřicí prášek domácnost kypřicí prášek praní prášek do pečiva úklid teplá voda

Přečtěte si také