Jak se staví sen

15. února 2023 09:00

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Proměna starého domu bojovnice Jany, se kterou se život vůbec nemazlil

Jak se staví sen - extra (6) - upoutávka

Jana neměla zrovna lehký život. Žije sama ve starém domě, který před 40 lety koupili její rodiče. Nejvíce ji v domě trápí kuchyň, kde chybí voda a odpad. K paní Janě, kterou v životě stíhala jedna rána osudu za druhou, přijedou udělat zázrak na počkání zkušené designérky Hana Šmejkalová a Jaroslava Hájková. Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pátek 17. února ve 22:00 na Primě.

Sympatická paní Jana je v invalidním důchodu. Loni byla na onkologické operaci žaludku, která se povedla, ale stále chodí na kontroly. A navíc trpí astmatem. Do pořadu Jak se staví sen ji přihlásila její největší kamarádka – také Jana – společně se svou sestrou. V obci, kde Jana žije, je velice oblíbená, sousedé ji mají rádi, oceňují její milou povahu, i když to ve svém životě neměla a stále nemá lehké. Berou Janu jako člověka, který ochotně a od srdce pomůže, kdykoliv se s každým zastaví a popovídá si.

Život paní Janu nešetřil

Před 40 lety koupili Janini rodiče dům, ve kterém Jana žije dodnes. Byla rok vdaná a narodil se jí syn. Od rozvodu žila v domě se svými rodiči a synem. Když tatínek paní Jany těžce onemocněl, tak se o něj staral Janin syn, který kvůli tomu odešel ze zaměstnání. Jana v té době hodně pracovala (12hodinové směny včetně sobot a nedělí) a Janina matka byla v invalidním důchodu od svých 36 let, o manžela se nebyla schopná postarat.

V roce 2015 náhle zemřel syn paní Jany na oboustranný zápal plic. Stalo se tak po čtyřdenním pobytu v nemocnici. Od toho dne zůstala paní Jana doma, odešla z práce, aby se mohla sama starat o svého nemocného otce. Během těchto let na ni maminka hodila svou nezodpovědnost a lehkovážnost a s tím spojené dluhy, které způsobila – Jana se kvůli nim dostala do insolvence, dokonce málem přišla i o dům. Ale vše zaplatila a dnes je bez dluhů. Tatínek po 11 letech, kdy byl upoutaný na lůžko, zemřel. Rok nato zemřela i matka, a tak Jana zůstala v domě sama.

Janino přání: nová kuchyň

Nejvíce ji v domě trápí kuchyň. Moc by se jí líbila světle působící kuchyň, ale ráda to nechá na designérkách. V domě je původní elektroinstalace, zásadním problémem je chybějící voda a odpad v kuchyni. Jana topí plynem, bojler má v koupelně, prý by natažení vody neměl být problém. Jenže jací kostlivci se budou skrývat ve skříních? Jak si s proměnou poradí naše designérky Hana Šmejkalová a Jaroslava Hájková, se podívejte v pátek ve 22:00 na Primě!

Na předchozí epizody pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna


Přečtěte si také