Jak se zbavit plevele bez použití chemie? Na každý druh existuje skvělá vychytávka

Jakmile se na zahrady usměje jarní sluníčko, vyrazí jejich majitelé do boje s nežádoucími plevelnými rostlinami. Jak se nejlépe zbavit kopřivy, lebedy, bršlice, popence, pěťouru nebo pampelišky bez použití chemických přípravků? Na každou rostlinu platí něco jiného. Poradíme vám!

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)

Vytrvalejší a odolnější plevel snad nenajdete. Bršlice roste na slunci i ve stínu pod keři a svými dlouhými výhony dokáže ovládnout rozlehlé území. To, že se jedná o rostlinu s jedlými listy, uklidní málokterého zahrádkáře.

Jak se zbavit bršlice

Těžko! To vám potvrdí každý, komu se usadila na zahradě. Můžete se ji snažit vyhnat ze záhonů opakovaným pletím, ale každý odtržený kousek výhonku jen pomůže bršlici k dalšímu množení. Celé záhony nebo plochy trávníku proto zkuste pokrýt kartonem ze starých krabic a za nějaký čas byste se mohli bršlice zbavit. Možná, protože s bršlicí to není vůbec jednoduché. Někdy také pomáhá, vysadit na místo zasažené bršlicí konkurenční rostliny, jako je medvědí česnek nebo vrbina.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřivy najdete téměř v každé zahradě, především v té, kterou pečliví majitelé hnojí kompostem, protože kopřivy mají nejraději půdu s dostatkem živin, především dusíku.

Jak se zbavit kopřivy

Především nikdy nedopusťte, aby na rostlině dozrála semena. Nejlépe se kopřivy zbavíte rycími vidlemi. Vyberte si den po dešti nebo půdu kolem rostliny nejprve řádně prolijte vodou. Kopřivu i s dlouhými kořeny pak snadno vytáhnete. Proces však budete muset opakovat pravidelně po delší dobu, protože kopřiva dokáže vyrůst z každého kousku zapomenutého kořene.

Merlík bílý (Chenopodium album)

Merlík, kterému většina zahrádkářů říká spíš lebeda, patří mezi úporné plevele, které se dokážou usadit na zrytém záhonu během několika dnů. Miluje výživné půdy a slunečná místa.

Jak se zbavit merlíku

Vytrhávat, vytrhávat a zase vytrhávat. Jedná se o neuvěřitelně rozpínavou rostlinu, které se snad ani nelze zbavit. Merlík začněte vytrhávat co nejdříve, jakmile necháte dozrát semena, máte postaráno o zábavu na několik dalších let. Merlík můžete poměrně snadno vytáhnout z půdy i s kořeny. Jen se vám pravděpodobně za pár dnů na záhonu objeví další.

Pampeliška, smetanka lékařská (Taraxacum officinale)

Najdete ji na půdách chudých i dobře hnojených, uchytí se ve spárách mezi dlažbou i na okrajích cest. Pampelišky milují děti, z jejich květů si pletou krásné věnečky a stonky, namočené do vody, se zase nádherně stáčejí do zajímavých tvarů. Jejich květy nepohrdne žádná včela ani čmelák, jen zahrádkáři je příliš nemilují.

Jak se zbavit pampelišky

Mladé rostliny jednoduše vytrhněte, ale jakmile se kůlový kořen dostane dostatečně hluboko, už se jí zbavíte jen těžko. Z přetrženého kořene vyraší nové rostliny. Zkuste použít vytrhávač plevelů nebo dlouhý nůž, kterým kořen vydloubnete.

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) a pěťour srstnatý (Galinsoga quadriradiata)

Jeden má listy hladké, druhý výrazně ochlupené, ale mezi plevele je řadíme oba. Jedná se o jednoletky, které se snadno a rychle množí, rostou na půdách úrodných i chudých.

Jak se zbavit pěťouru

Vytrhejte mladé rostliny, jde to docela snadno. Hlavně nenechávejte dozrát semena.

Popenec obecný (Glechoma hederacea)

Popenec se brzy na jaře objevuje v trávnících i na záhonech. Nejčastěji se šíří dlouhými oddenky kolem okrajů záhonů, kolem cestiček z kamenů nebo cihel. Má rád výživné půdy, dobře zásobené kompostem. Jeho květy miluje hmyz, pro který představuje první jarní potravu, ale na záhonech o něj stojí jen málokdo.

Jak se zbavit popence

Jednoduše popenec vytrhněte, nejlépe po dešti, dokud je půda vlhká a měkká. Z odlomeného oddenku se naštěstí nešíří, ale zato dokáže rychle růst, proto každá zapomenutá rostlina rychle znovu obsadí uvolněný prostor.

Rozrazil perský (Veronica persica), rozrazil břečťanolistý (Veronica hederifolia)

Jedná se o jednoletky, které se však množí velmi rychle a vykvést dokážou i uprostřed zimy. Rozrazilu vyhovují především těžší jílovité půdy, ale usadí se téměř kdekoliv.

Jak se zbavit rozrazilu

Rozrazil nepatří mezi úporné plevele. Zbavíte se ho docela snadno, motyčkou, protože má jen mělké kořeny.

Zdroj: Plevel na talíři (S. Hanschová a E. Schwarzerová, Kazda, 2022); https://cs.wikipedia.org/wiki/Plevel


Přečtěte si také