Lebeda je otravný plevel i chutná zelenina. Použijte ji do nádivky nebo do salátů
Většina zahrádkářů zná lebedu jako rychle rostoucí plevel, který se objevuje snad na každém záhoně. Naštěstí se snadno vytrhává. Mladé listy této plevelné lebedy můžeme na jaře využít do nádivky nebo si je připravit jako špenát. Ale je tu ještě další druh lebedy, který se pro kuchyňské využití přímo pěstuje.
Lebeda rozkladitá (Atriplex patula)
Lebeda rozkladitá se vyskytuje snad na všech kontinentech, samozřejmě svýjimkou Antarktidy. U nás ji najdeme nejčastěji vnížinách a pahorkatinách, ale občas i vysoko vhorách, kde roste jako plevel na všech výživných a vlhčích půdách, ale i na skládkách, rumištích, podél cest, a hlavně na polích a vzahradách, nikdy nechybí na kompostech. Dokáže se usadit na každém záhoně, ale má naštěstí kůlovitý a jen málo větvený kořen, který se dá poměrně snadno způdy vytáhnout. Další výhodou lebedy jako plevele je, že se rozmnožuje pouze semeny a netvoří žádné odnože. Pokud tedy pečlivě odstraníte ze záhonů rostliny ještě před květem, dá se slebedou celkem dobře bojovat.
Lebeda má několik tváří 2 Zdroj: iStock
Lebedu můžete i sníst
Na druhou stranu se mladé rostliny mohou využívat jako listová zelenina stejným způsobem, jako špenát setý. Mladé listy jsou křehké, šťavnaté a téměř neobsahují kyselinu šťavelovou. Jsou vynikající do velikonoční nádivky. Ale vzhledem ktomu, že semena klíčí až ve sluncem vyhřáté půdě, nemůžeme si lebedu ve velikonoční nádivce dopřát každý rok. Jen když počasí dovolí.
Lebeda rozkladitá dorůstá do výšky 30–120 cm, Vchudých a sušších půdách je většinou jen nízká, vpůdách bohatých na živiny a vlhkost dokáže rychle vyrůst a zastínit pěstovanou zeleninu.
Lebeda má několik tváří 3 Zdroj: iStock
Lebeda zahradní (Atriplex hortensis, Atriplex rubra)
U nás jen málo známá, velmi rychle rostoucí užitková i okrasná rostlina, která se semeny občas šíří i do volné přírody. Je to mohutná letnička, vysoká dokonce až 2 m.
Lebeda zahradní jako chutná zelenina
Lebeda zahradní byla vyšlechtěna do dvou variet. Jedna málisty světle zelenéaž zelenožluté a druhá vínové až do fialova. Semena se vysévají od března, ale pro kuchyňské využití můžete lebedu vysévat opakovaně, vždy vodstupu dvou týdnů, až do srpna. Sklízejí se mladé rostliny asi do výšky 40–50 cm, protože později už bývají listy tuhé a nezřídka i nahořklé. Také je dobrévčas na rostlinách zalamovat tvořící se květenství.
Lebeda má několik tváří 4 Zdroj: iStock
Ani lebeda zahradní stejně jako lebeda rozkladitá neobsahuje téměř žádnou kyselinu šťavelovou, zato může nabídnout poměrně vysoký obsah vitaminu C vlistech. Můžete ji pěstovat i vpodobě microgreens, kdy se konzumují už malé rostlinky vypěstované na speciálních miskách.
Lebeda má několik tváří 7 Zdroj: iStock
Lebeda zahradní jako doplněk do okrasných záhonů
Lebedu zahradní můžete využívat i jako okrasnou letničku, výborně se hodí do všech smíšených kultura přírodních zahrad. Jakmile ji do záhonu jednou vysejete, bude se vám každoročně objevovat sama, velmi snadno se množí samovýsevem a semen dokáže vytvořit opravdu neuvěřitelné množství.
Lebeda má několik tváří 6 Zdroj: iStock
Lebeda zahradní dobře roste vtéměř jakékoliv půdě, ale na vlhčích, osluněných a na živiny bohatých stanovištím dorůstá do větší výšky a má i větší a krásně vybarvené listy. Její sezona obvykle končí sprvním mrazíkem.