Katleja vykvétá nádhernými květy s nasládlou vůní. Tuhle orchidej však nedočkavci nejspíš neocení

Orchideje z rodu katleja v obchodech potkáte jen zřídka, většinou si je můžete pořídit spíš z výstav orchidejí nebo přímo od pěstitelů. Důvod je docela jednoduchý. Vypěstovat kvetoucí katleju trvá někdy až 8 let a na to se obchodníkům čekat nechce. Proto raději jednoduše a rychle množí můrovce (Phalenopsis), které kvetou mnohem ochotněji.

Katleja (Cattleya)

Orchideje z rodu katleja mají svůj domov ve Střední a Jižní Americe, především v Kostarice, kde rostou epifyticky na stromech asi v 50 botanických druzích. Jedná se sice o poměrně nenáročné orchideje, na jejichž květy si však každý pěstitel musí poměrně dlouho počkat. To čekání se ale vyplatí! Většina katlejí nádherně voní a květy září mnoha barvami.

Rostliny bývají asi 10–50 cm vysoké, mají vejčité, středně až tmavě zelené listy a jejich květy vykvétají na jaře či na podzim v barvách od bílé, krémové a žluté až po růžovou, fialovou, červenou, nebo dokonce tmavě purpurovou barvu. Květy některých odrůd silně voní. Doba kvetení je sice mnohem kratší než u běžně pěstovaných můrovců, tedy orchidejí z rodu Phalenopsis, ale květy jsou zase mnohem krásnější. Většinou u katlejí platí, že čím menší květy, tím déle vydrží a naopak. Velkokvěté odrůdy kvetou asi 2–4 týdny, drobnokvěté až 8 týdnů. Po odkvětu květní stvol odstřihněte.

Kam doma umístit katleju

Vzhledem k původnímu místu výskytu se jedná o nemrazuvzdornou orchidej, kterou můžete pěstovat výhradně jako pokojovou nebo skleníkovou květinu. Doma ji postavte na parapet okna, na který nedopadají přímé sluneční paprsky, ale kde je dostatek světla. Katleja se kupodivu dobře vyrovná s umístěním v přetopeném bytě panelového domu i v chladnější místnosti rodinného domu. Všeobecně se však jedná o teplomilné orchideje, které preferují teplotu mezi 15–30 °C. Pro nasazení poupat však vyžadují pokles teploty asi o 5–10 °C.

Jak na zálivku a hnojení katlejí

Katleja vyžaduje zvýšenou vlhkost vzduchu, kterou však můžete celkem lehce zajistit pravidelným rosením. Jen dejte pozor, aby se voda nedostala na poupata, která by tak rychle opadala. V době květu umístěte květináč s katlejou na podmisku s kamínky, do které nalijte vodu. Zajistíte tak vlhký vzduch i bez rosení.

Na jaře a během léta katleju zalévejte více a na podzim a v zimě zálivku omezte. Jarní a letní zálivku provádějte jednou týdně, nejlépe ponořením květináče do nádoby s odstátou vodou, pozor však dejte na zmíněná poupata a květy. Rostlinu tedy namáčejte jen asi do poloviny květináče.

Katleju také pravidelně přihnojujte kapalným hnojivem pro orchideje, především po nasazení květů, při zálivce, tedy 1x týdně.

Škůdci katlejí

Většinou jsou katleje proti škůdcům odolné, ale občas rostliny napadají běžní škůdci všech ostatních pokojových rostlin, tedy třásněnky, svilušky nebo puklice. Většinou se však dají snadno odstranit běžně dostupnými prostředky proti škůdcům.

Přesazování a množení katlejí

Rostliny přesazujte asi jednou za 2–3 roky, do běžného kůrového substrátu pro orchideje. Pokud se rostlina rozroste tak, že je květináč plný nových hlíz velkých asi 5 cm, můžete několik hlízek oddělit čistým nožem, místo řezu ošetřit dřevěným uhlím a oddělené hlízky vysadit do samostatného květináče.

Zdroj: https://zahradnickakucharka.cz/cattleya-je-pravem-nazyvana-kralovnou-orchideji-naucte-se-ji-pestovat/; https://www.ceskestavby.cz/rostliny/katleja-cattleya.html; Příjemný život s květinami ( J. Brookes)


Přečtěte si také