Mamilárie patří mezi nejskromnější rostliny. Snadno se pěstují a krásně kvetou

Snad žádné jiné rostliny nevyvolávají mezi pěstiteli tolik protichůdných názorů, jako kaktusy. Jedni pichlavé kopečky milují pro jejich poměrně snadné pěstování, variabilitu i krásné květy. Druzí jim nemohou odpustit pichlavé ostny, které se zapíchnou do prstu i během letmého dotyku. Pokud však trávíte mimo domov delší čas, jsou právě kaktusy pro vás ti nejvhodnější společníci. Pěstování mamilárií zvládnou i začínající kaktusáři.

Není mnoho rostlin, které by bez úhony zvládly přečkat tak dlouhou dobu bez péče a zálivky, jako kaktusy. A mezi nimi najdete i oblíbené mamilárie. Odolné, ježaté tlouštíky plné ostrých ostnů, které v letním období vykvétají kouzelnými květy zářivých barev. Trpělivě počkají, až se vrátíte z prázdninových výletů a cest, aby se vám svými květy mohly pochlubit.

Mamilárie, cecuně (Mammillaria)

Mamilárie se řadí mezi kaktusy, které jsou poměrně nenáročné na pěstování a dobře zvládají i pobyt v běžných v bytech. Pocházejí z jižních států USA, Mexika, Kolumbie a Venezuely.

Většinou bývají kulovitého nebo válcovitého tvaru a někdy mívají i tzv. kristátní formy. Mamilárie bývají poměrně malé, při zemi rostoucí kaktusy, které rostou buď jednotlivě nebo bohatě odnožují a tvoří kompaktní trsy. Kulovité dorůstají do výšky asi 2-15 cm a válcovité do 30 cm. Některé druhy bývají jen 1 cm vysoké.

Povrch těla mamilárií bývá pokrytý kuželovitými výstupky, bradavkami - mamilami, které jsou uspořádány do tvaru spirály. Mamilárie bývají pokryté až třemi druhy trnů. Ty mohou být silné, tvrdé a řídké, často doplněné hustou bílou vatou či háčkovité nebo slabé ale početné. Některé trny mohou být přeměněné ve vlasy, které zahalují celou rostlinu.

Během letních měsíců mamilárie vykvétají bílými, růžovými, červenými nebo žlutými květy. Po opylení se tvoří plody. Ty dozrávají zcela zanořené ve stonku kaktusu a teprve pak bývají vytlačeny na povrch. Plody bývají podlouhlé, válcovité a nejčastěji mají červenou nebo oranžovou barvu.

Co jsou to kristátní formy kaktusů

U některých kaktusů, ať už v přírodě nebo u pěstitelů, dochází k abnormálnímu růstu těla. Hřebínkové formy se pak nazývají kristátní a jsou mezi pěstiteli velmi oblíbené. Jedná se o výraznou růstovou odchylku, způsobenou srůstem několika stonků.

Příčiny vzniku abnormálního růstu nejsou dosud zcela objasněné. Uvažovalo se o působení virů, hub či bakterií i o špatné výživě. Experimentálně však bylo potvrzeno, že jednou z možností vzniku je šok rostliny.

Jak pěstovat mamilárie

  • Přes zimu se kaktusy udržují v klidovém stavu, při teplotách 5-10 °C, na světle, ale bez zálivky.
  • Na jaře se začnou postupně zalévat, nejvyšší zálivka pak přichází během léta a se začátkem podzimu se opět snižuje. Ochmýřené mamilárie se během léta i rosí.
  • Uprostřed léta se také kaktusy přihnojují, speciálním hnojivem pro kaktusy. Mamilárie se v létě pěstují u okna či ve skleníku, při teplotách 25-35 °C.
  • Mladší rostliny se každoročně, vždy na jaře, přesazují do speciálního substrátu pro kaktusy.

Zdroj: http://www.kaktusy-sukulenty.net/kristatni.htm; https://cs.wikipedia.org/wiki/Mamil%C3%A1rie;

Sdílejte článek

Přečtěte si také