Molice se ukrývají na listech a ničí pokojovky. Zkuste se otravných škůdců zbavit domácími postřiky

Molice, drobné bílé mušky skrývající se nejčastěji na spodní straně listů, patří k nejotravnějším a nejčastěji se vyskytujícím škůdcům na pokojových rostlinách. Při vyrušení molice ve velkém množství vylétávají kolem rostlin, tak je poznáte. Jak se jich zbavit? Poradíme vám.

Molice jsou drobný, bílý, okřídlený hmyz, říká se jim lidově taky bílé mušky. Podobně jako třeba mšice se živí rostlinnými šťávami. Při vyrušení molice ve velkém množství vylétávají kolem rostlin a zase se vracejí na listy. Kromě toho, že molice mohou zlikvidovat všechny pokojové rostliny, jsou přenašečem virových chorob rostlin.

Molice se ukrývají na spodní straně listů, kde zakládají kolonie (samička klade černá vajíčka), vysávají z listů mízu, vylučují sladkou medovici a trus, které ulpívají na listech a tím je ničí. Listy jsou druhotně napadány černou plísní. Následkem toho dochází k deformování, hnědnutí či žloutnutí a opadávání listů. Rostlina uvadá a hyne.

V bytě se molice rozmnožuje celý rok a mívá v závislosti na teplotě mnoho generací. Jedna generace se vyvíjí 18 až 35 dní, v příznivých podmínkách má více než 20 generací do roka! Celý její vývoj probíhá na rostlinách.

Jaké rostliny napadají molice

Molice se může objevit prakticky na všech pokojových rostlinách, některé druhy květin ale ohrožuje a napadá silněji, jsou to například gerbera, ibišek, fuchsie, vánoční hvězda nebo velkokvěté muškáty, nevyhýbá se ani bylinkám. Nenápadná vajíčka nebo larvy přisáté na spodní straně listů si snadno můžete domů přinést třeba s nově koupenou rostlinou.

Jak se zbavit molic

  • Když se molice přemnoží, je velice těžké se jich zbavit, mnohdy i nemožné. Proto je mnohem jednodušší zaměřit se na prevenci. Ale stoprocentně zabránit napadení pokojovek molicemi se nedá.
  • Základem prevence je pravidelná a pečlivá kontrola pokojových rostlin, abyste případnou invazi molic podchytili hned včas a stačili co nejrychleji zasáhnout.
  • Rostliny především nepřelévejte, zejména v chladných měsících, neboť molice si ve vlhku libují a daří se jim. Zeminu mezi zálivkami nechte vždy vyschnout, i když jim třeba usychají špičky listů. Raději k nim dejte misku s vodou, aby se zvlhčil okolní vzduch, nebo je roste, pokud to snesou.

Chyťte molice na lep

K prvotnímu zjištění výskytu i k odchytu dospělých jedinců, slouží žluté lepové desky, které koupíte v hobby marketech a zahradnictvích. Molice láká intenzivní žlutá barva desky a při kontaktu se přilepí na nevysychavý lep. Stačí ji umístit v blízkosti napadených rostlin a několikrát denně rostlinami zatřást. Vyplašené molice se na rostlinu již nevrátí, všechny se přilepí na destičku. Při pravidelném používání se výskyt molic silně omezí. Chytnou se na ně ale jen okřídlení dospělí jedinci, zatímco vajíčka a larvy na listech zůstanou.

Chemické prostředky

Použít můžete také kupované chemické přípravky, ochrana spočívá v časté a kombinované aplikaci různých insekticidů. Chemické prostředky jsou velmi účinné, avšak jejich aplikace v bytě bývá riziková; výpary z takových postřiků jsou toxické nejen pro škůdce, ale také pro lidi a domácí zvířata. Raději se v obchodě ptejte po insekticidech šetrných, vyrobených na přírodní bázi.

Co odpuzuje molice?

  • Menší pokojovky můžete v krátkých intervalech pravidelně sprchovat, velké rostliny opatrně vysávat ručním vysavačem.
  • Na larvy, které na listech zůstanou, použijte mýdlovou vodu: 100 ml tekutého mýdla a 50 ml oleje smíchejte s asi 600 ml převařené vody a houbičkou namočenou v této směsi larvy smyjte.
  • Listy můžete zespodu otřít roztokem 100 ml stolního oleje, 100 ml octa a 1 l destilované nebo předvařené vody.

Domácí postřiky na molice

Citronová šťáva

Na molice platí roztok z 1 lžíce citronové šťávy, několika kapek prostředku na nádobí a 1 litru převařené vody. Roztok nalijte do lahve s rozprašovačem. Jednou týdně nastříkejte listy napadených pokojových rostliny, před aplikací pořádně protřepejte.

Tabák a česnek

Asi 200 g tabáku a 200 g česneku povařte cca 5 minut v litru vody, zakryjte a nechte 24–48 hodin vyluhovat. Pak sceďte přes husté sítko, vymačkejte, zřeďte v poměru 1:10 a stříkejte přímo na molice. Opakujte to každých 4 až 5 dní, dokud molice nezmizí.

Koktejl z česneku, cibule, chilli papričky a alkoholu

Účinnou babskou radou proti molicím je koktejl z česneku, cibule a chilli papričky s kapkou alkoholu. Rozmixujte tři stroužky česneku se slupkou, tři neloupané cibule a tři čerstvé chilli papričky a 300 ml studené převařené vody a zakryté nechte přes noc nebo i celý den macerovat. Ráno přefiltrujte přes kávový filtr nebo pláténko a dobře vymačkejte. Tuto směs zřeďte čtyřmi litry vody, přidejte asi 100 ml nejméně 40% alkoholu, ideální je vodka, a aplikujte na rostliny zasažené molicemi. Opakujte každý třetí den. Tento postřik zabírá i na mšice nebo i svilušky.

Zdroje: cs.wikipedia.org, bhg.com, eagri.cz, Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.)


Přečtěte si také