Natrhejte si bílé květy hlohu a udělejte si čaj na nervy nebo kapky na srdce

Hloh je půvabný keř s ostnatými větvemi, který na jaře svými bílými květy zdobí parky a zahrady. Hloh je generacemi vyzkoušená srdeční bylinka, používá se při léčbě srdeční arytmie, snižuje krevní tlak a doporučuje se jako prevence infarktu. Navíc uklidňuje a pomáhá proti nespavosti i stresu. Natrhejte si aromatické květy hlohu a připravte si z nich třeba čaj nebo tinkturu.

Hloh obecný (Crataegus laevigata či Crataegus oxyacantha) je známý keř, který může být vysoký sedm i více metrů. Má trnité větve a střídavé listy. Během května a června kvete bílými květy s narůžovělými prašníky. Mají zvláštní, někomu dost nepříjemnou vůni. Na podzim dozrávají drobné červené plody, hložinky. Roste v celé Evropě od nížin až do hor. U nás se s hlohem můžeme setkat běžně v zahradách, parcích, na mezích, na krajích lesů či podél silnic.

NENECHTE SI UJÍT: Nasbírejte si hložinky. Červené plody hlohu jsou přírodní lék na srdce a proti stresu. Je z nich výborný čaj i džem

Na co se používá hloh

Ve lidové medicíně a fototerapii se květy hlohu používají zejména jako přírodní léčivo pro starší lidi na zlepšení činnosti srdce a krevního oběhu.

Účinné látky v květech hlohu (mj. flavonoidy, glykosidy, třísloviny, saponiny a éterické oleje) rozšiřují tepny a cévy, zlepšují prokrvení celého těla, pomáhají při různých otocích, stresu, nespavosti, vysokém i nízkém tlaku, arytmií a závratích. Hloh se využívá jako prevence ischemické choroby srdeční a infarktu. Navíc taky uklidňuje a pomáhá proti nespavosti i stresu. Připomínám, že pro léčebné účely jsou vhodné květy pouze divoce rostoucích keřů,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

Kdy a jak sbírat bílé květy hlohu

Na jaře, obvykle během května, se sbírají nezdřevnatělé konce větévek s listy a květy nebo jenom samotné květy, ideálně ještě úplně nerozvité.

Jak se květy suší

Květy sušíme v tenkých vrstvách na stinném a dobře větraném místě. Při sušení v troubě či sušičce při teplotě do 35 °C. Během sušení opatrně načechráváme. Pokud je květ správně usušený, má svou původní barvu i typickou vůni. Nasušenou drogu skladujeme v uzavíratelné nádobě.

Co se dělá z květů hlohu

„Z čerstvých nebo sušených květů hlohu obecného se obvykle připravuje čaj, víno a lihová tinktura, která je jako přírodní lék nejefektivnější,“ doporučuje bylinkář.

Čaj na nervy

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžička sušených květů hlohu nebo 2 rovné lžičky čerstvě natrhaných
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Květy hlohu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme vyluhovat maximálně 10 minut. Scedíme.

Jak často pít čaj z hlohu

Čaj pijeme třikrát během dne, poslední asi 30 minut před spaním po dobu 4–6 týdnů. Čaj je nahořklý, ale dá osladit medem.

Kapky na srdce

Ingredience

  • 5 dílů vodky nebo čiré domácí pálenky
  • 1 díl čerstvě natrhaných květů hlohu

Příprava

Květy napěchujeme  do sklenice a zalijeme alkoholem. Uzavřeme a necháme nejméně dva týdny macerovat na světlém místě, ale ne na slunci. Občas důkladně protřepeme. Po maceraci směs přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do uzavíratelných lahviček.

Jak užívat tinkturu z hlohu

Tinktura z květů hlohu má stimulační účinky na srdeční sval a jeho prokrvení, pomáhá snižovat krevní tlak. Funguje jako prevence a podpora léčby anginy pectoris, doporučuje se i pro prevenci infarktu. Užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek v jedné lžíci vody.

Hloh nežádoucí účinky

„Účinky hlohu nepocítíme okamžitě – naopak se dostaví až po čase pravidelného užívání. Při domácí léčbě je nutné konzultovat užívání hlohu s ošetřujícím lékařem. Hloh sice nemá toxické ani jiné nežádoucí účinky, ovšem může ovlivnit působení léků na srdce a cévy či krevní tlak,“ upozorňuje M. Kolár. „Ve zcela výjimečných případech při nadměrném požití se může objevit nevolnost, bolest hlavy nebo bušení srdce,“ dodává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Pěstujte černý bez. Z květů je skvělý bezový ocet a z plodů bezinkový sirup

Hloh magický

Hloh patří mezi staré magické byliny. „Traduje se, že Kristova trnová koruna byla vyrobena z hlohu. Ve středověku byl tento trnitý keř s bílými květy a červenými plody spojován s čarodějnicemi. Věřilo se, že čarodějnice na sebe může vzít kdykoliv podobu hlohu. Samostatně rostoucí hloh označoval místo, kde žily nadpřirozené bytosti,“ uvádí bylinkář.

Hloh jako erotický symbol

Květ hlohu býval erotickým symbolem pro staré Římany a Kelty. „Když hloh začal v květnu kvést, Keltové oslavovali konec zimy a příchod letního období. Vůně hlohového květu připomíná údajně ženskou sexualitu. Keltské ženy se voněly esencemi z květů hlohu, aby byly sexuálně atraktivnějšími pro muže. Muži zase pili hlohový čaj, aby získali porozumění pro své partnerky,“ vyjmenovává  schopnosti hlohu Martin Kolár. „Všechno tohle můžeme vyzkoušet, přestože jsou dnes hlohu připisovány účinky spíše v oblasti srdeční.“

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.orgbylinkyprovsechny.cz, Léčivé rostliny (Andrew Chevallier)


Přečtěte si také